GOSPODARSTVO

Alen Vukašinović: Sajam u Osijeku svojim priredbama stvara pretpostavke rastu gospodarstva

Za TehniCOOLum, sajamsku priredbu u prosincu, posegnuli smo za bazenom znanja u Zajednicama tehničke kulture. Važno je da i mladi mogu izlagati - veli Vukašinović

  Objavljeno 23.11.2018
  Alan Srčnik

  TehniCOOLum, sajamska priredba na Pampasu u Osijeku, 7. i 8. prosinca 2018. godine, ‘egzemplerna’ je, rekao bi Ćiro Blažević, mogućnost mlađoj populaciji za nova saznanja, tehničke i tehnološke novosti, pa i izlaganje, a što trebaju i žele posjetiti građanske i građani svih dobi. TehniCOOLum ujedno, poslije Sajma dronova, predstavlja istinski iskorak ove gradske tvrtke iz standardne sajamske ponude, a u smjeru stvaranja pretpostavki gospodarstvu za disperziju svojih znanja i ponude prema tržištu.

  Tako će spomenutih datuma, a u suradnji sa Zajednicama tehničke kulture Grada i OBŽ,  biti održan navedeni sajam, što će, kako smo već pisali, pružiti priliku pokazati modelarstvo, fotografiju, 3D print …, odnosno širok spektar tehničkih i tehnoloških dostignuća, a kojima Osječanke i Osječani vrhunski vladaju. Štoviše, inoviraju i uvode nove standarde.

  – Osnovni cilj ovog sajma je svakako otvaranje vrata, ili prozora ako hoćete, našim mladima, a u namjeri da im se da zamašnjak u njihovom razvoju. Sustav brojne od njih ne može ni pratiti koliko brzo napreduju. Stoga se sajam nudi i daje im priliku. Zato smo se i poigrali imenom, želeći reći kako je ovo jedan novi, njihov kurikulum. Jer, mladi su brži od onoga što sustav nudi – počeo je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma d.o.o.

  – Sajam nije samo za mlade. Naravno da će ovdje biti širok spektar izlagača i naravno da očekujemo da nas posjete osobe svih dobnih skupina, ali želimo da svakako mladi na ovoj priredbi dođu i do nekih novih znanja, a koja će im danas-sutra osigurati egzistenciju upravo u Osijeku. Stoga smo iskoračili iz ove naše ‘masters’ seriju triju glavnih priredbi i počeli i s malima. Podižemo vidljivost sajma, a kako bi vidljivost dobili naši izlagači. Ulaganje u priredbe je opipljivo, jer povrat je velik za sve – kazao je Vukašinović, objašnjavajući što znači i kako mjeriti povrat.

  – Posjećenost kod velikih priredbi je minimum 10.000 posjetitelja po jednoj priredbi. Može se lagano izračunati koliku korist ima svaki izlagač, a radi se o izlagačima s kvalitetnim proizvodima i uslugama. Imamo i povratne informacije koje govore koliko je poslova sklopljeno, koliko proizvoda prodano – dometnuo je.

  – Osim same prodaje proizvoda za vrijeme trajanja sajma, što bi izlagačima trebao biti sekundaran cilj, primarno i bitno je povećati samu vidljivost obrta ili tvrtke, što u konačnici dovodi do ugovaranja poslova te prodaje proizvoda i usluga ‘na duge staze’. Slijedom toga svi u lancu imamo višestruku korist, svi sa sajma odlaze zadovoljni i svi nam se vraćaju – nizao je direktor Sajma.

  Ovaj sajam u prosincu organiziran je i uz suradnju brojnih gradskih struktura. Poduzeća poput GPP-a će pomoći prijevozom djece. Osnovne škole svakako dolaze prvog dana na otvorenje, kasnije i s roditeljima. Tvrtka s malim brojem ljudi, ali visoko obrazovanih, kojima nije teško svoje aktivnosti prilagoditi zahtjevima, organizirala je još jedan – hit.

  – Inspiracija su nam kreativni, mladi ljudi, sva ova događanja i priredbe kojih je u gradu Osijeku sve više i više. Želimo biti dio tih događanja i staviti svoje resurse, bogato iskustvo i znanje na raspolaganje što širem krugu građana našega grada i regije – zaključio je Vukašinović.

  A s njim mišljenje dijeli i voditelj Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka Antun Šikić. Pred njim je mogućnost djeci dati novi iskorak u vlastitom radu, mogućnost da postignuća pokažu većem auditoriju.

  – Svake subote mi imamo 14 radionica s ukupno 190 i više polaznika. Sada imamo priliku toj djeci kroz ovaj sajam ponuditi i nešto više, a napokon i dati njima priliku da se i oni prezentiraju. Programi u sustavu su skromni za sve ono što ova djeca mogu i žele, stoga nas strahovito veseli sajam. Razumije se, očekujemo i povećanje broja polaznika, jer sajam će pojedine sigurno potaknuti na ukjučivanje. Radujemo se – zaključio je Šikić.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U Gospodarskom centru u planu je održavanje i prvog sajma, tradicionalnog proljetnog kojeg priprema tvrtka Osječki sajam, odnedavno u vlasništvu Osječko-baranjske županije. Tvrtka Osječki sajam upravljat će Gospodarskim centrom, odnosno Zgradom 1, koja je multifunkcionalni objekt i prostire se na 5.000 metara kvadratnih.

  FOTO Gospodarski centar Osijek uskoro dovršen

  Gradilište Gospodarskog centra jučer je u pratnji izvođača radova i stručnih službi Osječko-baranjske županije obišao župan Ivan Anušić. Na Zgradi Više…

  Osječki sajam već četvrt stoljeća organizira zanimljivu i bogatu sajamsku priredbu gdje možete naći raznu ponudu iz sektora gospodarstva...

  Gospodarstvenici pomozite u promociji županije i regije

  Proizvodi i usluge s domaćim i autohtonim naglaskom već su četvrt stoljeća dio Osječkog jesenskog sajma, on će se ove Više…

  Prošli mjesec za naš Grad bio je vrlo plodan, ostvareno je 12% više noćenja nego u predpandemijskoj 2019. godini, razloge je nabrojao Ivan radić...

  Rekordan kolovoz u Osijeku

  Osijek ovoga ljeta bilježi rekordne turističke rezultate. Izvrsnim brojkama pridonijele su brojne i dobro organizirane kulturne, zabavne i sportske manifestacije, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U cilju istinitog informiranja javnosti, a vezano uz senzacionalističke, obmanjujuće i iracionalne izjave Zdravka Peveca naglašavamo kako tvrtka PEVEX d.d. bez ikakvih ograničenja koristi ime PEVEX.

  Oglasila se tvrtka Pevex vezano za navode Zdravke Peveca i slanja medijima informacije

  Mnogi projekti su započeti i u tijeku izvođenja, to su projekti koje razvijamo i nitko ih ne može zaustaviti ni poništiti - poručio je župan Anušić.

  Osječko-baranjska županija nastavlja sve započete projekte

  "Nije čudo što je prvo na moju stranu stao Državni zavod za intelektualno vlasništvo, a sad i Upravni sud. Mislili su kako će žalbom Upravnom sudu uspjeti u naumu da bez posljedica koriste ime PEVEX, no grdo su se prevarili"

  Pevec pobijedio i na Upravnom sudu, koji samo šok za Vujnovca, Radića, Lovrinčevića… – PEVEX ne smije koristiti ime PEVEX!?