ŽIVOT

Beroš: HZJZ i HALMED pomno analiziraju smrt 33-godišnje osobe nakon cijepljenja

Ministar zdravstva kaže kako je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove

  Objavljeno 18.03.2021
  Darija Kovačić

  Ministar Vili Beroš izjavio je u četvrtak da HZJZ I HALMED pomno analiziraju sve aspekte smrti 33-godišnje osobe, koja je umrla 12 dana nakon cijepljenja AstraZenecom, kao i u svim ostalim slučajevima sumnje na uzročno-posljedičnu povezanost cjepiva sa zdravljem hrvatskih građana.

  “Zaprimljena je medicinska dokumentacija, ali potrebno je sačekati nalaz obdukcije i ostalih analiza, kako bi se mogao donijeti pouzdani zaključak o eventualnoj povezanosti cjepiva s ovim neželjenim slučajem”, rekao je Beroš.

  Ministar zdravstva kaže kako je o tom događaju obaviještena i Europska agencija za lijekove (EMA), koja će biti kontinuirano informirana o novim saznanjima.

  “Napominjemo da EMA kontinuirano prati nuspojave za sva cjepiva na razini EU-a, pa tako i analizira sve aspekte cijepljenja AstraZenecom. O svim nalazima stručno-znanstvenih analiza, bilo domaćih, bilo međunarodnih tijela, hrvatska javnost bit će pravovremeno izvještena”, naglasio je Beroš.

  Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja.

  “U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”, priopćio je HALMED.

   

  (Hina)

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Prije poziva, građane se moli da pripreme ime i prezime osobe koja se prijavljuje na cijepljenje, njen MBO (sa zdravstvene iskaznice), datum rođenja, adresu i kontakt telefon

  Hampovčan: Bez poziva i prijave nema cijepljenja na organiziranim punktovima

  Načelnik osječko-baranjskog Stožera Civilne zaštite Ivan Hampovčan rekao je u petak da građani ne mogu bez poziva i prijave doći Više…

  Osnovna stvar je smanjiti broj kontakata i mobilnost

  Capak: Izbori ne donose značajan dodatni rizik

  Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak izjavio je u četvrtak kako se nastavljaju sve aktivnosti vezano uz cijepljenje, pa Više…

  Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija

  Beroš: Ministri EU složili se da nema utemeljenja za obustavu AstraZenece

  Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

  U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

  Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe