ŽIVOT

Beroš: Imamo 56 novih bolesnika, ukupno 1182. Od jučer su preminule tri osobe, na respiratoru je 39 ljudi

Naša epidemiološka linija je i dalje linearna. Do 11 sati izdano je 441 tisuća propusnica, od čega 373.202 osobe na temelju zahtjeva poslodavaca. odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva

Objavljeno 05.04.2020
Petar Tauković

U 24 sata imamo 56 novooboljelih, što ukazuje da u RH danas imamo 1182 bolesnika. Učinjeno je 10847 testiranja, od čega u zadnja 24 sata 1114. Njih 10.9 posto je pozitivno. Od jučer preminula su još tri bolesnika. U Dubrovniku muška osoba, u Osijeku ženska, a u Zadru muška. Svi su bili kronični bolesnici. Na respiratoru je 39 bolesnika, oporavljenih 125 te 384 hospitaliziranih. Prosječna životna dob oboljelih je 48, a prema spolu imamo 52 posto oboljelih muškaraca. Naša epidemiološka linija je i dalje linearna, održimo je takvom – izjavio je ministar Beroš.

Davor Božinović pojasnio je e-propusnice.

Do 11 sati izdano je 441 tisuća propusnica, od čega 373.202 osobe na temelju zahtjeva poslodavaca. odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva. To je jasan znak da sustav izdavanja funkcionira. Tijekom dana bit će završen upis za sve poslodavce koji su izdali skupne zahtjeve, očekujemo povećanje broja propusnica. Za one koji nisu na vrijeme dali podatke vrijede još iznimno sutra ranije izdane propusnice. Primljeno je 3.866 dojava o kršenju samoizolacije, 1120 osoba su te mjere kršile. Samo jučer imali smo 64 dojave, 37 njih je bilo točno. Također, jučer su u Zračnu luku dr. Franjo Tuđman sletjeli čarter letovi iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma sa 150 hrvatskih državljana i 5 Slovenaca. Danas imamo u najavi 40 osoba katamaranom iz Ancone, te 18 hrvatskih državljana iz Hamburga koji dolaze čarterom Croatia Airlinesa, te 118 državljana u šest autobusa iz Tirola. Večeras dolaze na Breganu.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ govorio je o postupku pregleda građana koji se vraćaju u Hrvatsku.

– Jučer i danas traje repatrijacija. Svi prolaze istu proceduru. Prilikom dolaska bit će prisutan granični policajac koji će uzeti sve podatke. Ečpidemiolog će pregledati i razgovarati sa svakim te uzeti bris, a tu je i granični sanitarni inspektor za slučaj da su potrebne epidemiološke mjere.

Jučer smo uzeli 143 brisa, nitko od pacijenata simptoma nije imao. Prvi rezultati pokazuju da su svi brisevi negativni. Isto će se ponoviti večeras na Bregani i u luci u Zadru, ako netko pokazuje simptome odmah ide u bolnicu, a zdravima se uzima bris i idu kući u samoizolaciju od 14 dana. Sa svima smo razgovarali, imamo adrese gdje će biti i brojeve mobitela, kontaktirat će se svaki dan. Epidemiološka situacija je potpuno pokrivena.

Ima li smisla toliki broj propusnica, pitali su ministra Božinovića.

– One su pokazale svoj smisao. Slažem se da ih je izdano više nego što je netko očekivao, to je prvi val izdavanja. Nakon toga će se analitičkim metodama ići i vidjeti je li baš svaka smislena. Posebno nas zanima analitika broja odbijenih zahtjeva, tu nam je važno je li i koliko bilo podnijetih zahtjeva osoba koje su u samoizolaciji. Ovo je informatički sjajno odrađen posao, u kratko vrijeme od ideje do realizacije. Bitno je shvatiti da se ne radi o tome da sutra od 7 ujutro prestaju se izdavati propusnice. One će se izdavati sve dok postoji potreba. U ovih nekoliko dana uspjeli smo da ne dođe do zastoja u izdavanju, a u hodu smo promijenili i unaprijedili sustav na način da možemo sve analizirati. Ne bih konkretno, ali dobili smo bazu s puno podataka iz koje možemo izvlačiti zaključke.

Što se tiče kriminaliteta, mogu samo reći ono što je MUP temeljem izvješća policije već rekao, a to je da sigurnost na području Hrvatske nije narušena. Tomu doprinosi izniman angažman naših policijskih službenika u vrijeme epidemije. U padu su sva kaznena djela važna za građane i imovinu, ali su u porastu djela organiziranog kriminala i korupcije. To povećanje otkrivenih djela svjedoči da su se službenici iznimno angažirali. Samo kad govorimo o korupciji porast je za 160 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To nisu djela koja se prijavljuju nego otkrivaju analitičkim radom. Imamo pad djela protiv imovine za 6 posto, razbojništva su pala za gotovo 13 posto, koeficijent razriješenosti porastao za 43 posto, pad teških krađa je 19,7 posto, kao i krađe provaljivanjem te otuđenja motornih vozila. Od 95 otuđenih vozila 75 je pronađeno. Izražavam zadovoljstvo radom hrvatske policije, činjenicom da sigurnost nije narušena i velikim angažmanom policajaca. I danas imam podatke, zaključno sa sinoć u 22 sata, 18 policijskih službenika je zaraženo, 85 u samoizolaciji, a 105 ih je izašlo iz samoizolacije.

Svi preminuli u Osijeku zarazili su se od svojih kontakata, rekao je Capak.

– Dijete u Nuštru ima četiri mjeseca, zarazilo se od pozitivne majke. Oboje su dobro, nemaju simptoma, njihovo se stanje stalno prati. Imamo 26 djece do 10 godina i 33 djece od 10 do 20 godina, ukupno 59 osoba do 20 godina. Dosadašnja iskustva s djecom i trudnicama su pozitivna, trudnoće završavaju u redu, djeca se brzo oporave. Direktor KBC Zagreb Čorušić rekao je da djeca koja se rode vaginalnim oputem zaraze se, dok djeca rođena carskim putem ne budu pozitivna. Ako je majka zaražena ide se na carski rez.

Najveći broj zaraženih je u skupini od 50 do 60 godina.

Božinović se oglasio i o tržnicama.

– Svakodnevno razgovaramo o modelima otvaranja tržnica. Odluka o prodavanju poljoprivrednih proizvoda na otvorenim ali ograđenim tržnicama praktički je gotova. S epidemiolozima smo radili na njoj i ona će, pod uvjetom da ne dođe do pogoršanja, vrlo brzo biti donesena i objavljena.

Što s novinarima koji su slobodni (freelanceri)?

– Sve je to kategorija djelatnika čije propusnice odobrava lokalni stožer civilne zaštite. Ako ima problema tu je i nacionalni stožer pa će se riješiti.

Problem s konvojem, policija nije dopustila uobičajenu pauzu vozaču kamiona, kaže novinarka.

– To su međunarodni konvoji. To se ne odnosi na one koji dovoze robu u Hrvatsku, već međunarodni konvoji koji se organiziraju po režimu koji smo dogovorili prije EU. razgovarli smo s kolegama u BiH, Srbiji, Sloveniji i Mađarskoj. Konvoji koji idu za BiH, hrvatska policija od prvog je dana odredila odmorište u Novskoj.

Capak kaže kako se kriterij za testiranje mijenjao.

– Ako ima netkom da ima simptome, a nije testiran, neka mi se javi, istražit ćemo to. Ljudi koji imaju respiratorne probleme sumnjivi su i treba ih testirati. Ako netko ima streptokoknu anginu, nema potrebe da se testira na koronavirus. Ali ako ima probleme a ne zna se etiologija, treba se testirati.

Beroš dodaje da je struka sustav dobro postavila i da treba poštivati sustav.

Beroš je rekao da će istražiti slučaj liječnika Ive Goluže koji je kažnjen jer se požalio da nema zaštitne opreme.

– Ako netko je izjavio to, treba ispitati i vidjeti o čemu se radi. Ravnatelji su tu koji su obvezni osigurati zdravstvenu zaštitu. Vlada ulaže velike napore da nabavimo opremu.

Pojašnjava zašto dvije preminule osobe nisu bile na respiratoru.

– Ovo je bolest koji primarno napada respiratorni trakt. Najveći broj oboljelih ima takve tegobe koje nekad zahtijevaju respirator, ali dolazi i do sistemskih poremećaja i multiorganskog zatajenja, pogotovo kod osoba koje su imale drugih bolesti. Sve smrti ne moraju biti nužno u vezi s poremećajima disanja, mogu i drugi organi biti u lošoj funkciji.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Specifičnim načinom liječenja uspio bi se spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava...

Britanski znanstvenici krenuli s testiranjem potencijalno učinkovite vrste liječenja COVID-19

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom Više…

Krunoslav Capak poslao umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju u škole

Capak: Možemo popustiti mjere za vrtiće i škole

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak poslao je u petak umirujuću poruku roditeljima čija se djeca vraćaju Više…

Beroš: "Moramo paziti kako se ponašamo. Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan"

STANJE U HRVATSKOJ: 36 novooboljelih, čak 22 s Brača, moguće da otok stave u karantenu

Na press konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite objavljene su nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. U zadnja 24 sata zabilježeno Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći

Jutros je i cijeli državni vrh obilježio Dan državnosti na Mirogoju

Nakon skoro dva desetljeća, Hrvatska Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja