Blagdanski kulinarski prijedlozi

Fiš paprikaš u kotliću
Očišćenu ribu i izrezati na komade (‘potkove’) odgovarajuće veličine i sačuvati dio iznutrica. Kod čišćenja paziti na žuč koju treba oprezno odstraniti i pokušati ribu ne ispirati iz unutra da sačuvamo što više krvi
Očišćeni luk sitno isjeckati ili samljeti u mikseru s malo vode
U kotlić se stavlja pripremljena riba i luk pa se dodaje 4L vode i kuhana rajčica
Kada sadržaj prokuha dodati sol, mljevenu slatku papriku i po ukusu ljute feferone
Kuhati bez miješanja 40-tak minuta (samo više puta zavrtiti kotlić) dok paprika ne ukuha
Uz riblji paprikaš poslužiti domaće malo šire rezance kao prilog
Sastojci
1 kg šarana
0,5 kg soma
2 velike glavice crvenog domaćeg luka
0.05 kg soli ili po ukusu
0,15 l kuhane rajčice
tri velike jušne žlice sitne slatke paprike
2-3 ljute papričice-feferone
Posluživanje
Gosti si sami uzimaju domaće tijesto, a potom fiš paprikaš. Uz ovaj slavonski specijalitet, odlično ide bijelo vino sorte graševina.
Rolani pureći zabatak s mlincima
Purećem zabatku izvadite kost, a zatim ga malo potucite batom za tijesto. Pospite Vegetom s obiju strana i ostavite stajati na hladnome mjestu oko 15 minuta. Suhe šljive operite, prelijte mješavinom rakije i vode pa ostavite stajati oko 10 minuta.
Nakon toga ih ocijedite i rasporedite površinom mariniranog mesa. Meso savijte u roladu, a rubove pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljeni zabatak kratko popecite sa svih strana na ulju u tavi.
U kipuću posoljenu vodu stavite razlomljene mlince. Poklopite. Ugasite vatru. Ostavite nekoliko minuta. Ocijedite mlince. Na tavi rastopite maslac pa istresite mlince i dobro promiješajte.
Kratko prokuhajte vino, vodu i Vegetu, tome dodajte narezani ružmarin i češnjak narezan na listiće. Ovom mješavinom prelijte pripremljene mlince, popečenu roladu, pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 30 minuta.
Nakon toga maknite foliju, provjerite je li pečeno dodajte mlince promiješajte i pecite još po potrebi 15 minuta.
Posluživanje
Iz pečene rolade izvadite čačkalice, narežite je na ploške i poslužite toplu uz mlince.
Savjet
Pureći zabatak možete zamijeniti pilećim prsima.
Mala tajna
Tepsiju dobro prekrijte aluminijskom folijom kako bi bilo dovoljno tekućine za prvi dio pečenja jela.
PAPRENJACI
Za 40tak keksića
Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta po želji možete rezati oblike pomoću standardnih kalupa za kekse. Pohranjeni u limenu kutiju, paprenjaci mogu stajati do 6 tjedana.
Sastojci
450g glatkog brašna
180g hladnog maslaca, narezanog na listiće
150g mljevenih oraha
150g šećera
3 žumanjka
1 jaje
2 žlice meda
1,5 žlica cimeta
1 žličica klinčića
1 žličica muškatnog orašćića
1/2 žličice bijelog papra
Postupak
U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte mu maslac. Vršcima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Umiješajte šećer i orahe. Dodajte žutanjke, jaje, med i začine. Rukama izmiješajte sastojke dok se ne počne formirati u kuglu. Tijesto mijesite oko 10 minuta odnosno dok ne dobijete čvrsto kuglu. Tijesto će biti malo ljepljivo, ali neka vas to ne zabrivanjava. Nemojte dodavati više brašna. Kada će se tijesto dobro ohladiti biti će čvrsto i neće više biti ljepljivo. Podijelite ga na dva dijela, svaki dio spljoštite u obliku diska i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj drvenoj podlozi na debljinu od 5 do 7mm. Dobro pobrašnite drvene kalupe za paprenjake pa njima na tijesto otisnite razne motive. Oštrim nožem izrežite motive iz tijesta i pažljivo ih stavljajte na pripremljeni lim. Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta možete rezati oblike po želji pomoću standardnih kalupa za kekse. Paprenjaci za vrijeme pečenja neće narasti pa ne morate među njima ostavljati veliki razmak.
Paprenjake pecite 10minuta. Gotovi su kada počnu dobivati laganu boju po rubovima. Ukoliko ćete paprenjake rezati manjim kalupima za kekse, prilagodite, vrijeme pečenja bit će kraće. Pečene kekse ohladite na rešetki, a potom ih spremite u limenu kutiju. Neka odstoje barem dva dana prije posluživanja kako bi omekšali. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji paprenjaci će zadržati svježinu do 6 tjedana.
Ako imate prijedloge za blagdansku trpezu, slobodno nam pošaljite recept na [email protected] i isti ćemo ovdje objaviti.
Dobar tek
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?