ŽIVOT

Apel za pomoć Udruge Devet Života: “Budućnost ove udruge u vašim je rukama”

"Kako je udruga postala poznatija tako se i broj dojava utrostručio, a mi ne možemo skupiti 11.000 kn samo za veterinarske troškove"

Objavljeno 26.10.2020
Ivona Amidžić

Udruga Devet Života jedina je volonterska udruga na ovim prostorima koja se brine za napuštene, zlostavljane i ozlijeđene mačke, često i na širem području. Dugo su čekale obećani prostor u gradu koji nikako nije došao.

Udruga se sastoji od samo nekoliko volonterki i preko stotinu mačaka o kojima brinu. Još jednom mole sve građane za pomoć jer su se našle pred zidom, a ako ga ne prijeđu ispaštati će jedino nedužne životinje.

Prenosimo njihov apel:

Kada je ova pandemija satrla svijet, znale smo da će ova godina biti znatno teža od prijašnjih. Dugo već smo na čekanju za prostor za sklonište, a koliko vidimo ništa se u tom smjeru ne razvija u korist osječkih napuštenih mačaka.

Kažu tko čeka dočeka, no u ovom slučaju to izgleda neće biti tako. Mi svakim mjesecom tonemo dublje.

Dojava ima previše i građani nikako da shvate da nije dosta imati samo mjesto za mačku – ta mačka treba većinom liječenje, cijepljenje, kastraciju, hranu, pijesak itd. Većina građana se opravdava da s mačkom nemaju gdje jer imaju već: psa/dva, mačku/ dvije, djecu, alergičare u domu.

Imamo i mi to sve, plus preko 100 mačaka za kojima svaki dan čistimo, peremo, dajemo terapije, hranimo i trošimo resurse koje sad više nemamo. Ne treba komplicirana matematika da shvatite da je ovo kako mi sada radimo neodrživo i da, ako se stvari jako brzo ne promijene razmišljamo o konačnim postupcima – ne zato što to želimo, već zato što već duže gledamo u zid. 

Nažalost tu će najgore proći oni koji su najmanje krivi.

Oni koji ne znaju što je politika i zašto neke životinje u ovom gradu imaju bolji status i Grad ih financira. Nije da nismo provele sate na sastancima slušajući obećanja, dogovarale kako dalje. Davno još.

Možda smo i same krive za to jer smo uvijek sve radile same, no kako je udruga postala poznatija tako se i broj dojava (do toga da nas ljudi žicaju za svoje mačke) utrostručio, a mi ne možemo skupiti 11.000 kn samo za veterinarske troškove.

Podsjećamo da smo prijašnjih godina imale po 25.000 kn troškova prije nego smo opremile stacionar i tako smanjile nepotrebne troškove. Sve u svemu Grad Osijek trenutno guši jedinu udrugu koja godinama brine za mačke. Udrugu koja godinama kastrira, liječi, hrani i brine za sve te nevidljive životinje grada prijatelja životinja. 

Guši i zadnje nade volonterki koje su većinu života potrošile na pomaganje drugima.

Vadile smo mačke iz rupa, podruma, Drave, odnosile čak i iz gradskih ureda na njihovu molbu, vadile iz kontejnera, tražile s lampama usred noći u napuštenim zgradama, hodale po poljima, probijale kroz šipražja… No ništa nije teško kao boriti se s praznim obećanjima i ne imati dovoljno za prehraniti mačke koje smo s tih mjesta spasile.

Ova 2020. nas je sve potresla, izvukla iz polusna u gadnu realnost u kojoj živimo. A realno je to da ćemo mi u idućih par mjeseci odlučiti što ćemo. Ako se situacija ne promijeni, nažalost nećemo imati puno izbora.

Budućnost ove udruge u vašim je rukama.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike

Bez petardi! Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija!

– Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od Više…

I dalje potrebna vaša financijska pomoć za obitelj gosp. Andrijane Matijević iz Škabrnje, samohranu majku petero maloljetne djece od 8 - 15 godina, teško bolesnu udovicu umrlog Hrvatskog Branitelja i njihovo petero maloljetne djece, koji žive u neljudskim i jako teškim uvjetima

Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje – počela je unutarnja i vanjska obnova kuće i radovi su u tijeku

I dalje potrebna vaša financijska pomoć za obitelj gosp. Andrijane Matijević iz Škabrnje, samohranu majku petero maloljetne djece od 8 Više…

Na izložbi će se moći vidjeti preko 40 šampionskih primjeraka svih starosnih razreda mačaka. Najpopularnije pasmine u svijetu felinologije Maine Coon i Britanska kratkodlaka mačka bit će zastupljene u svim bojama

[FOTO] Vrhunske pasminske mačke sljedeći vikend u Osijeku

Savez felinoloških društava Hrvatske u subotu, 11. studenoga, u Trgovačkom centru Portanova u Osijeku organizira već tradicionalnu revijalnu izložbu mačaka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša