Arhiva

Blagdanski kulinarski prijedlozi

    Objavljeno 24.12.2012
    OsijekNews redakcija

    Fiš paprikaš u kotliću
    Očišćenu ribu i izrezati na komade (‘potkove’) odgovarajuće veličine i sačuvati dio iznutrica. Kod čišćenja paziti na žuč koju treba oprezno odstraniti i pokušati ribu ne ispirati iz unutra da sačuvamo što više krvi
    Očišćeni luk sitno isjeckati ili samljeti u mikseru s malo vode
    U kotlić se stavlja pripremljena riba i luk pa se dodaje 4L vode i kuhana rajčica
    Kada sadržaj prokuha dodati sol, mljevenu slatku papriku i po ukusu ljute feferone
    Kuhati bez miješanja 40-tak minuta (samo više puta zavrtiti kotlić) dok paprika ne ukuha
    Uz riblji paprikaš poslužiti domaće malo šire rezance kao prilog

    Sastojci
    1 kg šarana
    0,5 kg soma
    2 velike glavice crvenog domaćeg luka
    0.05 kg soli ili po ukusu
    0,15 l kuhane rajčice
    tri velike jušne žlice sitne slatke paprike
    2-3 ljute papričice-feferone

    Posluživanje
    Gosti si sami uzimaju domaće tijesto, a potom fiš paprikaš. Uz ovaj slavonski specijalitet, odlično ide bijelo vino sorte graševina.

    Rolani pureći zabatak s mlincima
    Purećem zabatku izvadite kost, a zatim ga malo potucite batom za tijesto. Pospite Vegetom s obiju strana i ostavite stajati na hladnome mjestu oko 15 minuta. Suhe šljive operite, prelijte mješavinom rakije i vode pa ostavite stajati oko 10 minuta.

    Nakon toga ih ocijedite i rasporedite površinom mariniranog mesa. Meso savijte u roladu, a rubove pričvrstite čačkalicama. Ovako pripremljeni zabatak kratko popecite sa svih strana na ulju u tavi.

    U kipuću posoljenu vodu stavite razlomljene mlince. Poklopite. Ugasite vatru. Ostavite nekoliko minuta. Ocijedite mlince. Na tavi rastopite maslac pa istresite mlince i dobro promiješajte.

    Kratko prokuhajte vino, vodu i Vegetu, tome dodajte narezani ružmarin i češnjak narezan na listiće. Ovom mješavinom prelijte pripremljene mlince, popečenu roladu, pokrijte aluminijskom folijom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 30 minuta.

    Nakon toga maknite foliju, provjerite je li pečeno dodajte mlince promiješajte i pecite još po potrebi 15 minuta.

    Posluživanje
    Iz pečene rolade izvadite čačkalice, narežite je na ploške i poslužite toplu uz mlince.

    Savjet
    Pureći zabatak možete zamijeniti pilećim prsima.

    Mala tajna
    Tepsiju dobro prekrijte aluminijskom folijom kako bi bilo dovoljno tekućine za prvi dio pečenja jela.

    PAPRENJACI
    Za 40tak keksića

    Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta po želji možete rezati oblike pomoću standardnih kalupa za kekse. Pohranjeni u limenu kutiju, paprenjaci mogu stajati do 6 tjedana.

    Sastojci
    450g glatkog brašna
    180g hladnog maslaca, narezanog na listiće
    150g mljevenih oraha
    150g šećera
    3 žumanjka
    1 jaje
    2 žlice meda
    1,5 žlica cimeta
    1 žličica klinčića
    1 žličica muškatnog orašćića
    1/2 žličice bijelog papra

    Postupak
    U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte mu maslac. Vršcima prstiju utrljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama. Umiješajte šećer i orahe. Dodajte žutanjke, jaje, med i začine. Rukama izmiješajte sastojke dok se ne počne formirati u kuglu. Tijesto mijesite oko 10 minuta odnosno dok ne dobijete čvrsto kuglu. Tijesto će biti malo ljepljivo, ali neka vas to ne zabrivanjava. Nemojte dodavati više brašna. Kada će se tijesto dobro ohladiti biti će čvrsto i neće više biti ljepljivo. Podijelite ga na dva dijela, svaki dio spljoštite u obliku diska i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

    Pećnicu zagrijte na 180°C. Dva velika lima za pečenje obložite papirom za pečenje. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj drvenoj podlozi na debljinu od 5 do 7mm. Dobro pobrašnite drvene kalupe za paprenjake pa njima na tijesto otisnite razne motive. Oštrim nožem izrežite motive iz tijesta i pažljivo ih stavljajte na pripremljeni lim. Ako nemate kalupe za paprenjake, iz tijesta možete rezati oblike po želji pomoću standardnih kalupa za kekse. Paprenjaci za vrijeme pečenja neće narasti pa ne morate među njima ostavljati veliki razmak.

    Paprenjake pecite 10minuta. Gotovi su kada počnu dobivati laganu boju po rubovima. Ukoliko ćete paprenjake rezati manjim kalupima za kekse, prilagodite, vrijeme pečenja bit će kraće. Pečene kekse ohladite na rešetki, a potom ih spremite u limenu kutiju. Neka odstoje barem dva dana prije posluživanja kako bi omekšali. U dobro zatvorenoj limenoj kutiji paprenjaci će zadržati svježinu do 6 tjedana.

    Ako imate prijedloge za blagdansku trpezu, slobodno nam pošaljite recept na [email protected] i isti ćemo ovdje objaviti.

    Dobar tek

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu – danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu Više…

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Bubanj-Niskogradnja d.o.o.  zapošljava Strojara na građevinskom stroju – kombinirki (m/ž).  Potrebna kvalifikacija je KV rukovatelj građevinskim strojem, najmanje 5 godina Više…

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture

    Cipelcugom po Osijeku u listopadu. Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rukometna euforija vlada, a ususret današnjem polufinalnom susretu - danas od 17 do 18 sati dovedite mališane u Twister igraonicu na Twisti rukometni kviz!

    Rukometni kviz za mališane u Portanovi – Najbrži i najtočniji kvizaši osvajaju nagrade

    Portal posao.hr., nudi široku paletu poslovnih prilika. Pogledajte 10 pozicija koje su naglašene za vas ovog tjedna!

    Tražite posao, za vas imamo ponudu 10 novih slobodnih pozicija u OBŽ

    Krećite se i uživajte na storytelling turama koje organizira ReActor obrt za kulturu, turizam i promidžbu u suradnji s Udrugom Svjetlost Fenjera

    Cipelcugom po Osijeku – storytelling ture