OSJEČANI

Adventski susret u knjižari Nova posvećen svetoj Hildegardi

O liku i djelu svete Hildegarde govorit će profesorice Višnja Bartolović i Miriam Goll

    Objavljeno 21.12.2019
    Mirela Belaj

    Još jedan Adventski susret održat će se 23. prosinca u knjižari Nova s početkom u 19 sati. Susret organizira Udruga katoličkih individualaca knjižara Nova, a posvećen je svetoj Hildegardi. O njezinom liku i djelu govorit će profesorice Višnja Bartolović i Miriam Goll.

    Srednjovjekovna benediktinska redovnica sveta Hildegarda iz Bingena u naše vrijeme uživa nevjerojatnu popularnost ponajviše zbog svoje „knjige recepata“, ali njezino je djelo znatno šireg dosega i papa Benedikt XVI. proglasio ju je 2012. crkvenom naučiteljicom („doktoricom sveopće Crkve“).

    Hildegarda pokazuje mnogostranost interesa i kulturnu živost ženskih samostana u srednjem vijeku, što je u opreci s predrasudama koje se još uvijek gaje o tome dobu. Hildegarda je zaokupljena medicinom i prirodnim znanostima, kao i glazbom, budući da je bila obdarena umjetničkim talentom. Sastavila je također himne, antifone i pjesme. Cijeli stvoreni svijet za nju je simfonija Duha Svetoga, koji je sam u sebi radost i veselje”, istaknuo je papa Benedikt XVI.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

    Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

    Predavanje će se održati u učionici 54 na Filozofskom fakultetu u Osijeku (Lorenza Jägera 9) s početkom u 18 sati te je otvoreno za javnost.

    Najava predavanja izv. prof. dr. sc. Hrvoja Klasića “Ima li povijesti bez ustaša i partizana”?

    Šetnja obiluje zanimljivostima za koje sigurno niste znali te pokojim iznenađenjem (op.a. pandur Mirko u lovu na vesele prolaznike).

    Nova storytelling tura osječkom Tvrđom