ŽIVOT

Beroš najavio kako će zatražiti da se ispitaju slučajevi prekorednog cijepljenja

Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo

    Objavljeno 12.02.2021
    Darija Kovačić

    Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak navečer da svi slučajevi prekorednog cijepljenja zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo, zbog čega će zatražiti da se ispitaju svi slučajevi koji se navode u medijima.

    Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju, napisao je Beroš na Facebook profilu.

    Napominje da je nositelj programa cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dok su za provedbu zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja.

    Beroš ističe pritom da je sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile to vrijeme.

    “No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo”, napisao je ministar.

    Ministarstvo će, dodao je zatražiti da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta.

    “Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću”, zaključio je ministar.

    Mediji su objavili da su se rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i njegova supruga cijepili preko reda u Klinici za stomatologiju u KBC-u Zagreb. Time je otvoreno pitanje po kojem se ključu Boras cijepio u trenutku kad su prioriteti bili korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni djelatnici.

    Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović potvrdio je u četvrtak za N1 da se cijepio protiv koronavirusa 13. siječnja i 4. veljače, napomenuvši kako spada u rizičnu skupinu, hrvatski je ratni vojni invalid zbog teškog oboljenja pluća i nije smatrao da je to preko reda.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Helikopter će s radom krenuti početkom travnja ove godine, a uz pilota, članovi tima bit će liječnik, medicinska sestra ili tehničar, koji su prošli posebnu vrstu obuke.

    [FOTO] U Osijeku uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba. Zbrinjavat će životno ugrožene pacijente iz pet slavonskih županija

    U osječku Zračnu luku u nedjelju je sletio helikopter novouspostavljene Hitne helikopterske medicinske službe koja će zbrinjavati hitne i životno Više…

    Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

    Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

    Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!