GOSPODARSTVO

Blagdan nakon blagdana – Vinkovo u Iloku

Blagdan koji se slavi prije Uskrsa, blagdan nad blagdanima za sve ljubitelje dobre kapljice je obilježavanje svetog Vinka. U Iloku se to ove godine obilježava po, jubilarni, dvadeseti put. Na kalendaru su već istaknuti datumi od 19. do 22. siječnja

  Objavljeno 18.01.2018
  Alan Srčnik

  Božićni blagdani su već iza nas, a ljudi nerijetko vole reći kako siječanj obilježi postblagdanska depresija. Može li postojati depresija dok je vina i vinograda(ra)? Naravno da ne. Blagdan koji se slavi prije Uskrsa, blagdan nad blagdanima za sve ljubitelje dobre kapljice je obilježavanje svetog Vinka. U Iloku se to ove godine obilježava po, jubilarni, dvadeseti put. Na kalendaru su već istaknuti datumi od 19. do 22. siječnja, već se finaliziraju dogovori u čijem će se vinogradu biti prvo, pa tko će kome ići, tko ima mjesta za goste koji mogu prespavati, kojim će se putem ići u vinograd, a kojim iz vinograda. Planovi su već skovani. Prvo se u petak, 19.1. svi sastaju malo prije 20 sati u zajedničkom vinskom šatoru Vinskog klastera Srijem koji su i ove godine organizator Vinkova u Iloku. Zabavljat će vas tamburaši, a od 22 sata vrhunac tamburaške glazbe će začiniti tko drugi nego Najbolji hrvatski tamburaši.

  U subotu se stignete naspavati jer program kreće od podneva. Od 12:30 održavat će se obred blagoslova i proslava Vinkova u vinogradima „Vukovo“. U isto vrijeme krenut će i Pokladno jahanje ulicama Iloka, koje će trajati sve do 16 sati, a pola sata prije očekuje se povorka u staroj jezgri kod šatora. Od 13 sati svjedočit će se i Pokladnom sajmu koji će obilovati tradicionalnim pečenjem rakije, pripravljanjem čvaraka, fiš paprikaša, lovačkih specijaliteta, šarana na rašljama te će biti izložene razne tradicijske rukotvorine. Treba to sve obići, ali i stići svakako od 15 sati na Posvetu vinograda koja će se održati u vrtu dvorišta crkve sv. Ivana Kapistrana. Od 17 sati održat će se Izbor najboljeg traminca u zajedničkom vinskom šatoru gdje od 20 sati započinje vinska zabava uz „TS Ringišpil“.

  Za sve one koji u subotu malo pretjeraju s alkoholom ili se pak nikako u nedjelju ne budu mogli naspavati, bez brige, program u nedjelju počinje od 11 sati Tradicionalnim doručkom na Radošu u vinogradu P.Z. Trs, a druženje se nastavlja i kasnije u prostorijama OPG Barbarić i OPG Knezović gdje će svatko imati priliku ispričati kako su proveli subotnju večer u vinogradima.

  Konačno, u ponedjeljak, na samu svetkovinu sv. Vinka, misa na kojoj će biti i blagoslov počet će u 7 sati, a dio vinogradara i njihovih gostiju će zasigurno i ponedjeljak provesti u svojim prekrasnim vikendicama u vinogradima ili u podrumima gdje će obilovati u onome čemu su posvetili svaku slobodnu minutu – u vinu i kobasicama, ali i u toplom i ugodnom razgovoru.

  Cijelu ponudu će biti moguće konzumirati uz kupnju kupona, odnosno degustacijske čaše koja oko vrata označava pravog ljubitelja dobre kapljice. Finalizirajte dogovore, onoga tko ne pije unajmite za vozača, toplo se obucite i vidimo se na Vinkovu u Iloku.

  Detaljnije informacije na Facebook stranici.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Bogati program sajamske priredbe uključuje razne radionice, prezentacije, natjecanja, priredbe, susrete...

  2. TEHNICOOLUM – sajam tehničke kulture (29.-30.11.)

  Posjetitelje očekuje više od 70 proizvođača domaćih proizvoda i proizvoda iz ”pušnice”

  11. Čvarak fest & Zimski vašar (30.11.) PROGRAM

  Zapošljavaju: Workforce, Comcross Croatia, Transcom WorldWide, Panturist, Staklo-dom...

  Prepoznajte veliko dok je još malo – Hrpa novih poslovnih prilika