ŽIVOT

Akademik Josip Bratulić dobitnik Ekumenske povelje

Kako je rekao akademik, slavist i kroatist Stjepan Damjanović, laudator povelje, oni koji su odlučivali tko će biti laureat imali su puno razloga da donesu ovakvu odluku ...

Objavljeno 02.11.2018
Alan Srčnik

Na Dan reformacije, 31. listopada, u Osijeku je u srijedu dodijeljena Ekumenska povelja akademiku Josipu Bratuliću na svečanosti zatvaranja Tjedna kršćanske knjige u organizaciji osječkog Visokog evanđeoskog teološkog učilišta – piše Nacionalniportal.hr, prenoseći Hina-u.

Kako je rekao akademik, slavist i kroatist Stjepan Damjanović, laudator povelje, oni koji su odlučivali tko će biti laureat imali su puno razloga da donesu ovakvu odluku.

“Josip Bratulić je već desetljećima u našoj kulturi. On je istaknuti filolog i svojim je istraživanjem stare slavenske kulture, islamskog glagoljaštva i islamskog protestantizma i drugim temama uvijek pokazivao da ne trebamo biti sitničavi, nego nastojati u čovjeku kraj sebe prepoznati brata ili sestru koji se možda na drugačiji način mole i na drugi način razmišljaju, ali se zapravo mole istom Bogu”, naglasio je Damjanović.

Dobitnik povelje, akademik Bratulić rekao je kako svaka povelja znači priznanje za rad, “ali Ekumenska povelja je puno više od toga”. Prema njegovim riječima, to znači da je prepoznato da se netko zauzimao za nešto što se zove vrijednost.

Dekan osječkog Visokog evanđeoskog teološkog učilišta Peter Kuzmič pojasnio je kako se ta vrsta povelje dodjeljuje osobama koje promiču dijalog, društvo tolerancije i uzajamnog razumijevanja jer je “ekumena ujedno i izraz za suživot u istom svijetu”.

“Dodjeljujemo je na Dan reformacije jer je reformacija Europi donijela afirmaciju ljudskog dostojanstva, slobodu savjesti i povratak kršćanstva na svetopisamske izvore. Dakle, reformacija je izuzetno značajna za novu Europu i za civilizaciju ljubavi, da ne bude civilizacija sukoba, nego civilizacija ljubavi”, ustvrdio je Kuzmič.

Povelja se dodjeljuje od 2005. Dosadašnji laureati bili su: Mato Zovkić, fra Bono Šagi-Bunić, Augustin Bašić, Ivo Josipović, Juraj Kolarić, akademik Ivan Golub, fra Bonaventura Duda, episkop šabački Lavrentije Trifunović  te Stanko Ježić sa Teološkog fakulteta u Ljubljani.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša