ŽIVOT

Amalija Krstanović dobila nagradu ”Krunoslav Sukić” – nagrada za životno djelo!

Ipak, reintegracija još traje i još uvijek svjedočimo velikim podjela na području istočne Slavonije - rekla je pučka pravobraniteljica

Objavljeno 12.12.2018
Antonela Verković

Danas je u našem HNK po deseti put dodijeljena Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava ”Krunoslav Sukić” !

Dobitnica je Amalija Krstanović, koja je osvojila nagradu za ”njezin nemjerljivi doprinos miru kroz cjeloživotnu podršku ljudima, mirovnim aktivistima, učiteljima i mladima” te posebice za podršku ljudima tijekom i nakon mirne reintegracije, stoji u obrazloženju Odbora za dodjelu nagrade.

Nagrade su dodijeljene u organizaciji osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava.

„Ova nagrada je Amaliji Krstanović nagrada za životno djelo.  Ovogodišnja dobitnica nagrade dala je veliki doprinos mirnoj reintegraciji, no reintegracija još uvijek nije završena.”, rekla je Katarina Kruhonja, članica Odbora za dodjelu nagrada.

IMA TU JOŠ PUNO POSLA!

Pučka pravobraniteljica Republike Hrvatske Lora Vidović složila se sa konstatacijom da reintegracija još traje i da još uvijek svjedočimo velikim podjela na području istočne Slavonije.

„Moj ured zaprima pritužbe, komuniciramo s nadležnim tijelima o radnim pravima i o problemima u obrazovanju s obzirom da djeca još uvijek idu odvojeno u vrtiće i škole i teško pronalaze načine za suradnju. Na tim problemima treba još puno raditi”, rekla je Vidović konstatirajući kako još uvijek ima diskriminatornih situacija i govora mržnje.

„Još je puno posla pred nama, ne samo ovdje nego u cijeloj Hrvatskoj. Kad je riječ o pravima u obrazovanju nacionalnih manjina, ona su zakonima zajamčena i jako je važno te zakone poštivati. Međutim, istovremeno moramo pronaći dodirne točke kako bi djeca imala priliku za međusobno upoznavanje i razvijanje tolerancije i društvo u kojem neće biti podjela po bilo kojim kriterijima”, kazala je Vidović.

OSTALA DODIJELJENA PRIZNANJA

Dodijeljena su i Priznanja „Krunoslav Sukić”, a dobili su ih Udruga Roditelji u akciji RODA (za nenasilnu akciju godine #PrekinimoŠutnju) i Jelka Glumičić „za hrabrost i ustrajnost u zalaganju za sve žrtve rata, za očuvanje antifašističkih vrijednosti i temeljnih ljudskih i ženskih prava”.

Priznanje „Mirotvorna škola” dobile su Srednja škola Delnice, Ekonomska škola Vukovar i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića iz Zagreba.

Priznanja „Krunoslav Sukić – Knjiga godine” dobili su urednici Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić za knjigu „Vjera u dijalog“ i Rajko Grlić za knjigu „Neispričane priče”. Posebno Priznanje „Krunoslav Sukić” dodijeljeno je Luki Omanu za pionirski rad na promociji zaštite životinja i veganstva kao solidarnosti sa životinjama, ljudima, planetom i budućim generacijama.

FOTO: Youtube (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje