Aronija i Brusnica – moćne bobice u službi zdravlja

Razne vrste bobica, u različitim oblicima, sve češće nalazimo u ponudi trgovina zdravom hranom. Razlog je visok udio polifenola u njihovom sastavu. Znanstveno je dokazano da su polifenoli odgovorni za niz zdravstvenih dobrobiti; od zaštite tkiva od sunčevog zračenja do zdravlja krvožilnog sustava i prevencije dijabetesa. Neke vrste polifenola se smatraju najsnažnijim poznatim antioksidansima, a ujedno bobicama daju tamnu boju.
Brusnice
Brusnice sadrže prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u tijelu. Zahvaljujući bioflavonoidima, mogu spriječiti pojavu infekcija urinarnog trakta. Sadrže proantocijanidin zaslužan za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja.
Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. Tvari brusnice djeluju i na bakteriju Helicobacter pylori, koja je uzročnik čira na želucu. Brusnica pomaže pri obnovi vida te smanjuje razinu šećera u krvi. Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom.
Plodovi brusnice su iznimno cijenjeni u prehrani osoba izloženih stresu, a prevencija su za bolesti srca i krvnih žila. Brusnica obiluje taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju. ORAC vrijednost za svježe brusnice je 9.090, a za nezaslađeni sok 1.452. Što je ova vrijednost veća, tim hrana ima veću sposobnost uništavanja slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje i ubrzavaju proces starenja.
Osim navedenoga, brusnica se može koristiti kod bolesti zuba i zubnog mesa (u istraživanjima je sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno smanjilo pojavu karijesa), oslabljenog imuniteta, kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva.
Aronija
Aronija je voće koje upija radijaciju, štiti jetru i jača imunitet, nalik je ribizu, a okus joj je kiselo – trpak. Otporna je na zimu i mraz pa tako preživljava na temperaturama i do -47 °C, zbog čega nosi naziv sibirska borovnica. U mnogim dijelovima svijeta ovo se voće zbog svojih ljekovitih svojstava svrstava u ljekovito bilje.
Ima jaka antioksidativna svojstva. Prema ORAC standardima, ima velik antioksidativni kapacitet čak 16.062. Zbog visokog udjela antioksidansa te vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom.
Sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti, snižava visok krvni tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura.
Blagotvorno djeluje i na probavni sustav – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev, a korisna je i kod upale mokraćnog sustava. Ovo voće možemo pronaći u mnogim proizvodima za mršavljenje, jer pomaže u održavanju idealne tjelesne težine.
Matični sok od Aronije i Brusnice potražite tijekom siječnja u bio&bio trgovini u Avenue Mallu Osijek na posebnom popustu od 20%
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?