ŽIVOT

Banožić: Vojnici doprinose stabilizaciji sustava

Ministar je posebno zahvalio vojnicima koji su  pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a i dalje pomažu civilima.

    Objavljeno 02.01.2021
    Darija Kovačić

    Ministar obrane Mario Banožić koji je u petak obišao potresom pogođena područja zahvalio je vojsci na njihovom doprinosu u 2020., podsjetivši kako su oni od prvoga dana uključeni u sve teške situacije te im je poručio da oni doprinose stabilizaciji sustava.

    Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj obišli su potresom pogođena područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, Petrinju i Glinu te okolna mjesta, kao i vojarnu “Pukovnik Predrag Matanović” gdje su smješteni građani s područja Petrinje i okolice, stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

    “Dali ste svoj izniman doprinos u svemu, u stabilizaciji sustava i u razvoju svih ovih događaja koje danas dovode do toga da se možemo pripremati za obnovu”, rekao je Banožić vojnicima.

    Posebno je zahvalio vojnicima koji su  pretrpjeli oštećenja na vlastitim domovima, a i dalje pomažu civilima.

    “Svojim činom pokazujete nesebičnost i obavezu koju ste prihvatili kada ste se odlučili postati hrvatski vojnici”, poručio je.

    Obraćajući se vojnicima, admiral Hranj rekao je kako je zadaća Hrvatske vojske ne samo da brani domovinu, nego i da pomogne civilnom stanovništvu u ovakvim situacijama kad im nitko drugi ne može bolje pomoći.

    Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović također je bio u obilasku Petrinje, naglasivši kako vojnici ovdje rade human posao koji nije primaran vojnički posao, ali je iznimno bitan.

    Posjet Petrinji, Banožić i Hranj nastavili su obilaskom prihvatnog centra Hrvatskog crvenog križa, gdje im se pridružio i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Zatim su obišli područje Gline i okolna sela na lokacijama gdje pripadnici Hrvatske vojske postavljaju kontejnere za privremeni smještaj nastradalih u potresu.

    Tom prigodom, ministar Banožić istaknuo je kako je više od 800 pripadnika Hrvatske vojske angažirano od trenutka kada je potres pogodio Sisačko-moslavačku županiju, podsjetivši da je vojska pomagala na razne načine, od stabilizacije prometnica i javnih površina, uklanjanja građevinskog otpada, prijevoza starijih i nemoćnih, prevoženja pacijenta iz petrinjske i sisačke bolnice u Zagreb, do transporta pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i ostalih.

    Osvrnuo se i na angažman HV-a u vojarni u Petrinji gdje je privremeni smještaj pronašlo 380 građana i gdje je trenutno na raspolaganju oko 200 vojnika, dodavši da se taj broj sukladno potrebama može povećati.

    Nakon stabilizacije ovog područja, Vlada će pristupiti izradi kredibilne studije koja će osigurati iznose koji će biti dostatni za daljnju potrebu, rekao je Banožić, istaknuvši da je za sada fokus na interventnim sredstvima od više od 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju, kao i na donacijama.

    Tijekom dana, predviđen je angažman vojske na postavljanju šatora, stambenih kontejnera, dostavljanju humanitarne pomoći, pružanju pomoći i prihvatu civilnih osoba kojima je omogućen privremeni smještaj u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” te čišćenju prometnica na području Petrinje i okolnih mjesta.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Prvu ovogodišnju grupu čini 120 ročnica i ročnika, pitamo vas, ide li i vaše punoljetno dijete na odsluženje vojnog roka?

    [FOTO] Djevojke i mladići stigli u Požegu na dragovoljnu obuku

    Prva ovogodišnja grupa djevojaka i mladića stigla je danas u Požegu na dragovoljno vojno osposobljavanje. U Bojnu za temeljnu vojnu Više…

    Građanima će se olakšati ishođenje osobne iskaznice i izbjegavanje gužvi u velikim policijskim upravama, jer će moći podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje

    Građani od danas mogu predati zahtjeve za izradu osobne iskaznice u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u RH

    Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih Više…

    Pozivamo građane da se uključe u provođenje akcije na način da predlože lokacije na kojima bi željeli da se obavi nadzor brzine kretanja vozila

    Policija poziva građane da predlože mjesta za nadzor brzine

    Temeljem ROADPOL-ovog Plana aktivnosti od 17. do 23. travnja na području cijele Republike Hrvatske policijski službenici provesti će pojačani nadzor Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

    Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

    I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

    [NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi