ŽIVOT

BatBnB – Hoteli za šišmiše: Svaki pojede i do 1000 komaraca po satu! Bi li to moglo pomoći Osijeku?!

Jedan šišmiš može pojesti do čak 1000 insekata u samo jednom satu! Najviše jedu komarce, krumpirove zlatice, smrdljive martine, moljce, čak i skakavce...

Objavljeno 28.05.2022
Ivona Amidžić

BatBnB su osnovala dva prijatelja koji su 2016. godine nervozno promatrali kako se sve više marki pesticida nastavlja širiti po trgovinama. A cijelo to vrijeme, najveće prirodno rješenje za suzbijanje štetočina, šišmiši, u našem su društvu postajali sve ugroženiji.

Broj šišmiša se posljednjih godina smanjuju za desetke milijuna zbog sindroma bijelog nosa, što je bolest uzrokovana gljivicom, i brzog gubitka staništa. Gubitak šišmiša nije samo ogroman ekološki gubitak već i gubitak nevjerojatnih usluga suzbijanja štetočina koje pružaju.

Dvojac je zaključio kako, budući da je gubitak staništa glavni pokretač izumiranja šišmiša, trebaju pomoći u stvaranju staništa za šišmiše: kućice za šišmiše.

Kućice za šišmiše nude sigurne domove za šišmiše kako bi pomogli u odgoju njihovih mladunaca, a također donose ekološki prihvatljiv oblik kontrole štetočina u našim dvorištima. No, postojao je problem: velika većina postojećih kućica za šišmiše na tržištu ili je bila loše dizajnirana za potrebe životinja ili su bile izrađene kao obične nezgrapne kutije koje ne bi izgledale lijepo u dvorištu.

Popularnost raste brzo

Tada je ideja kliknula i rođen je BatBnB, kvalitetna linija dizajnerskih kućica za šišmiše koje također izgledaju prekrasno obješene u vašem dvorištu. Od skice u salveti, pa sve do pozornice ABC-jevog Shark Tank-a, BatBnB je brzo postala najkvalitetnija i najprodavanija kućica za šišmiše na svijetu i pomogla je educirati milijune ljudi uz novootkriveno poštovanje prema ovoj životinji.

Sada se BatBnB može pronaći u dvorištima diljem Amerike, uključujući vinarije, državne parkove, korporativne kampuse i još mnogo toga!

Što šišmiši najviše vole jesti?

Neki šišmiši vole jesti voće, ali ih se većina obožava najesti buba! Insekti su im omiljena poslastica, a pojedu ih na tisuće u samo jednoj noći. Jedan šišmiš može pojesti do čak 1000 insekata u samo jednom satu! Najviše jedu komarce, krumpirove zlatice, smrdljive martine, moljce, čak i skakavce.

Najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir je upravo lokacija.

1) Mjesto: mjesto na stupu ili sa strane kuće, staje ili šupe je najbolje. U posebno hladnoj klimi uvijek se odlučite za zgradu. Osim toga, bitno je da u blizini postoji voda: mame šišmiši ne vole dugo ostavljati male šišmiše same, pa ako je u blizini bilo kakav potok, rijeka, jezero, šišmiši će rado doći.

2) Sunce: čak i u vrućim klimama vaš BatBnB bi trebao primati 6+ sati izravnog sunčevog svjetla dnevno, a u hladnijim klimama, više sunčeve svjetlosti je bolje.

3) Visina: Postavite BatBnB najmanje 3 do 4 metra od tla pazeći da donji dio vašeg BatBnB-a bude slobodan. Kad je moguće, bolje je 5 do 6 metara. Za najbolje šanse za uspjeh, osigurajte da nema balkona ili krovova koji blokiraju područje ispod.

4) BatBnB-ovi koji se nalaze najmanje 6 do 7 metara od drveća bit će najuspješniji. Kućice šišmiša postavljene na drveće najmanje su uspješne jer često nude ograničeno izlaganje suncu i dopuštaju grabežljivcima (uglavnom sovama) da sjede na obližnjim granama. Ako vam je stablo jedina opcija, odaberite sunčano mjesto koje je daleko od potencijalnih grabežljivaca.

Kućice za šišmiše bile bi dobra investicija u Osijeku?

Zaprašivanje sa zemlje i iz zraka, svjetleći panoi, posebne lampe, larvicidni tretmani, beskonačna ulaganja… Hoće li ikad nešto uspjeti? Možda su ovakve kućice za šišmiše prava stvar upravo za Osijek?

Iza autora ideje stoji cijeli tim koji se može pohvaliti sa znanstvenom pozadinom, a u vrijeme kada šišmišima treba pomoć možda je vrijeme da ruka ruku mije!

Osim što bismo pomogli životinji koja postaje sve ugroženija, riješili bismo se napasti, uštedjeli na beskrajnim tretmanima komaraca, a i prestali koristiti nezdrave pesticide i otrove kojima se zaprašujemo svake godine.

Najbolje od svega je što kad im se kućica jednom svidi, šišmiši će se iznova i iznova svake godine vraćati…

foto: instagram

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i Više…

Ne možemo pričati o sustavu suzbijanja najezde komaraca jer isti ne postoji, zakonska regulativa teret stavlja na jedinice lokalne samouprave koje nemaju (financijske) kapacitete za rješavanje ovog problema

Vlašić Iljkić: “Tretiranja su prekasno započela, najezda komaraca ozbiljno utječe na kvalitetu života ljudi”

Vlada je u svibnju ove godine usvojila rebalansom proračuna amandman iz redova vladajućih saborskih zastupnika i to onaj koji se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku