ŽIVOT

Atraktivno vatrogasno natjecanje u Osijeku: Kod konkatedrale će podignuti toranj od šest metara!

Natjecanjem vatrogasnih grupa Fire combat započinje Programa obilježavanja 150 obljetnice vatrogastva u gradu Osijeku, ukupno će nastupiti 27 ekipa

Objavljeno 28.04.2022
Ivona Amidžić

Ove subote, 30. travnja 2022. godine, s početkom u 10,00 sati, održat će se natjecanje Fire combat – Memorijal „Matija Jakuš“ na Trgu Pape Ivana Pavla II u Osijeku.

Ovo atraktivno vatrogasno natjecanje održava se po osmi puta u Osijeku u organizaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva Osijek Gornji grad.

Fire combat je natjecanje vatrogasnih grupa u savladavanju različitih prepreka, penjanja i spuštanja s visine uz uporabu ljestava i samoizbavne tehnike, prenošenja povrijeđene osobe (lutka težine 70 kg) i razvlačenje „B“ cijevne pruge pod pritiskom te gašenje „požara“. Za potrebe izvođenja vježbe na prostoru ispred konkatedrale biti će podignut i toranj visine šest metara.

Grupu sačinjavaju dva člana potpuno opremljena zaštitnom opremom (vatrogasno odijelo, kaciga, čizme, rukavice, izolacijski dišni aparat, alpinistički pojas). Na natjecanju mogu nastupaju dobrovoljni i profesionalni vatrogasci s izvrsnom fizičkom spremom jer se vježba obavlja dinamično i zahtjeva veliki napor i snagu vatrogasaca.

Raspoređ događanja:

  • 09,00 – 09,45: Prijava i prozivka ekipa
  • 09,45 – 10,00: Otvaranje Memorijala
  • 10,00: Početak natjecanja
  • 12,00 – 12,30: Pauza
  • 14,30: Podjela nagrada i priznanja
  • 15,00: Zajednički ručak svih natjecatelja u DVD Osijek Gornji grad

Svoje sudjelovanje na natjecanju 30. svibnja potvrdili su vatrogasci iz cijele Hrvatske kao i gosti iz Slovenije. Ukupno će nastupiti 27 ekipa. Ista natjecanja održavaju se u drugim dijelovima Hrvatske kao dio Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice.

Natjecanjem vatrogasnih grupa Fire combat započinje Programa obilježavanja 150 obljetnice vatrogastva u gradu Osijeku kao i 150 godina rada i postojanja DVD Osijek Gornji Grad.

Manifestacije u svibnju

Program obilježavanja 150 godina osječkog vatrogastva nastavlja se u mjesecu svibnju kada su planirane manifestacije „Dan otvorenih vrata vatrogasnog društva u Gornjem Gradu“, izložba vatrogasne opreme i povijesne baštine u muzejskom prostoru, koncert vatrogasnog puhačkog orkestra, pokazna vježba te promocija monografije u povodu 150 obljetnice našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Program završava 18. lipnja 2022. godine velikom smotrom na Trgu Ante Starčevića na kojoj će biti prikazana oprema i vozila s kojima raspolažemo, ali i povijesna vozila koja su se koristila za vatrogasnu djelatnost, među kojima treba istaknuti nedavno restaurirane vatrogasne auto-ljestve iz 1930. godine te Parnu pumpu iz 1903. godine.

O svim terminima tih događanja bit će pravovremene obavijesti.

foto: facebook (DVD Osijek Donji grad)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Na snazi je odluka o komunalnom redu grada osijeka kao i OBŽ o provođenju mjera zaštita od požara. Kazne su velike a u slučaju ozbiljnog požara tu je i kaznena odgovornost. Budite oprezni sa paljenjem vatre!

[VIDEO] Osječki vatrogasci – Upozorenje građanima!

Dolaskom toplijeg vremena počele su i tradicionalne aktivnosti čišćenja vrtova i voćnjaka od suhe trave i drugog biljnog otpada. KAKO Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Uz ekipe iz Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, sudjelovale su i 3 ekipe iz zemalja regije i to Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore. Ukupno osam ekipa odnosno 50 učenika i učenica osnovnoškolske i srednjoškolke dobi natjecalo se u sastavljanju antenskog stupa te demonstriralo timski rad kao i vještine primjenjive u kriznim situacijama. 

7. Nacionalni CB kup za djecu i mlade u Osijeku

Hrvatski savez CB radioklubova u suradnji s CB radioklubom „Lega“ Osijek organizirao je 7. Nacionalni CB kup za djecu i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)