ŽIVOT

Beroš: Razgovara se o popuštanju mjera u sportu i osnovnim školama

Sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se danas na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

    Objavljeno 24.01.2021
    Darija Kovačić

    Idući tjedan odlučit će se o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, o otvaranju  sportskih dvorana i teretana, te o mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola, potvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš.

    Naime, sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se danas na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

    Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva Beroš nakon sastanka.

    No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta koronavirusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

    U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

    “Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa”, istaknuo je.

    Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke.

    Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru EU, tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva, i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

    Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma koronavirusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj.

    Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno preko sto sekvenciranja genoma virusa, a po preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj.

    “To može i objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani”, upozorio je.

    Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu o novih varijanti virusa, te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera sljedeći tjedan.

    Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema.

    No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je.

    Ministar Beroš je potvrdio da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite, bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.

    “Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača”, istaknuo je.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nastava je u jutro odmah obustavljena, a tijek događaja se prati i sukladno preporukama Stožera OBŽ će poduzimati daljnje korake te o istima pravodobno obavještavati škole

    [POŽAR u Osijeku] Nastava u školama na području Osječko-baranjske županije

    Uslijed velikoga požara koji je noćas buknuo u tvornici za preradu plastike Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest, Upravni Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.025...

    Koronavirus ne staje broje aktivnih slučajeva danas je 2.025

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 375 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

    U posljednja 24 sata zabilježeno je 455 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.177...

    Broja aktivnih slučajeva virusa SARS-CoV-2 ponovno je porastao, 11 umrlih osoba u zadnjih 24 sata

    Među njima su 444 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 13 pacijenata. Preminulo je 11 osoba. Od 25. veljače Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

    Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

    I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

    [NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi