SPORT

Benović i Seligman: „Spremni smo dati sve od sebe za europsko postolje“

Izvrsni osječki gimnastičari Aurel Benović i Robert Seligman u ponedjeljak 15. kolovoza kreću u München na Europsko prvenstvo...

    Objavljeno 12.08.2022
    Iven Jurić

    Muška juniorska i seniorska hrvatska gimnastička reprezentacija trenutno se nalazi u završnoj fazi priprema pred polazak na Europsko prvenstvo u Gimnastici, koje će se održati od 15. do 21. kolovoza u njemačkome Münchenu. Dio njih kreće direktno iz Osijeka u ponedjeljak,  ostali dio iz Zagreba i Čakovca kreće dan ranije 14. kolovoza, riječ je o multisportskom europskom prvenstvu koje se svake 4 godine organizira u europskim gradovima.

    Potrpedsjednik Hrvatskog gimanstičkog saveza i trener Aurela Benovića i Roberta Seligmana, Vladimir Mađarević pred sam polazak izjavio je: „Spremni smo, idemo u najjačem sastavu juniorske i seniorske reprezentacije. Ženski dio reprezentacije je već tamo, djevojke su sa svojim trenerima stigle 7 dana prije nas. Cure su svoju zadnju pripremnu fazu odradile upravo kod nas u Osijeku u Sokol Centru. Mi smo isto u fazi završnih priprema, mušku seniorsku reprezentaciju čine Filip Ude, Robert Seligman, Tin Srbić i Aurel Benović i Mateo Žugec i juniori u sastavu Teo Bartolec, Vito Nušak i Marko Kenđel. Čini mi se da smo svi dobro pripremljeni, imali smo i kontroli trening protekli vikend u Lučkom gdje se održalo 5. kolo CRO GYM LIGE te kontrolni trening za Svjetski kup u Parizu koji je na jesen“.

    Također je i komentirao kako su prošli treninzi osječkih gimnastičara: „Aurel je napravio svoju cijelu vježbu što mu daje izuzetno važnu psihološku mirnoću za nastup u Münchenu. Robert se pripremao u Osijeku te je u fazi završnih priprema, a uspio je i uglavnom vratiti cijelu svoju vježbu na konju s hvataljkama s kojom se natjecao prethodnih godina, što je jako dobro – Robert ima 36 godina, imao je i dužu pauzu, ali je svejedno najavio na DOBRO World Cupu u Osijeku ovog lipnja gdje je uzeo zlatnu medalju da uz malo sportske sreće možemo očekivati i od njega dobre rezultate u Münchenu.”

    U Sokol Centru svoje su pripreme odradile i juniorska i seniorska reprezentacija Ukrajine, zbog rata koji traje u njihovoj zemlji Centar im je izašao u susret i pomogao u pripremi za natjecanja u 2022, Mađarević je za njih izjavio: „To je u neku ruku i pomoglo Seligmanu i Benoviću u vidu prisustva svojevrsne „konkurencije“ na treningu jer na taj način svi zajedno možemo ostvariti bolje rezultate. Ukrajinci će najvjerojatnije ostati i nakon Europskog prvenstva čak postoji i dogovor da ostanu u Osijeku do kraja listopada i ovdje se pripremali za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje je u Liverpoolu.”

    Irina Nadyuk, trenerica ukrajinske reprezentacije podijelila je svoje dojmove o našem gradu: Jako su nas toplo prihvatili ovdje u Osijeku te nam je svima jako lijepo. Sa svim uvjetima smo izuzetno zadovoljni, od hostela u kojem spavamo do dvorane gdje treniramo koja je čak i iznad naših očekivanja. Što se tiče Europskog prvenstva, ovdje nam je cijela juniorska reprezentacija i tri člana seniorske reprezentacije. Ne bismo davali za sada nikakve prognoze, ali namjera i želja su nam da svi natjecatelji daju svoj maksimum“.

    22-godišnji Aurel Benović nakon uspjeha u Mersinu gdje je osvojio srebro 2020. godine, nada još jednom europskom postolju: „Nakon osvojene zlatne medalje na DOBRO World Cupu u Osijeku i visoke ocijene 14,733 mogu reći da sam zadovoljan kako sam nastavio s pripremama. Treninzi su teški, ali ulazim u formu te imam kondicije i svakodnevno odrađujem svoju vježbu odlično i zadovoljan sam s njom. Na Europskom prvenstvu očekujem ulazak u finale te borbu za medalju. Veseli me trenirati s ukrajinskom reprezentacijom, mogu reći da mi je jako drago što napokon mogu trenirati sa većim brojem odličnih gimnastičara jer u Osijeku, osim Roberta, za sada nemam nikoga kvalitete slične mojoj za trenirati. To mi stvara odličnu atmosferu na treningu i posebno sam sretan što imam nekoga kao što je Ilija Kovtun, inače treći višebojac svijeta, i što mogu s njim svakodnevno raditi jer mi je to dodatna motivacija.”

    Rober Seligman, iza kojeg je karijera duga 20 godina ne misli odustati od osvajanja još jedne zlatne medalje: „Što se tiče Europskog prvenstva, mogu reći da se jako veselim polasku – nakon pobjede na Prvenstvu Hrvatske zatim i pobjede na Svjetskom kupu u našem Osijeku, nastavio sam pojačano trenirati što je rezultiralo time da sam uspio pojačati ocjenu. U Osijeku mi je startna ocjena bila 5.4, ali sada je to 5.7, što sam vidio da je na svim drugim međunarodnim natjecanjima konkurentno, tako da na Europskom prvenstvu očekujem optimalnu vježbu temeljenu na onome što radim na treninzima te mislim da će to bit dovoljno za ulazak u finale , a onda u finalu je sve otvoreno. Kao i uvijek, dati ću sve od sebe, u dobroj sam formi i nemam nekih većih problema osim kroničnih bolova u zglobovima i ramenima, ali to je normalno pri izlaganju tijela naporima vrhunskog sporta. Što se tiče Ukrajinaca, mislim da je uvijek dobro trenirati sa gimnastičarima koji su jako dobri te je atmosfera u dvorani uvijek bolja kada je puno gimnastičara.” 

     

     

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Hrvatska u Parizu imati dva gimnastičara, s obzirom na to da je Tin Srbić ranije uspio u tome

    Aurel Benović izborio Olimpijske igre u Parizu!

    Fantastične vijesti stigle su iz Katara – Aurel Benović četvrtim mjestom u finalu partera Svjetskog kupa u Dohi osigurao je Više…

    Benović, Ude, Korent, Šulekić i debitanti Mešter i Sambolec izborili borbe za medalje. Najbolji nastup odradio je domaći dečko, Osječanin Aurel Benović koji je imao najveću kvalifikacijsku ocjenu na parteru!

    [FOTO] Prvi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup u Osijeku – Čak 6 hrvatskih finala u Osijeku!

    Šest od sedam! Čak šest hrvatskih gimnastičara izborilo je subotnja finala na Svjetskom kupu u Osijeku! Prvog kvalifikacijskog dana DOBRO Više…

    Na press konferenciji hrvatske hrvatske reprezentacije Dobro World Cup su najavili hrvatski reprezentativci Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, Marko Jovičić, Marko Sambolec, Tijana Korent, Sara Šulekić, Tina Zelčić i Sofia Mešter te direktor Svjetskog kupa Vladimir Mađarević

    [FOTO] Sve je spremno za Svjetski kup u gimnastici – Dobro World Cup

    Osijek je spreman za novi gimnastički spektakl! I to rođendanski, 15. DOBRO World Cup, a nastupe na jednom od najvećih Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kao uvijek, veselja neće nedostajati: iako je primat zabava, najbolji pojedinci bit će nagrađeni medaljama i nagradama sponzora, dok prvih dvoje iz svake discipline/kategorije u rujnu putuje u Zagreb na veliko finale gdje će, u sklopu World Athletics Continental Tour Zagreb Gold 2024. - 74. Hanžekovićevog memorijala, imati priliku predstaviti sebe i svoju Regiju

    Erste plava liga Osijek započinje danas u 14:00 sati

    U Čakovcu je održano državno prvenstvo u SAVATEU u disciplini assault za juniore i seniore. Prijavljeno je bilo 109 boraca iz 14 klubova.

    Članovi HUS-a na državnom prvenstvu u SAVATEU odvojili 4 medalje

    7. Kup grada Osijeka okupio je 12 zemalja te se održalo preko 400 nastupa. Tijekom natjecanja održan je i Europski kup za kadete (U14). Ove godine, nešto je manje zemalja, ali je održano više borbi.

    [FOTO] 7. Osijek Fencing cup 2024.