GOSPODARSTVO

Bakin špajz i “Domaće je na stolu” u Belom Manastiru

Pečenje domaće šljivovice, pravljenje pekmeza, ajvara, langošica te kuhanje kukuruza... Nedostajete još samo vi!

    Objavljeno 20.09.2019
    Ivona Amidžić

    U petak 4. listopada od 8 sati u pokaznoj kuhinji i dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine održava se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom “Bakin špajz”.

    Peći će se rakija u kazanu – šljivovica pod nazivom Etno Baranja. Po tradicionalnoj recepturi pripremati će se pekmez i zimnica, kuhati ajvar, a biti će i langošica, te kuhanog kukuruza. Osim toga pripremati ćemo i tradicionalnu, pomalo zaboravljenu slasticu od dunja – ili sir od dunja, te brojne druge baranjske slastice.

    Biti će lijepo i zanimljivo, pa pozivamo sve zainteresirane da se pridruže. Tradicionalna baranjska jela pripremati će udruge i OPG-evi sa područja Grada Belog Manastira i Baranje.

    Cilj nam je prije svega očuvati bogatu baranjsku tradiciju i običaje, te jela, te znanja prenijeti na sve zainteresirane.

    Velikim baranjskim gastro spektaklom Bakinim špajzom započeti će događanje LAG-a Baranja “Domaće je na stolu”.

    Za sudionike i sve zainteresirane pripremamo pravi baranjski doručak iz “Bakinog špajza”.

    Organiziramo i sajam domaćih proizvoda. Cilj nam je prije svega promovirati domaće poljoprivredne i prehrambene proizvode lokalnih proizvođača, te očuvati baranjsku baštinu i običaje.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sajam je prilika za građane da se upoznaju s ulogom sigurnosnog sektora u društvu. Organizator Sajma je tvrtka Sky Fort Systems d.o.o. i partner HKKOI, a uz sudjelovanje 80 izlagača iz 19 europskih i sjevernoameričkih država

    [NAJAVA] Međunarodni sajam obrane i sigurnosti – DEFCROS

    U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku danas (9. rujna 2025. godine) na konferenciji za medije predstavljen je program Međunarodnog Više…

    Sajam traje do nedjelje, 27. travnja, a za posjetitelje je otvoren svaki dan od 10 do 19 sati. Cijena ulaznice je 5,00 eura za sva tri dana, s tim da je ulaz slobodan za djecu u dobi do 15 godina. Parking je besplatan

    [FOTO] U Gospodarskom centru otvoren trodnevni SALORI – Sajam lova, ribolova i turizma

    U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku je danas (25. travnja 2025. godine) svečano otvoren 20. Sajam lova, ribolova i Više…

    Zadnji vikend u travnju rezeviran je za SALORI sajam lova, ribolova i turizma! Osim izložbenog dijela, organizatori su pripremili i zanimljiv program stručno-pratećih aktivnosti

    [NAJAVA] Salori – sajam lova, ribolova i turizma

    Tijekom tri dana Sajma posjetitelji će imati priliku uživati u predstavljanju brojnih lovačkih i ribolovnih saveza i društava, raznovrsnoj ponudi Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Bilje i Darda postaju nova top destinacija za one koji žele mir, moderni dom i brzu povezanost s gradom

    Cijene nekretnina rastu, nakon Višnjevca i Josipovca, Osječani sve više gledaju prema Bilju i Dardi

    Danas 13. rujna 2025. godine (subota) za promet se otvara cjelokupna dionica Gundulićeve, od Županijske do Radićeve ulice

    Obavijest o završetku radova i puštanju u promet dijela Gundulićeve, od  Županijske do Radićeve ulice

    U poslovanju je gotovo svakodnevna pojava da netko nekome duguje - vi svom dobavljaču, klijent vama, a vaš dobavljač opet nekom trećem

    Upoznajte platformu Namira.hr