ŽIVOT

Biciklirajmo biciklističkom – “Đir” po Retfali

Kako su na ovoj biciklijadi sudjelovale različite generacije svima je skrenuta pozornost na sigurnu vožnju odnosno na provjeru stanja bicikla prije nego što se uključuju u prometu

Objavljeno 19.09.2023
Matija Ivanković

U sklopu preventivnih aktivnosti projekta „Roadpol Safety Days – Dani sigurnosti u prometu“ kao i projekata „Biciklirajmo, biciklističkom“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“, u okviru proslave Dana Gradske četvrti Retfala u suradnji s predstavnicima Gradske četvrti, policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske jučer su provodili edukativne aktivnosti za sudionike biciklijade „Đir po Retfali“.

Prije biciklijade sudionici su informirani o pravilnom i sigurnom kretanju biciklista za vrijeme kada osiguranje i pratnju izvršavaju policijski službenici. Kako su na ovoj biciklijadi sudjelovale različite generacije svima je skrenuta pozornost na sigurnu vožnju odnosno na provjeru stanja bicikla prije nego što se uključuju u prometu, na način da provjere ispravnost kočnica, svjetala, zvona, visine sjedala kao i dovoljnu napumpanost guma kako bi pridonijeli pravilnom održavanju ravnoteže tijekom vožnje biciklom.

Sudionici su informirani da su bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom kada ih nema, dužni davati znakove rukama drugim sudionicima u prometu, budući da time pridonose i vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako se primjećuje u prometu da vozači bicikala u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću ne koriste svjetla na biciklu, niti nose reflektirajuće prsluke ili reflektirajuće odjeće, žarkih boja, upućeni su da su to dužni učiniti kako bi sigurno i pravilno sudjelovali u prometu, dok je mlađim sudionicima skrenuta pozornost na mjere zaštite – nošenje zaštitne kacige koje je propisano za djecu tijekom vožnje biciklom do 16. godine života.

S obzirom na sve veću prisutnost korištenja osobnih prijevoznih sredstava sudionici biciklijade su upoznati da takva sredstva smiju voziti osobe starije od 14. godina, da se na takovom sredstvu smije voziti samo jedna osoba, da za vrijeme vožnje kao niti vozači bicikala ne smiju koristiti mobitel, niti slušalice u oba ili na oba uha ovisno o vrsti slušalica, te da su dužni za vrijeme vožnje bez obzira imaju li 15 ili 99 godina koristiti zaštitnu kacigu.

Posljednje izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisale su da su vozači bicikala i osobnih prijevoznih sredstava dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza dužni sići sa bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva, provjeriti udaljenost i brzinu kretanja vozila i nakon što se uvjere da na siguran način mogu prijeći kolnik, bicikl ili osobno prijevozno sredstva pregurati preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Kako je ovo bila organizirana biciklijada pod pratnjom, sudionici su dodatno informirani da su se, kada nema policijske pratnje, vozeći bicikl u skupini što znači da ih je dvoje ili više, obavezni kretati jedan iza drugoga bez obzira kreću li se biciklističkim stazama, biciklističkim trakama ili kolnikom.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Vrlo smo potreseni i uznemireni činjenicom da je naša sugrađanka ubijena iz službenog pištolja kojim je rukovao i koji je zadužio policijski službenik i javnost treba znati na koji će način policija smanjiti rizike i zlouporabu oružja u obavljanju službene dužnosti"

Javna reakcija organizacija civilnog društva povodom ubojstva mlade osječke studentice od strane policijskog službenika

Mi niže potpisani predstavnici organizacija civilnog društva, ovim putem želimo javno reagirati i izraziti tugu i zabrinutost koju osjećamo nakon Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Policija će i dalje poduzimati mjere i radnje u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom s ciljem utvrđivanja svih činjenica

Policija – Sve radnje u ovom postupku smo proveli temeljito, profesionalno i nepristrano

S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ovaj projekt odnosi se na sve građane s prebivalištem u Osijeku i okolici (Tenja, Višnjevac, Josipovac, Sarvaš, Klisa). Broj kastracija je ograničen i projekt će trajati dok ima sredstava, stoga se prijavite već danas.

Besplatna kastracija mačaka, posljednja u ovoj godini

Udruga Pobjede koja se brine za Azil za pse u Nemetinu traži radnika, novog vrijednog člana ekipe, a oglas za posao detaljno opisuje kakvu osobu traže. Javite se ako ste zaineresirani!

Udruga Pobjede traži novog člana ekipe

Jedna od najvažnijih točaka bio je prijedlog pravilnika o uređenju terasa ugostiteljskih objekata, koji je usvojen, a kojim se utvrđuju zone i lokacije za postavljanje terasa te način njihova uređenja

Osijek će radi ljepše vizure grada ujednačiti izgled terasa ugostiteljskih objekata