ŽIVOT

Arheološki muzej – Osijek domaćin Prvog nacionalnog stručnog skupa urbanog šumarstva

Osijek na javnim zelenim površinama ima 25 tisuća stabala, jedini je grad u Hrvatskoj koji ima više parkova nego trgova - 22 parka i 15 trgova i jedini grad u Europi koji krasi secesijski park - Sakuntalin park

Objavljeno 16.11.2019
Petar Tauković

Jučer je u Arheološkom muzeju Osijek započeo Prvi nacionalni stručni skup urbanog šumarstva. Ovaj skup zajednički su organizirali Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume i Grad Osijek, uz suorganizaciju predstavnika najvažnijih šumarskih tvrtki, ustanova i udruga kao što su: Zagrebački holding podružnica Zrinjevac, Osječko-baranjska županija, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski šumarski institut, Akademija šumarskih znanosti, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatska udruga za arborikulturu.

Sudionike Prvog hrvatskog stručnog skupa urbanog šumarstva na otvorenju je, uime gradonačelnika Ivana Vrkića, pozdravio zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, ujedno zahvalivši studentima s Odjela urbanog šumarstva, Šumarskog fakulteta iz Zagreba koji su dan ranije u Osijeku, odradili odličnu akciju.

Zasađen je novi drvored u Osijeku, imali smo priliku dobiti tri nove brendirane točke – klon Gupčeve lipe, klon hrasta Julijusa te hrasta lužnjaka iz jedine hrvatske prašume, one s područja Općine Stara Gradiška. Osijek je grad koji diše plućima svojih drvoreda, perivoja i parkova. Osječani su građani koji imaju visoko razvijenu svijest i odgovornost prema svakom stablu u gradu. Svako stablo nam je važno, posebno uz sve što donose klimatske promjene te stoga mi koji sudjelujemo i donosimo odluke na političkoj razini, zajedno s vama, prvenstveno strukom, imamo odgovornost učiniti sve što je u našoj moći da budemo što zeleniji. Osijek je zeleni grad, a želimo biti još zeleniji jer smo svjesni da priroda ne pripada čovjeku, već čovjek prirodi, da smo je preuzeli od predaka i posudili od naših potomaka. – naglasio je Boris Piližota.

Vodećim stručnjacima na Prvom hrvatskom stručnom skupu o urbanom šumarstvu koji se održava pod temom ,,Dosadašnja iskustva i perspektive razvoja urbanog šumarstva u Hrvatskoj” – predstavlja se Stručni rad o stanju osječkih stabala – razmjenjuju se iskustva, najnovija saznanja i trendovi u urbanoj hortikulturi. Na Skupu stručnjaci urbanoga šumarstva predstavljaju svoje tvrtke, obrte, ustanove i udruge – raspravljaju o stanju urbanoga šumarstva na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, trendovima u urbanom šumarstvu Europe i svijeta te razvoju urbanoga šumarstva u Hrvatskoj.

Predsjednik Akademije šumarskih znanosti, akademik Igor Anić naglasio je kako se Hrvatska može pohvaliti sa šumama kao jednim od temeljnih prirodnih dobara jer šume rastu na 44 posto površine Republike Hrvatske.

Te su šume prirodne, bioraznolike, njegovane i to je jedan od velikih pluseva koje Republika Hrvatska ima. Dio te baštine su i park-šume, a te se šume po svojoj genezi i sastavu ne razlikuju od gospodarenih šuma. Razlika je u njihovoj namjeni – park-šume su namijenjene za odmor i rekreaciju, a gospodarske šume prvenstveno za gospodarsku namjenu. O park-šumama se skrbi isto kao i o gospodarskim šumama, a njega i obnova su potrebne jer sa svakim sustavom treba gospodariti i upravljati kako bi on bolje ispunjavao funkciju kojoj je namijenjen. – kazao je akademik Igor Anić.

Podsjetimo, u srijedu 13. studenoga na Trgu Svetog Trojstva, kod stabla dvolapoga ginka u Osijeku najavljen je Prvi hrvatski stručni skup urbanog šumarstva, a nakon terenske nastave – Osijek je dobio tri nove brendirane točke. Uz to, studenti su posadili novi drvored uz Kampus, a obavljen je i medicinski pregled „Metuzalema“ među osječkim stablima, dvolapoga ginka na Trgu Svetog Trojstva te preporučena njega drveta.

Osijek na javnim zelenim površinama ima 25 tisuća stabala, jedini je grad u Hrvatskoj koji ima više parkova nego trgova – 22 parka i 15 trgova i jedini grad u Europi koji krasi secesijski park – Sakuntalin park te stoga, prema riječima zamjenika gradonačelnika – ne čudi što su urbani šumari izabrali Osijek za svoj prvi nacionalni stručni skup.
– To je vjetar u leđa svim našim nastojanjima za oplemenjivanjem osječkog urbanog zelenila, prije nego što ga predamo budućim naraštajima. – zaključio je Boris Piližota.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Možda nećemo doživjeti da sva posađena stabla vidimo u punom sjaju, ali ćemo ih ostaviti budućim naraštajima kao što su i oni prije nas dragocjene drvorede ostavili nama.

Osijek – grad u parku

Grad na Dravi jedini u Hrvatskoj ima više parkova i perivoja nego trgova. Osijek tako broji 22 parka i 15 Više…

Koji bi prostor bio najprikladniji za ovakvog čovjeka?

Piližota: Inicijativa za Imenovanje ulice po preminulom Branku Lustigu

Sve nas je jučer rastužila vijest o smrti Branka Lustiga, poznatog hrvatskog filmskog producenta i dvostrukog dobitnika Oscara. “Oprostio sam, Više…

Odrađen je sjajan posao za naš grad, čije ulice upravo postaju dom mladih japanskih trešanja, lipa, magnolija, hrastova, bagrema, javora i mnogih drugih stabala.

Osječani zazelenili svoj grad stotinom novih stabala

Izuzetan interes i velik odaziv građana, od najmlađih do onih u zlatnim godinama, obilježili su prvi dan kolektivne sadnje stabala Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Policija provodi akciju pod nazivom „Vinskom cestom ali ne s više od 0,5 promila"

Sigurni na cestama za vrijeme obilježavanja dana svetog Vinka

Tko kaže da je ponedjeljak strašan? Mnoštvo prilika za opuštanje i zabavu ;)

Počinjemo tjedan s novom turom zanimljivih događanja

Vjetar će nas zaobići, što je super uzimajući u obzir niske temperature...

Prognoza danas: pretežno oblačno i bez padalina