Bakin špajz i “Domaće je na stolu” u Belom Manastiru
Pečenje domaće šljivovice, pravljenje pekmeza, ajvara, langošica te kuhanje kukuruza... Nedostajete još samo vi!
U petak 4. listopada od 8 sati u pokaznoj kuhinji i dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine održava se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom “Bakin špajz”.
Peći će se rakija u kazanu – šljivovica pod nazivom Etno Baranja. Po tradicionalnoj recepturi pripremati će se pekmez i zimnica, kuhati ajvar, a biti će i langošica, te kuhanog kukuruza. Osim toga pripremati ćemo i tradicionalnu, pomalo zaboravljenu slasticu od dunja – ili sir od dunja, te brojne druge baranjske slastice.
Biti će lijepo i zanimljivo, pa pozivamo sve zainteresirane da se pridruže. Tradicionalna baranjska jela pripremati će udruge i OPG-evi sa područja Grada Belog Manastira i Baranje.
Cilj nam je prije svega očuvati bogatu baranjsku tradiciju i običaje, te jela, te znanja prenijeti na sve zainteresirane.
Velikim baranjskim gastro spektaklom Bakinim špajzom započeti će događanje LAG-a Baranja “Domaće je na stolu”.
Za sudionike i sve zainteresirane pripremamo pravi baranjski doručak iz “Bakinog špajza”.
Organiziramo i sajam domaćih proizvoda. Cilj nam je prije svega promovirati domaće poljoprivredne i prehrambene proizvode lokalnih proizvođača, te očuvati baranjsku baštinu i običaje.