ŽIVOT

Ako vrijeme nastavi ‘ludovati’, ugrozit ćemo si zdravlje?!

Nestabilnog vremena već su svjesne i ptice na grani, a o njegovim utjecajima na zdravlje piše se još iz doba Hipokrata... Donosimo vam načine kako se izboriti protiv tegoba koje ono donosi

Objavljeno 05.07.2018
Antonela Verković

Red kiše, red sunca, čas kišobrani, čas planiranje kupaćih kostima – stanje je koje nas ovih dana ne prestaje obilježavati. Nestabilnog vremena već su svjesne i ptice na grani, a o njegovim utjecajima na zdravlje piše se još iz doba Hipokrata, oca medicine.

Upravo iz tog razloga upozoravamo vas na moguće posljedice koje ono donosi. Uz to, u nastavku pročitajte i neke od načina kako se izboriti protiv toga i očuvati svoje zdravlje.

Za početak, najvažnije je spomenuti stres koji kako psihički, pa tako i fizički iznimno utječe na naše zdravlje. Nagli porasti i padovi temperatura dovode organizam do stresnog stanja jer se nikako ne može prilagoditi promjeni. Samim tim stres dovodi do pada imuniteta i postaje pravo ”ljepilo” za bakterije i viruse.

Alergičarima je također izuzetno teško boriti se s promjenama vremena. Već dugi niz godina utvđen je raniji početak i kraj cvatnje kod vrsta kao što su brijest, breza, ambrozija i slične korovne biljke. Vremenske neprilike utječu i na dinamiku peludi u zraku, a zatopljenja na koncentraciju alergena u biljkama.

Meteoropatija naziva se bolesti modernog doba. Osim boli u kostima i ožiljcima od operacija – ona se danas osjeti u puno većem broju simptoma. Najčešći simptomi su glavobolja, povećanje krvnog pritiska, razdražljivost i tjeskoba.

KAKO OČUVATI ZDRAVLJE

Da ne govorimo samo o negativnim utjecajima i teškoćama, donosimo vam načine kako si olakšati ovo ”teško” vrijeme.

Provođenje vremena na svježem zraku izuzetno je važno jer stvara organizmu sposobnost prilagodbe novonastalim vremenskim uvjetima. Preporučljivo bi bilo i obavljati fizičku aktivnost – šetnja od pola sata na svježem zraku bit će sasvim dovoljna za zdravo tijelo i zdrav duh.

Cigarete i alkohol ne dolaze u obzir jer sužavaju krvne žile i remete krvni tlak, a remete ga i vremenske neprilike što čini užasnu kombinaciju.

Prehrana je također ključan faktor. Važno je unositi sve potrebne nutrijente kako bi sačuvali zdravlje. Od velike važnosti su vitamini i minerali koji podižu imunitet i zdrave masti (npr. orašasti plodovi) daju energiju. Uz voće, povrće, bijelu ribu i cjelovite žitarice – ne zaboravite unositi i dovoljno tekućine.

Na tekućinu posebice pazite kad nam se (napokon) u potpunosti vrate ljetne temperature.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Snijeg posvuda, grmljavina, tuča, pijavice...

Sutra stiže promjena vremena

U utorak stiže velika promjena vremena. Jako će zahladjeti, a očekuje se i snijeg diljem zemlje, piše Index. “U utorak Više…

Sudionici istraživanja su kazali da su se češće osjećali uplašeni, obeshrabreni i tužni

Istraživači: Lockdown ostavlja negativne posljedice na zdravlje, zato vježbajte

Istraživači s Medicinskog fakulteta iz Splita utvrdili su negativne učinke lockdowna na životna ponašanja i promjene raspoloženja, pa su pozivali zdravstvene vlasti da Više…

Cijelo poslijepodne se očekuju olujni udari sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, a najjači udari vjetra mogu dosegnuti od 65 do 90 km/h

DHMZ izdao upozorenje za osječku regiju

DHMZ je izdao žuto upozorenje Meteoalarma za osječku regiju za utorak, 16. ožujka. Predviđaju se potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe