ŽIVOT

Amazonska prašuma gori skoro tri tjedna, a samo je vrh ledenog brijega!!

Što ćemo disati za nekoliko godina? Kako ćemo preživljavati ljeta i zime? Koliko ćemo još puta desetkovati bogatstvo ovog planeta?

Objavljeno 23.08.2019
Ivona Amidžić

“Već 16 dana gore pluća planete… meni duša plače. Ljudi nikako da shvate koliko je bitno očuvanje flore i faune, shvatit će vjerojatno kad bude kasno”, komentirala je i Ivana Kindl na Instagramu i podijelila svoje mišljenje o ovoj katastrofi.

Salma Hayek također je jedna od nebrojeno mnogo poznatih ličnosti koja je pokušala svoju popularnost iskoristiti za prizivanje pažnje na ovaj užasan događaj.

“Hvala svima vama koji ste iskoristili moj Instagram profil kako biste privukli pažnju na požare. Čujem vas i slažem se s vama. Već sam počela sa sudjelovanjem u pošumljavanju. Svijet bi se trebao ujediniti kako bi zacijelio i zaštitio pluća našeg planeta. Brazil i Peru, s vama sam”, napisala je Hayek.

Amazonska prašuma ključna je za borbu protiv globalnog zatopljenja pa ne možemo, a ne zapitati se, što ćemo točno disati za nekoliko godina?

Podsjetimo, Amazonska prašuma područje je koje proizvodi više od 20% svjetskog kisika, a gori već više od dva tjedna.

Amazona bi mogla postati suha savana?

Aktivisti upozoravaju da ako bi prašuma gorjela do točke iz koje nema povratka da bi zapravo mogla postati suha savana, nenaseljiva za tisuće vrsta divljeg života kojima je prije bila dom. Ako se to dogodi umjesto kisika može početi ispuštati ugljik, koji je gorivo za negativne klimatske promjene.

Prema NASA-inim izvješćima ogromna vatra koja guši prašumu zbog nezamislivih količina dima vidljiva je i iz svemira!

U samo tjedan dana, od 13. do 20. kolovoza 2019. zabilježeno je 109.694 požarnih uzbuna u Brazilu, a od toga 17.005 u samoj Amazonskoj prašumi. Brazilska svjetska agencija izvijestila je kako je broj požara koji je zahvatio prašumu izravna posljedica sječe šuma, a u odnosu na prošlu godinu porastao je za užasavajućih 83%. Te su tvrdnje potkrijepili satelitskim snimkama, a na što je Jair Bolsonaro, trenutni Brazilski predsjednik, smijenio ravnatelja agencije. Njega sunarodnjaci inače “od milja” zovu “Kapetan Motorna Pila”.

On nam je, nažalost, poznat već otprije, sa svojim nevjerojatnim izjavama kako bi upravo Amazonsku prašumu trebalo staviti u korist poslovnih interesa i iskrčiti zbog iskorištavanja drva, stvaranja rudarskih i poljoprivrednih površina i prostora.

Nažalost, Amazonska prašuma nije jedina koja se bori s posljedicama globalnog zatopljenja i predugog negativnog ljudskog djelovanja na prirodu.

Za slučaj da niste znali:

 • Gore Kanarski otoci
  Gori Kalifornija
  Gori Oregon
  Gori Washington
  Gori Kolumbija
  Gori Alberta
  Gori Montana
  Gori Nova Škotska
  Gori Grčka
  Gori Brazil
  Gori Portugal
  Gori Alžir
  Gori Sibir
 • Poplavljen je Teksas
  Poplavljeni su Indija, Pakistan i Nepal zbog ogromnih monsuna
  Poplavljeni su i Sierra Leone i Nigerija
 • Strašan toplinski val poharao je Italiju, Francusku, Španjolsku, Švicarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, BiH, Hrvatsku i Srbiju
  Nezamisliv toplinski val obavio je Južnu Kaliforniju
 • U vulkanu Yellowstone zabilježeno je 2.300 kretanja samo od lipnja
  Potres jačine 5.3 stresao je Idaho
  Potres u Japanu zabilježen je jačine 6.1 s upozorenjem za tsunami
  Potres u Meksiku zabilježen je jačine 8.2  s upozorenjem za tsunami
  Potres u Meksiku jačine 7.1
  Potres u Čileu jačine 5
  Uragan Harvey, Irma (najveći ikad zabilježen u povijesti), Jose i Katia haraju po Atlantskom oceanu

I dalje mislite da se ništa ne događa?

In Case you didn't know:🔥 Canary Islands is burning🔥 California is burning🔥 Oregon is burning🔥 Washington is…

Objavljuje Science & FactsSrijeda, 21. kolovoza 2019.

foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iskoristite još ova dva dana svi vi koji imate želju posjetiti određeni fitness centar i provjeriti što imaju u svojoj ponudi i učinite nešto dobro za svoje zdravlje

Osijek News TV – VIDEO Dani otvorenih vrata fitness centara

Unatoč promjenjivim vremenskim uvjetima posade vatrogastva, MORH-a, Ravnateljstva CZ, MUP-a i HGSS-a postigli su odlične rezultate i potvrdili spremnost snaga na ispunjavanju zadaća putem upravljanja bespilotnim letjelicama

Održano prvo natjecanje DIP civilne zaštite, vatrogasaca i vojske u letenju dronovima

Program potiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanja tolerancije i multikulturalnosti

Započinje program cjeloživotnog učenja na Akademiji za umjetnost i kulturu