ŽIVOT

Ambrozija – spriječite tegobe, prepoznajte simptome i provjerite kako si pomoći

Najveća koncentracija peluda ambrozije upravo je kroz kolovoz i rujan

Objavljeno 02.09.2019
Ivona Amidžić

Dok ambrozija nekima znači samo biljku, nekima znači pravi pakao. Prema peludnom kalendaru jasno se vidi kako ambrozija nekima stvara probleme od lipnja pa do kraja godine, nekad više nekad manje.

Najveća koncentracija peluda ambrozije upravo je kroz kolovoz i rujan, gdje će svi koji imaju problem s alergijama na pelud imati neku vrstu problema, pogotovo ako su dani vjetroviti, jer to olakšava prijenos peludi.

Kako si pomoći?

peludni_kalendar_02092019_osijeknews

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) u narodu još poznata kao limundžik, partizanka i fazanuša samonikla je, korovna biljka porijeklom iz južnih krajeva Sjeverne Amerike. U našim predjelima je najrasprostranjenija u području između Drave i Save, a njezina peludna zrnca zbog svoje aerodinamičnosti mogu se prenositi na udaljenosti i do 100 kilometara. Cvatnja ambrozije započinje početkom srpnja i traje sve do listopada.

Simptomi

Peludna hunjavica ili alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice. Simptomi su kihanje, vodenasta sekrecija, svrbež i začepljenost nosa te pečenje, crvenilo, svrbež i pojačano suzenje oka. Od ostalih tegoba može se javiti kašalj, otežano disanje i pritisak u prsima, a može se javiti i napadaj astme.

Prevencija

Osobe alergične na ambroziju trebale bi tijekom sezone cvatnje izbjegavati dulji boravak na otvorenom, posebice za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena. Za izlete u prirodi uputno je izabrati dan nakon kiše kada je koncentracija peludi u zraku najniža.

Nakon boravka na otvorenom prostoru trebali biste se otuširati, oprati kosu i presvući odjeću. Treba izbjegavati prijepodnevno provjetravanje prostorija, koristiti klima uređaje te izbjegavati sušenje rublja na otvorenom prostoru.

Liječenje – farmakoterapija

Budući da nam današnji tempo života ne omogućava uvijek provođenje preventivnih mjera često se mora posegnuti za farmakoterapijom. Ovisno o težini simptoma primjenjuju se različiti lijekovi koji kontroliraju simptome.

Od lijekova koje propisuje liječnik koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi koji će suzbiti djelovanje oslobođenog histamina. Neki od antihistaminika su dostupni u ljekarnama i bez recepta.

U težim slučajevima liječnik će prepisati inhalacijske kortikosteroide (protuupalne lijekove) u obliku sprejeva za nos dok se kod izraženijih očnih simptoma prepisuju antialergijske kapi za oči.

Preporučuje se ispirati nos fiziološkom otopinom obogaćenom manganom ili ektoinom koji će smanjiti utjecaj alergena na sluznicu nosa. Kod začepljenosti nosa mogu se kratkotrajno, do pet dana, koristiti nazalni dekongestivi.

Alternativa kapima za nos su hipertonične fiziološke otopine koje opet neki proizvođači obogaćuju primjerice solima mangana i kalcija, hijaluronskom kiselinom ili dekspantenolom, koji njeguju sluznicu nosa, te morskim algama. Ovakvi preparati se mogu koristiti kroz duži period, a mogu ih koristiti i trudnice i dojilje.

Osobe koje imaju izraženije simptome na očima mogu koristiti umjetne suze te će tako ispirati alergene iz oka.

Liječenje – biljni saveznici

Za ublažavanje simptoma peludne hunjavice imamo i nekoliko biljnih saveznika koji nam dolaze iz prirode. Najčešće korišteni su crni kim, kozlinac i kopriva. Biljne pripravke potrebno je uzimati nekoliko mjeseci prije cvatnje i mjesec dana nakon.

Simptome alergijskog rinitisa mogu još olakšati i povećan unos kalcija (800 mg/dan) i vitamina C (1000 mg/dan) te unos probiotika.

(Ljekarne SRCE)

foto: Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Državni hidrometeorološki zavod objavio upute u slučaju hitnih slučajeva

Stravičan toplinski val stiže iz Afrike – Kako se zaštititi?

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi. Zbog toplinskih Više…

Prema posljednjim podatcima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Andrija Štampar u kontinentalnom dijelu Hrvatske ovih se dana, iako je tek kraj veljače, već mjere visoke koncentracije peluda lijeske i johe

Alergičari oprez! Peludne alergije već vladaju – kako se nosite s njima?

Iako u ovom trenutku nema javnih podataka o mjerenju polenizacije alergenih biljaka u zraku na osječkom području, jer županijski ZZJZ Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Iako je prošlo skoro dva mjeseca, Turistička zajednica primila je samo jednu ponudu za organizaciju ovog događanja

Ove godine ništa od Adventa u Tvrđi?

Ponovno pad temperature...

Vrijeme danas: Pretežno oblačno s kišom

Ujutro u unutrašnjosti uz slab mraz, a mjestimice moguće i maglu

Danas sunčano u Osijeku, ali bitno hladnije nego prethodnih tjedana