ŽIVOT

Apel za pomoć Udruge Devet Života: “Budućnost ove udruge u vašim je rukama”

"Kako je udruga postala poznatija tako se i broj dojava utrostručio, a mi ne možemo skupiti 11.000 kn samo za veterinarske troškove"

Objavljeno 26.10.2020
Ivona Amidžić

Udruga Devet Života jedina je volonterska udruga na ovim prostorima koja se brine za napuštene, zlostavljane i ozlijeđene mačke, često i na širem području. Dugo su čekale obećani prostor u gradu koji nikako nije došao.

Udruga se sastoji od samo nekoliko volonterki i preko stotinu mačaka o kojima brinu. Još jednom mole sve građane za pomoć jer su se našle pred zidom, a ako ga ne prijeđu ispaštati će jedino nedužne životinje.

Prenosimo njihov apel:

Kada je ova pandemija satrla svijet, znale smo da će ova godina biti znatno teža od prijašnjih. Dugo već smo na čekanju za prostor za sklonište, a koliko vidimo ništa se u tom smjeru ne razvija u korist osječkih napuštenih mačaka.

Kažu tko čeka dočeka, no u ovom slučaju to izgleda neće biti tako. Mi svakim mjesecom tonemo dublje.

Dojava ima previše i građani nikako da shvate da nije dosta imati samo mjesto za mačku – ta mačka treba većinom liječenje, cijepljenje, kastraciju, hranu, pijesak itd. Većina građana se opravdava da s mačkom nemaju gdje jer imaju već: psa/dva, mačku/ dvije, djecu, alergičare u domu.

Imamo i mi to sve, plus preko 100 mačaka za kojima svaki dan čistimo, peremo, dajemo terapije, hranimo i trošimo resurse koje sad više nemamo. Ne treba komplicirana matematika da shvatite da je ovo kako mi sada radimo neodrživo i da, ako se stvari jako brzo ne promijene razmišljamo o konačnim postupcima – ne zato što to želimo, već zato što već duže gledamo u zid. 

Nažalost tu će najgore proći oni koji su najmanje krivi.

Oni koji ne znaju što je politika i zašto neke životinje u ovom gradu imaju bolji status i Grad ih financira. Nije da nismo provele sate na sastancima slušajući obećanja, dogovarale kako dalje. Davno još.

Možda smo i same krive za to jer smo uvijek sve radile same, no kako je udruga postala poznatija tako se i broj dojava (do toga da nas ljudi žicaju za svoje mačke) utrostručio, a mi ne možemo skupiti 11.000 kn samo za veterinarske troškove.

Podsjećamo da smo prijašnjih godina imale po 25.000 kn troškova prije nego smo opremile stacionar i tako smanjile nepotrebne troškove. Sve u svemu Grad Osijek trenutno guši jedinu udrugu koja godinama brine za mačke. Udrugu koja godinama kastrira, liječi, hrani i brine za sve te nevidljive životinje grada prijatelja životinja. 

Guši i zadnje nade volonterki koje su većinu života potrošile na pomaganje drugima.

Vadile smo mačke iz rupa, podruma, Drave, odnosile čak i iz gradskih ureda na njihovu molbu, vadile iz kontejnera, tražile s lampama usred noći u napuštenim zgradama, hodale po poljima, probijale kroz šipražja… No ništa nije teško kao boriti se s praznim obećanjima i ne imati dovoljno za prehraniti mačke koje smo s tih mjesta spasile.

Ova 2020. nas je sve potresla, izvukla iz polusna u gadnu realnost u kojoj živimo. A realno je to da ćemo mi u idućih par mjeseci odlučiti što ćemo. Ako se situacija ne promijeni, nažalost nećemo imati puno izbora.

Budućnost ove udruge u vašim je rukama.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

2017. godine zabranjeno trajno držanje životinja na lancu, ali riječ "trajno" omogućila je vlasnicima da se "provuku"

Udruga Pobjede u kampanji zabrane držanja životinja na lancu

Situacije nakon poplave u Posavini i potresa na Banovini potaknule su udruge za zaštitu životinja da ponovno aktualiziraju zabranu držanja Više…

Purina za ovu prigodu osigurava besplatnu sterilizaciju svake mačke udomljene preko Udruge uz start paket hrane Purina pro Plan do kraja mjeseca...

Osječka Udruga 9 života ove godine obilježava deset godina rada

Ove godine osječka Udruga 9 života obilježava deset godina rada. Osnovana je 2011., a od 2014. godine počela je sa Više…

Podrška vrijedi za sve s područja grada Osijeka te općina Čepin, Šodolovci i Vladislavci, javite građanima do kojih ova obavijest inače ne bi došla...

Crveni križ pomaže starijima i nemoćnima, prijavite se ako trebate pomoć

Crveni križ poziva starije osobe i/ili osobe u nepovoljnom položaju s područja grada Osijeka te općina Čepin, Šodolovci i Vladislavci Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena

Akcija Mladforme povodom Međunarodnog dana žena: „Ženskom stranom ulice“

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

25 novopozitivnih na području OBŽ

Europski parlament će idućeg tjedna raspravljati i glasati o programu EU za zdravlje koji bi trebao pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

Hrvatske europarlamentarke različito o uspješnosti vlade u provedbi cijepljenja