ŽIVOT

Alzheimerovu bolest čovjek prije sto godina nije stigao doživjeti

"Problem je veliki, o njemu se treba govoriti"

Objavljeno 16.10.2019
Ivona Amidžić

U zadnjih 100 godina životni vijek čovjeka udvostručio se, a s time su došle i bolesti poput Alzheimerove, koje čovjek prije sto godina „nije stigao doživjeti“, rekao je psihijatar dr. Igor Salopek na prvom karlovačkom „Alzheimer Cafeu“.

U ime Integralnog centra mentalnog zdravlja dr. Salopek je rekao da će i dalje s vremena na vrijeme organizirati ovakve edukacije, jer da je važno poslati poruku da se Alzheimerova bolest to uspješnije liječi što se ranije prepozna.

„To je bolest treće životne dobi, nakon 65. godine života rizik raste, smanjene aktivnosti ubrzavaju pojavu simptoma, aktivnosti vježbanja mozga rizik smanjuju“, istaknuo je, podsjetivši da su simptomi te degenerativne bolesti stanica mozga zaboravljivost, dezorijentiranost, strah, priviđenja, promjene raspoloženja, depresija, agresivnost i drugo.

Psihijatar Neven Mimica, predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, rekao je da je cilj ovakvih aktivnosti, a u proteklih pet godina ovo je 50-ti „Alzheimer Cafe u Hrvatskoj, da se na zabavno edukativan način skida stigma s bolesti i općenito demencije.

„Prije 15 godina malo je tko znao što je Alzheimerova bolest, sada je javna svijest podignuta, ali još nemamo adekvatnu reakciju struktura, nema nacionalne strategije, a treba znati da je zdravo starenje važna tema Europske unije i od nas se očekuje da to uredimo“, rekao je Mimica.

“Problem je veliki, o njemu se treba govoriti”

„To nije sramota, problem je veliki, o njemu se treba govoriti”, kazao je, dodavši kako je ovo način da se o bolesti osim ciljane publike, npr. članova obitelji oboljelih, informiraju i slučajni gosti ili mladi koji su došli čuti muziku.

Govoreći o deset znakova poremećaja spoznajnih funkcija, od kojih je najvažniji gubitak pamćenja, prof. Mimica je rekao kako „nije ljubav ako se toleriraju promjene ponašanja, kao da se ne događaju stvari poput stavljanja pegle u frižider; ljubav je prepoznati bolest i uz lijekove usporiti bolest“.

Psihologinja Ines Galetić Žagar rekla je da je u Hrvatskoj sada oko 80.000 osoba oboljelih od ove teške i dugotrajne bolesti. Nakana je da obitelji i javnost u cjelini lakše shvate cijelu kliničku sliku osoba s demencijama, jer ako obitelj i okolina razumije što se dešava s oboljelima reakcije će biti prihvatljivije svima, bit će manje narušeni dostojanstvo i sigurnost.

Za vrijeme trajanja Alzheimer Cafe-a, prvi put organiziranom u Karlovcu, organiziran je i program probira na demencije ispunjavanjem kratkog upitnika, kao preventivna akcija “Korak za pamćenje”.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Igračke služe kao vizualni podsjetnik za održavanje distance, ali i kako se ne bi osjećali usamljeno dok objeduju sami

(FOTO) Originalna ideja: Restoran za stolove posjeo plišane igračke!

Čak ni u vrijeme pandemije virusa COVID-19 nisu prestali brinuti o svojih 3.500 štićenika

Osječka udruga “Rijeka ljubavi” slavi deveti rođendan

Djeca bi trebala nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu...

HZJZ objavio posebne savjete za roditelje čija djeca ponovno kreću u školu i vrtić