ŽIVOT

Banožić: Vojnici doprinose stabilizaciji sustava

Ministar je posebno zahvalio vojnicima koji su  pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a i dalje pomažu civilima.

  Objavljeno 02.01.2021
  Darija Kovačić

  Ministar obrane Mario Banožić koji je u petak obišao potresom pogođena područja zahvalio je vojsci na njihovom doprinosu u 2020., podsjetivši kako su oni od prvoga dana uključeni u sve teške situacije te im je poručio da oni doprinose stabilizaciji sustava.

  Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj obišli su potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinju i Glinu te okolna mjesta, kao i vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje su smješteni građani s područja Petrinje i okolice, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

  “Dali ste svoj izniman doprinos u svemu, u stabilizaciji sustava i u razvoju svih ovih događaja koje danas dovode do toga da se možemo pripremati za obnovu”, rekao je Banožić vojnicima.

  Posebno je zahvalio vojnicima koji su  pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a i dalje pomažu civilima.

  “Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste se odlučili postati hrvatski vojnici”, poručio je.

  Obraćajući se vojnicima, admiral Hranj rekao je kako je zadaća Hrvatske vojske ne samo da brani domovinu, nego i da pomogne civilnom stanovništvu u ovakvim situacijama kad im nitko drugi ne može bolje pomoći.

  Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović također je bio u obilasku Petrinje, naglasivši kako vojnici ovdje rade human posao koji nije primaran vojnički posao, ali je iznimno bitan.

  Posjet Petrinji, Banožić i Hranj nastavili su obilaskom prihvatnog centra Hrvatskog crvenog križa, gdje im se pridružio i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Zatim su obišli područje Gline i okolna sela na lokacijama gdje pripadnici Hrvatske vojske postavljaju kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu.

  Tom prigodom, ministar Banožić istaknuo je kako je više od 800 pripadnika Hrvatske vojske angažirano od trenutka kada je potres pogodio Sisačko-moslavačku županiju, podsjetivši da je vojska pomagala na razne načine, od stabilizacije prometnica i javnih površina, uklanjanja građevinskog otpada, prijevoza starijih i nemoćnih, prevoženja pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u Zagreb, do transporta pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i ostalih.

  Osvrnuo se i na angažman HV-a u vojarni u Petrinji gdje je privremeni smještaj pronašlo 380 građana i gdje je trenutno na raspolaganju oko 200 vojnika, dodavši da se taj broj sukladno potrebama može povećati.

  Nakon stabilizacije ovog područja, Vlada će pristupiti izradi kredibilne studije koja će osigurati iznose koji će biti dostatni za daljnju potrebu, rekao je Banožić, istaknuvši da je za sada fokus na interventnim sredstvima od više od 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, kao i na donacijama.

  Tijekom dana, predviđen je angažman vojske na postavljanju šatora, stambenih kontejnera, dostavljanju humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba kojima je omogućen privremeni smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te čišćenju prometnica na području Petrinje i okolnih mjesta.

  (Hina)

  Foto: index

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

  Novo istraživanje: Više od trećine Hrvata ne namjerava se cijepiti

  Agencija Hendal provela je istraživanje o stavovima i ponašanju građana u vremenu epidemije koronavirusa, piše Index. Strah građana od zaraze Više…

  "To je iznimno velik iznos i spremno dočekujemo naredni period", rekao je Markt u Petrinji

  Makrt: Crveni križ dosad prikupio 44 milijuna kuna

  Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt izvijestio je u četvrtak kako je Crveni križ od potresa dosad prikupio više od 44 milijuna kuna Više…

  U njemu su prikupljeni podaci o učincima potresa na naselja, poljoprivredne površine, gospodarske objekte, o prebivalištu i boravištu stanovnika, zdravstvenim ustanovama, školama...

  Geoinformacijski sustav Potres – Temeljne informacije o stanju na području potresa

  Mrežni geoinformacijski sustav Potres s temeljnim informacijama o stanju na području koje je stradalo od potresa predstavljen je u srijedu, Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Namjera cijepljenja je podjednaka: 36% građana ne namjerava se cijepiti, 34% se planira ili se već cijepilo, a ostalih 30% još ne zna.

  Novo istraživanje: Više od trećine Hrvata ne namjerava se cijepiti

  Osim što je donio brojne kreativne prijedloge, online natječaj Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik ostvario je dobitnicima i životne želje!

  Učenica Ugostiteljsko-Turističke škole Osijek pobjednica natječaja Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik za predlaganje naziva novog standarda zanimanja

  "Uspjet ćemo cijepiti sve koji su dobili prvu dozu ali morat ćemo obustaviti nova cjepiva"

  Capak: Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva