ŽIVOT

Biciklirajmo biciklističkom – “Đir” po Retfali

Kako su na ovoj biciklijadi sudjelovale različite generacije svima je skrenuta pozornost na sigurnu vožnju odnosno na provjeru stanja bicikla prije nego što se uključuju u prometu

Objavljeno 19.09.2023
Matija Ivanković

U sklopu preventivnih aktivnosti projekta „Roadpol Safety Days – Dani sigurnosti u prometu“ kao i projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“, u okviru proslave Dana Gradske četvrti Retfala u suradnji s predstavnicima Gradske četvrti, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske jučer su provodili edukativne aktivnosti za sudionike biciklijade „Đir po Retfali“.

Prije biciklijade sudionici su informirani o pravilnom i sigurnom kretanju biciklista za vrijeme kada osiguranje i pratnju izvršavaju policijski službenici. Kako su na ovoj biciklijadi sudjelovale različite generacije svima je skrenuta pozornost na sigurnu vožnju odnosno na provjeru stanja bicikla prije nego što se uključuju u prometu, na način da provjere ispravnost kočnica, svjetala, zvona, visine sjedala kao i dovoljnu napumpanost guma kako bi pridonijeli pravilnom održavanju ravnoteže tijekom vožnje biciklom.

Sudionici su informirani da su bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, dužni davati znakove rukama drugim sudionicima u prometu, budući da time pridonose i vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako se primjećuje u prometu da vozači bicikala u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću ne koriste svjetla na biciklu, niti nose reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće odjeće, žarkih boja, upućeni su da su to dužni učiniti kako bi sigurno i pravilno sudjelovali u prometu, dok je mlađim sudionicima skrenuta pozornost na mjere zaštite – nošenje zaštitne kacige koje je propisano za djecu tijekom vožnje biciklom do 16. godine života.

S obzirom na sve veću prisutnost korištenja osobnih prijevoznih sredstava sudionici biciklijade su upoznati da takva sredstva smiju voziti osobe starije od 14. godina, da se na takovom sredstvu smije voziti samo jedna osoba, da za vrijeme vožnje kao niti vozači bicikala ne smiju koristiti mobitel, niti slušalice u oba ili na oba uha ovisno o vrsti slušalica, te da su dužni za vrijeme vožnje bez obzira imaju li 15 ili 99 godina koristiti zaštitnu kacigu.

Posljednje izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisale su da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići sa bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva, provjeriti udaljenost i brzinu kretanja vozila i nakon što se uvjere da na siguran način mogu prijeći kolnik, bicikl ili osobno prijevozno sredstva pregurati preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Kako je ovo bila organizirana biciklijada pod pratnjom, sudionici su dodatno informirani da su se, kada nema policijske pratnje, vozeći bicikl u skupini što znači da ih je dvoje ili više, obavezni kretati jedan iza drugoga bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe

Važna obavijest za građane

U dvorištu Policijske uprave osječko-baranjske 9. ožujka od 9 do 12 sati održat će se prodaja nađenih i napuštenih predmeta, putem javne dražbe. Naime, Više…

Suradnja u sprječavanju krijumčarenja osoba, roba i opojnih droga u zaštiti državne granice, sprječavanje nezakonitog lova i ribolova, kao i ostalih nezakonitih radnji na području JUPP Kopački rit.

Suradnjom policijskih službenika i djelatnika parka prirode protiv svih oblika kažnjivih djela

Policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir u suradnji s djelatnicima Službe čuvara prirode Javne ustanove parka prirode Kopački rit, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje