ŽIVOT

Akcija sadnja drveća (19.10. u 9.00 sati) EDUKACIJA i DEMOSTRACIJA

Građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj" prava je prilika za započeti divan sunčani vikend

Objavljeno 17.10.2019
Ivona Amidžić

Edukacija “Sadnja drveća – Izbor vrsta, sadnja, postupci njege” organizirana je za građane koji žele saditi drveće u sklopu građanske inicijative “Zasadi drvo, ne budi panj” u subotu, 19. listopada, s početkom u 9.00 sati, u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi u Osijeku.

Trajanje edukacije, tj. predavanja i demonstracija postupka sadnje je 45 minuta, a prijave možete izvršiti na email viktorija.alagic@gmail.com (Viktorija Alagić dipl. ing. agr. prof. savjetnica), a koji služi isključivo u svrhu pripreme, tako da škola može pripremiti odgovarajući prostor i edukatore.

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća“ se organizira i provodi na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini. Akciju na nacionalnoj razini koordinira organizacijski odbor građanske inicijative koji kreira temeljnu operativnu dokumentaciju, osigurava vizualni identitet kampanje i promociju kampanje na nacionalnoj razini, raspoređuje materijalne donacije od nacionalnih partnera, te po potrebi usmjerava županijske / lokalne koordinatore. Županijski koordinatori zaduženi su za organizaciju lokalnih koordinatora na području svojih županija. Lokalni koordinatori u svojim zajednicama komuniciraju s građanima i jedinicama lokalne samouprave te organiziraju i provode lokalne akcije sadnje.

Jedna od zadaća turističkih zajednica je poticanje i sudjelovanje u aktivnostima obrazovanja stanovništva o zaštiti okoliša, očuvanju i unapređenju prirodnih i društvenih vrijednosti prostora u cilju razvijanja svijesti stanovništva o važnosti i učincima turizma, te svojih članova, odnosno njihovih zaposlenika u cilju podizanja kvalitete usluga.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

 • pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka)
 • pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik
 • „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
 • pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci
 • smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina
 • smanjuju isparavanje vode s travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka
 • smanjuju količinu buke
 • smanjuju brzinu vjetra
 • pružaju zaštitu od UV-B zraka
 • privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti
 • doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine
 • pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
 • smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
 • povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
 • povećavaju povezanost djece i odraslih s prirodom koji ih okružuje
 • uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.
 • Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Odrađen je sjajan posao za naš grad, čije ulice upravo postaju dom mladih japanskih trešanja, lipa, magnolija, hrastova, bagrema, javora i mnogih drugih stabala.

Osječani zazelenili svoj grad stotinom novih stabala

Izuzetan interes i velik odaziv građana, od najmlađih do onih u zlatnim godinama, obilježili su prvi dan kolektivne sadnje stabala Više…

Poznati su gotovo svi detalji kolektivne sadnje u Osijeku, osim jednoga, Osječanima itekako važnoga detalja: o vrstama koje se sade

Koje su vrste stabala i lokacije sadnje u Osijeku?

Iz raznih krajeva Lijepe naše, u okviru građanske inicijative “Dani kolektivne sadnje drveća”, ovih su dana uz fotografije lopata i Više…

Potaknuti građanskom inicijativom "Dani kolektivne sadnje drveća" Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek organizirala je akciju sadnje pod nazivom "5 do 12 za borbu protiv klimatskih promjena".

Volonterska akcija sadnje drveća u Zlatnoj gredi

Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek organizirala je sadnju drveća u Zlatnoj Gredi u sklopu akcije “Dani kolektivne Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Osijek na javnim zelenim površinama ima 25 tisuća stabala, jedini je grad u Hrvatskoj koji ima više parkova nego trgova - 22 parka i 15 trgova i jedini grad u Europi koji krasi secesijski park - Sakuntalin park

Arheološki muzej – Osijek domaćin Prvog nacionalnog stručnog skupa urbanog šumarstva

Cesting svake godine ulaže u imovinu te ove godine nabavljaju i kamion Unimog, jedan posipač i traktor John deere, a strojevi bi trebali stići sljedećega tjedna.

Cesting – Zimska služba spremna!

Svaki se dan nešto zanimljivo događa...

Što Vas danas sve očekuje u Osijeku?