GOSPODARSTVO

Ajmooo! Odluka o komunalnom redu kaže: Počistiti snijeg ili ‘lovica nasunce’

Zakon nije sklon kompromisima. Ne voli se i ne zna dogovarati i pregovarati :P I btw. - Nije dozvoljeno čišćenje nogostupa, tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije

    Objavljeno 15.12.2018
    Alan Srčnik

    Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka ne neumoljiva za snijeg i led, odnosno one koji ih ne očiste ispred svojih kuća i zgrada. Evo nekoliko citata iz istog, a kako bi izbjegli kaznu i do 2.500 kuna.

    “Uklanjanje snijega i leda s nogostupa uz zgradu ili neizgrađeno građevinsko zemljište, obveza je vlasnika  zgrade, vlasnika ili korisnika stanova ili poslovnih prostora u zgradi, odnosno vlasnika neizgrađenog građevinskog zemljišta i to u cijeloj dužini čestice zemljišta bez obzira koji je dio te čestice izgrađen”.

    “Uklanjanje snijega i leda s nogostupa ispred uličnih poslovnih prostora obveza je vlasnika  ili korisnika tih poslovnih prostora”.

    “Uklanjanju snijega i leda s nogostupa  uz kioske i pokretne naprave obveza je vlasnika ili korisnika kioska ili pokretnih naprava”.

    “Uklanjanje snijega i leda s nogostupa  mora se obavljati u širini od najmanje 1,0 metar, osim ako nogostup  nije uži”.

    “Nije dozvoljeno čišćenje nogostupa, tako da se snijeg i led odlažu na očišćeni kolnik i slivnike kanalizacije”.

    “Javne površine mogu se radi sprječavanja nastanka leda i radi sprječavanja klizanja, posipati odgovarajućim materijalom”.

    “Zabranjeno je javne površine uz drvorede posipati solju. Površine uz drvorede dozvoljeno je posipati sipinom i sredstvima koja imaju atest ili deklaraciju o neškodljivosti za stabla”.

    “Vlasnici ili korisnici zgrada uz javnu prometnu površinu, koji su kosinom krova okrenuti prema javnoj prometnoj površini, dužni su osigurati uklanjanje snijega i leda s takvog krova”.

    “U slučaju da nisu u mogućnosti osigurati uklanjanje snijega i leda s takvog krova, obvezni su na svakom kraju građevine postaviti zaprjeku s vidljivim i čitkim znakom upozorenja na prijeteću opasnost”.

    “Dok pada snijeg, radi omogućavanja uklanjanja snijega, najstrože je zabranjeno parkiranje vozila na kolnicima i pločnicima”.

    Odlukom o komunalnom redu predviđene su prekršajne odredbe za nepridržavanje prethodno navedenih obveza i to u iznosu od 2.500,00 kuna za pravnu osobu, 800,00 kuna za fizičke osobe obrtnike, i 500,00 kuna za fizičke osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi – dodaje se na stranici Unikoma.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    S 14 strojeva čistit će 185 km cesta, od sutra na snagu stupa 1. stupanj pripravnosti te je organiziran stožer koji je spreman djelovati 24 sata!

    Osječka zimska služba spremna za zimske uvjete na cestama

    Sezonu niskih temperatura, poledice i snijega osječka zimska služba dočekuje spremna s 14 specijaliziranih vozila i 1000 tona soli za Više…

    Direktor Unikoma Turalija, zamolio je sugrađane za strpljenje dok ne prođe generalno čišćenje, nakon kojeg slijedi redovito uređivanje i čišćenje s daleko manje buke i prašine

    Nova organizacija održavanja čistoće grada Osijeka

    U osječkom naselju Retfala danas je novinarima predstavljen novi način čišćenja grada koji će odjednom uključivati više strojeva i ljudi Više…

    Policija i ovog vikenda provoditi pojačane aktivnosti sprečavanja i sankcioniranja prekršaja

    Upozorenje vozačima za vikend: Snijeg, vjetar, mokri i skliski kolnici

    U subotu doći će do prolaznog smirivanja vremena, pa će u većini predjela biti barem djelomice sunčano, a snijeg će Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!