GOSPODARSTVO

Aerial Uptake – održan radni sastanak u Osijeku

Raspravljalo se o industriji bespilotnih zračnih sustava (UAS) s ciljem što bolje iskorištenosti potencijala tih tehnologija

    Objavljeno 14.01.2020
    Ivona Amidžić

    Prvi radni sastanak regionalne skupine dionika za projekt Aerial Uptake održan je u uredima Upravnog odjela za programa Europske unije Grada Osijeka, 13. siječnja 2020. godine.

    Sastanku su prisustvovali predstavnici javnog, civilnog, akademskog i gospodarskog sektora koji su iznijeli svoja promišljanja vezana za industriju bespilotnih zračnih sustava (UAS) s ciljem pronalaženja rješenja za što bolju iskorištenost potencijala UAS tehnologija u gospodarskoj i komercijalnoj upotrebi.

    Cilj grupe je iskazati trenutne probleme kako bi se u nadolazećem razdoblju rješavanjem istih stvorilo pozitivno poslovno-istraživačko okruženje za primjenu UAS tehnologija. Osijek s trenutnom postojećom infrastrukturom i sve većim zamahom kojeg ostvaruju lokalne tvrtke, može postati potencijalni inkubator za primjenu UAS-a preuzimajući primarno mjesto u regiji, pružajući pri tom sigurno poslovno okruženje, obrazovani kadar i dodatne mogućnosti stručnog osposobljavanja.

    Svrha razgovora bila je ukazati na čimbenike uspjeha i slabosti postojećih lokalnih politika i usluga koje se odnose na UAS tehnologije. Dionici su se složili da je široka ponuda usluga na tom području veliki gospodarski potencijal za ulaganja u budućnosti.

    Također, sudionici sastanka razgovarali su o potrebi poboljšanja provedbe politika i programa regionalnog razvoja, posebno programa ulaganja i investicija u radna mjesta te gdje je to u ovom trenutku moguće, programa koji podržavaju iskorake u područjima obrazovanja i inovacijskih mogućnosti. Predstavljeno je nekoliko relevantnih ideja koje će služiti kao pokretački fokus u planiranju projektnih aktivnosti za buduća djelovanja, sve s ciljem dosezanja glavne misije projekta – postizanje šire društvene koristi.

    Web stranica projekta – www.interregeurope.eu/aerialuptake

    radni_sastanak_14012020_osijeknews (2)

    foto: Grad Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Razlog današnjeg posjeta je dogovor u ustroju buduće suradnje dvaju gradova s naglaskom na produbljivanje gospodarsko-turističke suradnje!

    Održan radni sastanak s izaslanstvom Grada Pečuha

    Nakon radnog susreta u Pečuhu krajem ožujka, točnije 31. ožujka, zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković sa suradnicima organizirala je uzvratni Više…

    "Razgovarali smo o razvoju zelene strategije Grada Osijeka kao najzelenijeg grada u Hrvatskoj, naša je intencija da grad bude još zeleniji i da se vodimo tom politikom kako bismo radili na poboljšanju obnovljivih izvora energije i svih zelenih projekata"

    Crnković: Cilj je detektirati najvažnije zelene projekte i financirati ih izvanproračunskim sredstvima

    Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković održala je radni sastanak s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj u Hrvatskoj (EBRD). Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja