ŽIVOT

Akcija sadnja drveća (19.10. u 9.00 sati) EDUKACIJA i DEMOSTRACIJA

Građanska inicijativa "Zasadi drvo, ne budi panj" prava je prilika za započeti divan sunčani vikend

Objavljeno 17.10.2019
Ivona Amidžić

Edukacija “Sadnja drveća – Izbor vrsta, sadnja, postupci njege” organizirana je za građane koji žele saditi drveće u sklopu građanske inicijative “Zasadi drvo, ne budi panj” u subotu, 19. listopada, s početkom u 9.00 sati, u Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi u Osijeku.

Trajanje edukacije, tj. predavanja i demonstracija postupka sadnje je 45 minuta, a prijave možete izvršiti na email [email protected] (Viktorija Alagić dipl. ing. agr. prof. savjetnica), a koji služi isključivo u svrhu pripreme, tako da škola može pripremiti odgovarajući prostor i edukatore.

Građanska inicijativa “Dani kolektivne sadnje drveća” pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća“ se organizira i provodi na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini. Akciju na nacionalnoj razini koordinira organizacijski odbor građanske inicijative koji kreira temeljnu operativnu dokumentaciju, osigurava vizualni identitet kampanje i promociju kampanje na nacionalnoj razini, raspoređuje materijalne donacije od nacionalnih partnera, te po potrebi usmjerava županijske / lokalne koordinatore. Županijski koordinatori zaduženi su za organizaciju lokalnih koordinatora na području svojih županija. Lokalni koordinatori u svojim zajednicama komuniciraju s građanima i jedinicama lokalne samouprave te organiziraju i provode lokalne akcije sadnje.

Jedna od zadaća turističkih zajednica je poticanje i sudjelovanje u aktivnostima obrazovanja stanovništva o zaštiti okoliša, očuvanju i unapređenju prirodnih i društvenih vrijednosti prostora u cilju razvijanja svijesti stanovništva o važnosti i učincima turizma, te svojih članova, odnosno njihovih zaposlenika u cilju podizanja kvalitete usluga.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

  • pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka)
  • pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik
  • „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
  • pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci
  • smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina
  • smanjuju isparavanje vode s travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka
  • smanjuju količinu buke
  • smanjuju brzinu vjetra
  • pružaju zaštitu od UV-B zraka
  • privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti
  • doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine
  • pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
  • smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
  • povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
  • povećavaju povezanost djece i odraslih s prirodom koji ih okružuje
  • uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.
  • Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Riječ je o jedinstvenoj učionici na kojoj tate mogu saznati više o ostvarivanju sebe kroz ulogu oca, a namijenjena je upravo onim muškarcima koji su već očevi ili se to spremaju postati.

Prva učionica za očeve u Osijeku izazvala neočekivani interes tata, pridružio im se i poseban gost

Da roditeljstvo nije nimalo lak zadatak, početkom ovog tjedna potvrdili su očevi koji su se odazvali na prvu učionicu za Više…

Uz praktični dio edukacije koji čini 80 posto cjelokupnog programa AKADEMIJE BARMENOS, polaznici će steći i opće znanje o barskoj kulturi, žestokim alkoholnim pićima, likerima, vinima i pivu

[EDUKACIJA] Barska akademija BarmenOs

AKADEMIJA BARMENOS namijenjena je svim konobarima/icama, barmenima/icama i baristima/icama kao i osobama iz ugostiteljstva koji žele nadograditi svoje znanje i iskustvo Više…

Ravnateljstvo civilne zaštite Područnog ureda Osijek i Stožera civilne zaštite OBŽ predstavilo edukacijske modele poplave, potresa i klizišta, a prvi put je predstavljen simulator potresa izrađen za edukaciju i podizanje svijesti građana

[FOTO] Edukacijom se povećava sigurnost i smanjuje rizik u slučaju nepogoda i katastrofalnih događaja

U Velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. studenoga 2023. godine) održan je sastanak Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša