ŽIVOT

Bira se Europsko stablo godine – podržite „Najstariju Medulinku“!

Ajmo svi na glasanje! Stablo ladonje u centru Medulina predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine

Objavljeno 26.02.2021
Ivona Amidžić

Stablo ladonje u centru Medulina, na medulinskoj placi (trgu) nakon osvajanja titule Hrvatskog stabla 2020. godine, predstavlja Republiku Hrvatsku u međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2021. godine.

Natjecanje traje do 28. veljače, a u konkurenciji je 14 stabala iz cijele Europe. Među njima je naša ladonja jedina kandidatkinja čokoladnih plodova!

Stablo ladonje vanvremenski je suputnik ljudi, čijim se slatkim, čokoladnim bobicama hranio i sam Odisej, simbol čovjeka putnika, na svom putu kući. Posebno se i daleko u prošlost veže za središta istarskih mjesta jer se u njenom hladu oduvijek susretalo. Mali svakodnevni razgovori jednako kao i donošenje odluka od značaja za zajednicu, cijela prošlost Mediterana krije se u krošnji toga stabla.

Na našim prostorima iza različitih naziva uvijek je ista slika: košćela, kostela, koprivić, koprivica ili pak fafarinka, kostanjula, pelegrinka. A u Medulinu ona je Ledonja za najstarije koji pamte koliko i protagonistica ove priče, Najstarija Medulinka, 115 godišnje stablo ladonje na medulinskoj placi.

Cilj je međunarodnog natjecanja za Europsko stablo godine istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini, posebno tragajući za stablima ukorijenjenim u život zajednice, koja svojom pričom svjedoče o prošlosti i povezanosti s ljudima.

Podržite „Najstariju Medulinku – čokoladno stablo naših uspomena“ glasanjem putem Internet stranice treeoftheyear za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese, u razdoblju od 22. do 28. veljače 2021. godine. Rezultati glasovanja su tajni. Pobjednik natjecanja biti će proglašen u on-line svečanosti 17. ožujka 2021. u sklopu međunarodne konferencije Planting for the Future u Bruxellesu.

Upute za glasovanje:

  • pristupiti stranici treeoftheyear (na hrvatskom jeziku);
  • odabrati dva kandidata i glasovati;
  • za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu;
  • glas će biti uvažen nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu.

Uz video kojim se predstavlja u natjecanju (iznad), pripremili smo i video plesnog izazova posvećen protagonistici ove priče (ispod), a sve aktivnosti za i sa „Najstarijom Medulinkom“ mogu se pratiti putem Facebook grupe „NAJSTARIJA MEDULINKA predstavlja RH u natjecanju za EUROPSKO STABLO 2021.!“.

“Unaprijed veliko hvala na potpori i podršci, Vašem glasu i dijeljenju informacije, na sudjelovanju u ovoj velikoj i lijepoj, zelenoj i zajedničkoj priči! Srdačan pozdrav s medulinske place šalje Vam najstarija Medulinka!” zahvaljuju iz Općine Medulin.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Glasovanje je trajalo od 1. do 30. rujna 2021. godine, a glasovalo je čak 67.231 glasača

Slatinska sekvoja proglašena Hrvatskim stablom 2021.

Turističkoj zajednici grada Slatine stigla je službena informacija da je upravo slatinska sekvoja dobila titulu ”Hrvatskog stabla godine”. Taj simbol Više…

Ovogodišnje državno prvenstvo RH dolazi upravo u Osijek

Međunarodno natjecanje u slaganju Rubikove kocke

Ljudi se bave različitim hobijima, no jeste li znali da se u Hrvatskoj već duže vrijeme organiziraju natjecanja u brzom Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Plan podjele je takav da će se kante dijeliti u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, uključujući i subote kada su građani kod kuće...

Nastavlja se Unikomova podjela žutih i smeđih spremnika

Promet će se kroz gradilište odvijati prema postavljenoj privremenoj regulaciji prometa uz suženje ceste i naizmjenično prometovanje vozila jednim prometnim trakom...

Privremena prometna signalizacija: Djelomično otvorena cesta od Osijeka prema Našicama

Ustanova za zdravstvenu skrb dr. Špiranović za medicinu rada i športa kroz desetogodišnje djelovanje

50% popusta na fizikalnu terapiju u Osječkoj Medicini rada Špiranović