ŽIVOT

Akademija blata u Karancu

I ove će godine Akademija imati teme koje se odnose na izradu ćerpića (cigli od blata), stare zanate i autohtonu baranjsku gastro ponudu

Objavljeno 19.07.2022
Petar Tauković

U Ulici zaboravljenog vremena u karanačkoj Baranjskoj kući u četvrtak (21. srpnja) počinje 11. po redu Ekološki primjenjiva radionica Akademija blata, čiji je organizator Udruga čuvara starih zanata.

I ove će godine Akademija imati teme koje se odnose na izradu ćerpića (cigli od blata), stare zanate i autohtonu baranjsku gastro ponudu. Prvoga dana, od 10 do 17 sati, u planu je izrada ćerpića, renoviranje stare kuće i izrada čergarske peći. Kuhat će se pekmez od marelice, topii čvarci i ”krčkati” grah gulaš u zemljanim loncima. Drugoga dana Akademije (petak, 22. srpnja), u isto vrijeme, uz sve spomenuto, vrijedne će domaćice mijesiti tijesto za autohtone delicije, a majstori će pokazati kako se nekada ”mazao pod”. Šaran na rašljama i riblji paprikaš samo su dio gastro ponude toga dana.

Subota je, također od 10 do 17 sati, rezervirana za retrospektivu svega što se tijekom Akademije blata događalo proteklih godina. Konzumacija hrane i pića naplaćivat će se 50 kuna po osobi, odnosno 30 kuna za djecu. Poželjne su najave na telefon 098/652900.

Karanačka Akademija blata jedna je od najstarijih poslijeratnih baranjskih manifestacija i sadrži ”dašak” svega što je za kraj između Dunava, Drave i Mađarske bilo karakteristično, počevši  od umijeća starih zanata do nadaleko poznate ”papice”…

Akademija blata

Akademija blata predstavlja jedinstven turistički sadržaj u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji, a pokrenut je 2012. godine s ciljem promoviranja Baranje kao turističke destinacije. Riječ je o primjenjivoj ekološkoj radionici koja podrazumijeva izradu cigle od ilovače, vode i pljeve te njihovo sušenje na suncu. Akademija blata traje tjedan dana, a zadnji dan se prigodno obilježava uz brojne igre i radionice za djecu, dodjelu priznanja sudionicima, bogatu gastro ponudu i to jela iz krušnih peći i zemljanih lonaca, pokaz domaćih proizvoda te naravno ples i pjesmu.

Na Akademiji blata polaznici mogu naučiti nešto o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju i provesti to znanje u praksu te na taj način pomoći u očuvanju baštine.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U opuštenoj atmosferi domaće radinosti, gosti će imati priliku probati jela poput čipsa od šarana, fiš paprikaša, perkelta od soma s domaćom tjesteninom, šarana na rašljama, uz neograničenu ponudu lokalnih vina Gerštmajer

“Večera kod Stipe” u Villi Stipino: Autentično Baranjsko Iskustvo

Villa Stipino u Čemincu uskoro otvara svoja vrata za “Večeru kod Stipe”, jedinstven gastronomski doživljaj koji nudi ljubiteljima hrane priliku Više…

Ribarski dani u Kopačevu započeli su 1998. godine kada su mještani Kopačeva odlučili svijetu pokazati kakav je bio život u naselju uz vodu, kada se veći dio mještana još bavio ribarstvom

U Kopačevu otvoreni 26. Ribarski dani

U večernjim satima 13. rujna 2024. godine otvoreni su 26. Ribarski dani u Kopačevu, a unatoč lošem i hladnom vremenu Više…

Sunce, povjetarac i  bogatstvo prirode te ugodni domaćini na svakoj od 14 eno i gastro postaja predstavili su Baranju posjetiteljima iz svih krajeva Hrvatske od kojih su, uz stalne zaljubljenike, u posebnosti Baranje mnogi prvi put sudjelovali na Baranja Wine & Walk

[FOTO] Manifestacija Baranja Wine & Walk 2024. istaknula svu raskoš ljepote Baranje

Osma manifestacija Baranja Wine & Walk potvrdila je da se Baranja uz posjet vinskim i gastro perjanicama ovog kraja Hrvatske  Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Smijeh ima snažnu moć širenja pozitivne energije, zašto ove jeseni ne bismo poklonili upravo to? Pokloniti osmijeh nije tek beznačajan čin – to je dar koji ima trajan učinak, a još je ljepše ako dolazi u obliku nezaboravnog iskustva

Pokloni zadivljujuće jesensko iskustvo, pokloni osmijeh

Radionica je namijenjena mladima koji žele steći nova znanja, inspirirati se i aktivno sudjelovati u stvaranju pozitivnih promjena

Srce za promjenu – Poziv mladima

Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!