ŽIVOT

Bez petardi! Odaberimo slavlje bez pucnjave i eksplozija!

Službeno počela noćna mora za djecu, starije, bolesne, životinje i njihove skrbnike

Objavljeno 27.12.2023
Darija Kovačić

– Prijatelji životinja mole građane da ne koriste pirotehniku i da prijavljuju kršenje zakona

Iako pirotehnika, nažalost, odjekuje još od 15. prosinca, od danas je službeno dopuštena njezina uporaba – osim petardi i redenika, koji su potpuno zabranjeni kroz cijelu godinu. Kazne za korištenje petardi i rednika iznose između 660 i 1990 eura. Prijatelji životinja mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku! Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš.

Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje upotrebe i posjedovanje pirotehnike. Pohvalno je i što je skoro 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa i tako dalo dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija i uz obzir prema ljudima, okolišu i životinjama, koje u ovo zimsko vrijeme i bez vatrometa teško preživljavaju. Neki su odabrali ekološki i etički prihvatljivija rješenja poput lasera, videoprojekcija i drugih atraktivnih tehnologija, a ima i onih koji su novac, umjesto na vatromet, usmjerili za potrebite ljude i skloništa za životinje.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da sva pirotehnika uznemiruje divlje životinje poput ptica, koje mogu smrtno stradati zbog nekontroliranog straha i iznemoglosti, a kućnim ljubimcima može otkazati srce. Psi se od straha znaju otrgnuti s povodca i nastradati u prometu ili se izgubiti, a onima bolesnima, kao i ljudima, stanje se može pogoršati.

Smatraju da bi itekako pomogao daljnji put prema zakonskom rješenju kakvo je bilo ranije, kada je sva pirotehnika bila zabranjena. Za sljedeći korak predlažu da prodaja počne 27. 12. i da uporaba bude dopuštena samo za doček Nove godine, a ne i u dane kada se ništa ne slavi kako je sada. Do tada apeliraju na građane da prijavljuju svako kršenje Zakona, a na policiju da redovito i odgovorno provodi zakon.

Većini skrbnika životinja ovih dana slijedi borba da zaštite i utješe svoje četveronožne članove obitelji. Već sada pripremaju se na mučne i kratke šetnje, spuštene rolete, sedative za smirenje i strah da životinja ne doživi infarkt. I bolesni ljudi, stariji, mala djeca teško će podnijeti sljedeće dane, a zrak koji je u ovo vrijeme ionako zagađen punit će se zagađenjem zbog konstantnih eksplozija i štetnih čestica koje će padati na tlo i u vodu koju pijemo.

„Stoga pozivamo sve da se suzdrže od upotrebe pirotehnike kako bismo zajedno mogli dočekati Novu godinu u mirnom ozračju, slaviti zajedno i omogućiti drugima da uživaju u proslavi. U današnje vrijeme, kada postoji obilje modernih atrakcija koje nikome ne nanose štetu, uporaba pirotehnike zaista nije nužna. Ponavljamo da su petarde i redenici u potpunosti zabranjeni, a da je i ostala pirotehnika štetna te se nadamo da će sve više gradova, općina i građana pratiti pozitivne primjere”, zaključuju iz Prijatelja životinja.

Popis gradova i općina koji su javili da neće organizirati vatromet, kao i ostale informacije o štetnosti pirotehnike nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

Povodom dana planete zemlje 20.04.2024. Održana je akcija čišćenja 3. Rezolucija Zemlja. Inicijator aktivnost je Večernji list s partnerima: Grad Više…

Prema željama najmlađih i ove godine HŽ je odlučio organizirati veselo blagdansko putovanje na kojemu će se djeca družiti, pjevati i zabavljati se, a uskrsni Zeko razveselit će ih i darivati

Uskoro kreće Zeko-express

HŽ Putnički prijevoz od 16. ožujka ponovno organizira vožnje dječjih uskrsnih vlakova Zeko-express. U Zeko-expressu bit će organiziran zabavni program, Više…

Osim teoretskih predavanja, mladi planinari će proći razne vježbe koje će im pomoći ne samo za planinarstvo i odlazak u prirodu već i u samom budućem životu. 

HPD “Bršljan-Jankovac” poziva u Dječju planinarsku školu

Planinarskog društva HPD “Bršljan-Jankovac” poziva mlade u Dječju planinarsku školu. Školi je namijenjena za djecu u dobi od 7-15 godina. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Konferencija omogućuje, ističu organizatori, analizu prošlih kriza, njihovih uzroka, odgovora i preporuka koje se mogu identificirati kao važna tema svih istraživanja koji se provode kao studije slučaja

Požar u Dravi Internacional – tema ovogodišnjih Dana kriznog upravljanja

Najduži vinski stol, surduci, vrhunsko vino, radionice, Špricaboca, Winepong,bačvatlon, Zorica Kondža, Garavi sokak... zabilježite 7. lipnja ;)

[NAJAVA] Vinski Spektakl – Vinatlon 2024.

Bojati će se klupe, žardinjere i koševe za smeće te će urediti dvorišta škole. U ovoj aktivnost sudjelovati će i dvije studentice Indiana University iz Amerike

Volonterska akcija “Uljepšajmo Ruđericu”