ŽIVOT

Beroš: Ministri EU složili se da nema utemeljenja za obustavu AstraZenece

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija

Objavljeno 08.04.2021
Ivona Amidžić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je na jučerašnjem video sastanku ministara zdravstva EU ponovljena teza da su koristi AstraZenecina cjepiva veće i nadmašuju potencijalnu štetu te da zasad nema utemeljenja za obustavu primjene tog cjepiva.

Postoje neke zemlje koje su uvele određene restrikcije, no većina zemalja je za uporabu cjepiva bez restrikcija jer u ovom trenutku nema dovoljno dokaza koji bi limitirali uporabu tog cjepiva, rekao je Beroš prije sjednice Vlade.

Kazao je kako neke zemlje primjenjuju AstraZenecino cjepivo samo kod populacije starije od određene dobi.

Francuska i Belgija tako ga primjenjuju kod osoba starijih od 55 godina, druga skupna zemalja kod starijih od 60 godina a samo ga Finska primjenjuje kod osoba starijih od 65 godina.  Danska je i nadalje ostala u režimu privremene obustave cjepiva.

Beroš je iznio procjenu da cijepljenje AstraZenecom zasad u Hrvatskog odbija između 25 do 35 posto građana.

“To nas brine i razmišljamo o načinima kako to riješiti, ali veseli da postoje određene regije gdje to nije problem i gdje je taj postotak znatno manji”, kazao je. Stoga je najavio aktualiziranje kampanje za cijepljenje pri ulasku u treću fazu i cijepljenje mlađih ljudi.

Kazao je i kako bi u Hrvatsku trebalo stići najviše Pfizerovog cjepiva.

“HZJZ i HALMED pomno prate situaciju s nuspojavama i nadalje će se procjenjivati svaki sumnjivi slučaj”, rekao je Beroš. To je, kaže, bio i zaključak jučerašnjeg neformalnog sastanka gdje je naglašeno da je potrebna bolja koordinacija i dostava tehničkih podataka.

Stopa smrtnosti trenutno iznosi 2,2 posto, što znači da se na svakih 45 potvrđenih slučajeva zaraze u Hrvatskoj jedan preminuti. 6185 preminulih od početka pandemije izuzetno je velika brojka i ne može se komparirati s minornim brojevima nuspojava, ocijenio je Beroš.

“Moramo biti fleksibilni i zaštititi naciju na najbolji mogući način. Moramo se prilagođavati, ako se netko stariji odbije cijepiti, prilagodit ćemo se uvjetima. Treba cijepiti sve više građana”, kazao je.

IZjavio je i kako Vlada intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez lijekova.

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Europski je tjedan cijepljenja koje je najbolja prevencija protiv zaraznih bolesti, ali i jedno od najvećih javno zdravstvenih dostignuća 20. stoljeća

U svijetu je broj cijepljene djece u padu, a u Hrvatskoj se po pitanju povjerenja u cjepiva osjetno promijenio trend u posljednje četiri godine

Ključnom porukom „Velika nadoknada cijepljenja“ ovaj se tjedan pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavaju ovogodišnji Svjetski i Europski tjedan cijepljenja. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje