POLITIKA

Anušić i Vrkić traže pomoć Vlade u borbi protiv komaraca!

Komarci u Osječko-baranjskoj županiji postaju nacionalni problem

  Objavljeno 14.06.2018
  Nikolina Ćosić

  Komarci su već dobro poznati veliki problem na našem području u proljetnim i ljetnim mjesecima. Svake godine se čini da ih je sve više, a nadležni još uvijek pokušavaju pronaći najbolje rješenje protiv zujavih krvopija. Zbog najezde komaraca kojoj su izloženi gotovo svi dijelovi Osječko-baranjske županije, župan Ivan Anušić i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić uputili su zajednički zahtjev predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru zdravstva, ministru zaštite okoliša i energetike te ministru poljoprivrede zamolbu za žurnu pomoć u provođenju mjera dezinsekcije komaraca na području cijele Osječko-baranjske županije.

  – Od Vlade RH zatražili smo da izdvoji sredstva iz Državnog proračuna kako bi nam pomogla u borbi s najezdom komaraca. Problem komaraca na području naše županije nije od jučer i ne rješava se u vrijeme kada ih je najviše, pa sada možemo poduzeti tek vatrogasne mjere. Komarce moramo tretirati sustavno, planski i svih 365 dana u godini ako želimo smanjiti najezdu u proljeće i ljeto. Zato smo osnovali Povjerenstvo za koordinaciju sustava kontrole komaraca u Osječko-baranjskoj županiji gdje ćemo u suradnji sa strukom i akademskom zajednicom prvi put odgovorno sudjelovati u organizaciji provođenja programa kontrole komaraca i uspostavljanja programa u gradovima i općinama – ističe župan Ivan Anušić.

  U izradi je tako strateški plan za cjelovitu i sustavnu kontrolu komaraca na cijelom području Osječko-baranjske županije, posebice na poplavnim područjima uz Dravu i Dunav. Cilj je osigurati zajedničko financiranje općina i gradova jer je jedinicama lokalne samouprave najveći problem osigurati potrebna i dostatna sredstva. Strategija će uključivati i edukaciju građana te mjere prevencije kako bi se od letećih napasti zaštitili u svom mikro okruženju.

  – Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na sjednici Vlade održanoj u Osijeku iskazao želju za pomoći Osječko-baranjskoj županiji u borbi protiv komaraca, pa je realno očekivati da će na dopis koji smo uputili odgovoriti pozitivno. Vatrogasne mjere koje se provode posljednjih dana imaju kratak efekt, borba protiv komaraca mora biti sustavna jer je narušena kvaliteta življenja svih stanovnika naše županije, komarci utječu i na smanjenje prinosa u stočarstvu, potencijalni su prijenosnici bolesti te izrazito nepovoljno djeluju na našu želju za intenzivnijim razvojem kontinentalnog turizma – zaključuje župan Ivan Anušić.

  U dopisu se još ističe da se određena tretiranja komaraca obavljaju samo za područje Grada Osijeka, koji jedini ima planirana, ali nedostatna, proračunska sredstva za tu namjenu, dok su Grad Beli Manastir te općine Antunovac, Bilje, Čepin i Dalj osigurali manje iznose novca za provođenje povremenih tretmana komaraca. Ostalih 36 općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji ne provode nikakve mjere kontrole komaraca na svome području.

  Izvor: Osječko-baranjska županija

  VEZANE VIJESTI

  Županija odobrila potpore za sufinanciranje vatrogasnih vozila za šest vatrogasnih društava

  Stara vatrogasna vozila napokon odlaze u povijest za 6 DVD-a OBŽ-a

  “Opremanje vatrogasnih društava prioritet je županije” – istaknuo je danas zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, na svečanom potpisivanju ugovora Više…

  Anušić je sportski tip, trči polumaratone, u formi je. Požega je, osim što je profesor na Ekonomskom fakultetu, i nogometni trener ...

  Anušić i Požega gledaju film navijačke skupine Kohorta

  Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i Željko Požega, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka, stižu sutra na proslavu 30. rođendana osječke Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Župan Ivan Anušić je održao radni sastanak s ministricom Michaelom Kaniber

  Anušić u Bavarskoj: “Ne treba biti previše pametan se stvari koje se ovdje rade preslikaju na Hrvatsku.”

  Ovaj državni blagdan u Republici Hrvatskoj se slavi 22. lipnja od stjecanja hrvatske neovisnosti.

  Danas se obilježava Dan antifašističke borbe

  Revitalizacija se prvodi kao dio projekta S.O.S. -Turistička ruta Secesija Osijek - Subotica

  Sakuntala park uskoro u novom ruhu i s novim sadržajima