Arhiva

Bakterija Campylobacter – kako spriječiti infekciju?

    Objavljeno 14.09.2012
    OsijekNews redakcija

    Bakterija se pojavljuje ljeti i uglavnom napada djecu do pet godina te mlade u dobi od 15 do 29 godina, a simptomi zaraze ovom bakterijom su povišena tjelesna temperatura, bolovi u trbuhu, grčevi i proljev, a obično traju od tri do šest dana.

    Campylobacter je parazit crijeva životinja kod kojih najčešće ne izaziva bolest. Iz crijeva može doći u krv i tako dospjeti u sva tkiva koja čovjek iskorištava kao hranu. Tako može dospjeti i u mliječne žlijezde, pa ih životinja izlučuje mlijekom te je zaraza osobito moguća ako se konzumira nekuhano i nepasterizirano mlijeko. Ako potječu od zaražene životinje, i jaja mogu biti primarno kontaminirana.

    Zaraza je moguća i putem vode, kao i kontaktnim putem, s čovjeka na čovjeka (npr. kod male djece ili kad oboljela osoba ima velik broj proljevastih stolica), ili u kontaktu s kućnim ljubimcima. Bakterija Campylobacter ne ostavlja nikakve trajne posljedice na zdravlje čovjeka, a dobra vijest je da osobe koje su bile izložene ovoj infekciji, postaju donekle imune.

    Kao i kod većine zaraza hranom ovog tipa, prevencija je važna mjera očuvanja od bolesti, zato je potrebno, redovito i temeljito oprati ruke toplom vodom i sapunom:

    – nakon upotrebe toaleta
    – prije pripremanja i konzumiranja hrane
    – nakon manipulacije sirovom hranom
    – nakon mijenjanja dječjih pelena
    – nakon kontakta s kućnim ljubimcima i drugim životinjama
    – nakon bavljenja stokom
    – prije pripreme hrane
    – osobe s proljevom, posebno djeca, moraju često i pažljivo prati ruke da se smanji rizik širenja infekcije
    – dobro oprati posuđe i kuhinjske površine sapunom i vrućom vodom
    – nakon manipulacije sirovom hranom životinjskog podrijetla
    – spriječiti miješanje sirove i gotove pripremljene hrane u kuhinji
    – hranu dobro termički obraditi (bilo kuhanjem ili pečenjem) dovoljno dugo i na zadovoljavajućim temperaturama (80˚C) da se uništi moguće prisutni Campylobacter u sirovu mesu
    – pripremljenu hranu konzumirati neposredno nakon pripreme
    – sirove namirnice i kuhanu hranu obvezno čuvati u hladnjaku (na temperaturi 4˚C)
    – koristiti kuhano ili pasterizirano mlijeko
    – ne piti higijenski sumnjivu površinsku vodu iz rijeka, jezera i potoka
    bakterija_bolest_590_01
     
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Rijeka je u subotu 23.3.24. bila organizator memorijalnog turnira, prvi puta s novčanom nagradom za kataše/ice u kata disciplini. U kategoriji juniorki Više…

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Sedam hrvatskih gradova u subotu, 23. ožujka, ponovno će disati kao jedan. Tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Više…

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Revija hrvatskog kratkog filma Filmska RUNDA, za svoje osmo izdanje koje će se održati 20. i 21. listopada 2023. u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!