Arhiva

Baranjski kulen predstavljen u Europskom parlamentu

  Objavljeno 02.09.2015
  OsijekNews redakcija

  Baranjski kulen je tradicionalna vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije.

  Udruga proizvođača kulena „Baranjski kulen“ danas je imala priliku predstaviti Baranjski kulen u  Europskom parlamentu u Bruxellesu u suorganizaciji s uredom europarlamentarke Biljane Borzan. Baranjski kulen je tradicionalna vrhunska suhomesnata delicija koja već dvije godine ima oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla u Hrvatskoj, a u završnoj je fazi dobivanja iste oznake na razini cijele Europske unije. Postupak dobivanja oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla pokrenula je sama Udruga proizvođača kulena „Baranjski kulen“ iz Belog Manastira.

  – U završnoj smo fazi višegodišnjeg procesa zaštite Baranjskog kulena u cijeloj EU, što će dati dodatni poticaj svim našim proizvođačima. Prezentacijom u Europskom parlamentu želimo upoznati najširu europsku javnost ne samo s kvalitetom našeg kulena, nego i s našom tradicijom, jer Baranjski kulen nije samo prehrambeni proizvod, on je i dio kulturnog nasljeđa i povijesne baštine Baranje – istaknuo je predsjednik Udruge Miodrag Komlenić.

  Izvorni Baranjski kulen proizvodi se po vrlo strogim specifikacijama samo na području Baranje, od najboljih komada svinjskog mesa, začinjenih solju, mljevenom paprikom, češnjakom i bijelim paprom. Zrenje Baranjskog kulena odvija se nekoliko mjeseci, nakon čega on dobiva svoj prepoznatljiv izgled i okus.

  – Prodajom proizvoda s oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU godišnje se uprihodi 54,3 milijarde eura i posebno mi je drago da će Baranjski kulen biti dio te obitelji. Uvjerena sam da će to poboljšati njegovu prodaju, pojačati povjerenje potrošača u njegovu autentičnost i, naravno, pomoći u promociji Baranje u svijetu – kazala je Biljana Borzan.

  Baranjski kulen je vrhunac bogate tradicije suhomesnatih proizvoda, a tradicionalno ga se smatra simbolom blagostanja, pa se u njemu uživalo u posebnim prigodama. Članovi Udruge pronašli su zapise o proizvodnji kulena u Baranji još u osamdesetim godinama 19. stoljeća, a u mesnoj industriji Belje, koja je danas najveći proizvođač Baranjskog kulena, prema neslužbenim se podacima počeo proizvoditi prije točno 100 godina.

  Bruxelles, 2. rujna 2015.

  kulen_borzan

  VEZANE VIJESTI

  Borzan donira 2.500 dječjih pidžamica odjelima pedijatrije u više hrvatskih bolnica

  Neobična, ali vrijedna donacija ovih dana stiže na odjele pedijatrije nekoliko hrvatskih bolnica. Naime, zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan, Više…

  Borzan i kolege skupili potpise 388 europarlamentaraca za lakše doniranje hrane u EU

  U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna Više…

  Borzan: Nema rasta internet trgovine dok dobivamo cigle umjesto mobitela

  Na danas održanoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, u sklopu Akta o digitalnom tržištu, usvojeni su amandmani Biljane Borzan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Pišite nam u komentar na Facebook-u - rezultat, ili tagirajte svoj kafić za gledanje, ekipu ... :)

  Gdje gledate utakmicu sutra u 20? Tagirajte Vaše kafiće, ekipu …

  Nogometaši Osijeka igrat će protiv moldavskog Petrocuba iz Sarata-Galbene u 1. pretkolu Europske lige. Tako je odlučio ždrijeb u Nyonu

  Osijek ide u Moldaviju, potom na škotski Rangers

  Goran Bare i Majke jučer održali 4. koncert ovogodišnjeg OLJM-a

  [FOTO] Goran Bare poručio:”Ugledajte se na one iz politike i mislite samo na sebe!”