Arhiva

BLITZ film i obilježava dvadeset godina postojanja

  Objavljeno 06.04.2012
  OsijekNews redakcija

  „Ponosni smo na svojih 20 godina uspješnog poslovanja. To je bilo uzbudljivo razdoblje u kojem smo izrasli u vodeću tvrtku u svojoj branši. Iskreno se nadam i vjerujem da ćemo nastaviti istim putem!“, rekao je osnivač i direktor Blitz film i video distribucije, Hrvoje Krstulović, povodom dvadesetog rođendana tvrtke.

  Također, tokom slavljeničke godine koristiti ćemo redizajnirani logotip i najavnu špicu, koji su ovom prigodom prilagođeni kako bi komunicirali dvadeset uspješnih godina poslovanja – dvadeset godina filmske čarolije.

  Blitz film i video distribucija vodeći je distributer filmova u Hrvatskoj i regiji, što uključuje distribuciju filmskih i ostalih sadržaja putem klasičnih vidova distribucije – kina, videa, televizije, kao i putem novih tehnologija poput videa na zahtjev, IPTV-a, Interneta i slično. Tvrtka je na tržištu prisutna od 1992. godine, a do danas je proširila svoje djelovanje na gotovo sve zemlje u regiji putem vlastitih tvrtki: Blitz Slovenija, Blitz Bosna i Hercegovina te Millennium Srbija.

  Zahvaljujući inventivnosti i postojanosti Blitz je stekao povjerenje najvećih filmskih studija kao što su Warner Bros Pictures International, New Line Cinema, Universal Pictures International, Paramount Pictures International, Dreamworks Animation i 20th Century Fox za ekskluzivnu distribuciju filmova u kinima, a ujedno je i ekskluzivni video distributer kompanija Sony Pictures Home Entertainment, Paramount Home Entertainment Global, DreamWorks Animation Home Entertainment LLC i Dreamworks LLC. Blitz također ima dugogodišnju i vrlo uspješnu suradnju i sa brojnim nezavisnim kompanijama kao što su Icon Entertainment, Europa Corp, Lakeshore Entertainment, Morgan Creek International, Summit Entertainment, Pathe Distribution, Studio Canal, LionsGate i drugima, čije filmove distribuira putem svih postojećih kanala distribucije filma.

  Blitz je posebno ponosan na uspješnu suradnju s domaćim filmskim autorima i producentskim kućama, pri čemu koristi najraznovrsnije promotivne aktivnosti kako bi potaknuo zanimanje hrvatske publike za domaći film,  te takvim djelovanjem aktivno podržava razvoj hrvatske kinematografije, a time i hrvatske kulture i umjetnosti.

  Zajedničkim ulaganjem tvrtke Blitz film i video distribucija i najvećeg njemačkog kino prikazivača CineStar, u želji za izjednačavanjem kvalitete kino ponude u regiji s kvalitetom razvijenih europskih zemalja, 2003. godine osnovana je nova tvrtka za prikazivačku djelatnost Blitz-CineStar, čime je kreirano novo kinoprikazivačko tržište koje već devet godina publici u Hrvatskoj pruža usluge na razini najviših svjetskih standarda. Uvođenjem palete premium filmskih usluga: Gold Class i Extreme 2011. godine, CineStar je obogatio svoju ponudu te učvrstio poziciju vodećeg kino prikazivača u Hrvatskoj.

  Povrh toga, Blitz-CineStar iste je godine publici predstavio prvo IMAX kino velikog formata u regiji, koje posebno razvijenom tehnologijom zvuka i slike pomiče granice filmskog doživljaja. Prvi u nizu, multiplex CineStar Zagreb, još uvijek je najposjećenije kino u Hrvatskoj. Uz 9 postojećih lokacija, CineStar će u tijeku jubilarne obljetnice svog suosnivača, Blitz film i video distribucije, otvoriti još 4 vrhunski opremljena multipleksa; čime će nacionalni lanac CineStar obuhvaćati ukupno 13 potpuno digitaliziranih mulitipleksa opremljenih najmodernijom tehnologijom, s gotovo 100 dvorana i preko 15.000 sjedala.

  Vođen činjenicom nepostojanja vrhunskog profiliranog kina za prikazivanje nezavisnog filma, Blitz-CineStar u svojim multipleksima također nudi trajni kino program pod nazivom CineFest, čija je namjera osigurati kontinuirano kvalitetan program biranih filmova s renomiranih svjetskih filmskih festivala, mahom nagrađivanih na istima.

  Filmska industrija jedan je od vodećih oblika zabave u svijetu. Svijet u kojem živimo je nezamisliv bez filma, jer on pomiče granice stvarnosti i otvara vrata nepreglednih prostora mašte. U dvadeset godina svoga postojanja Blitz je nizom filmova koje je distribuirao pridonosio edukativno-kulturološkom i društvenom obogaćivanju društva. Slijedeći filmovi nezavisne produkcije značili su prekretnicu u industriji filma u Hrvatskoj i regiji time što su postigli iznimne rezultate u svojoj gledanosti: Bean: film potpune katastrofe, Biti John Malkovich, Asterix i Obelix protiv Cezara, Odbjegla nevjesta, Peti element, Trainspotting, Amelie, Pasija, Aleksandar Veliki, Djevojka od milijun dolara, Gospodin i gospođa Smith, Fatalna nesreća, Sumrak Saga, Slumdog Millionaire: Milijunaš s ulice, i mnogi drugi. Neki od navedenih filmova, osim što su ostvarili brojne svjetske filmske nagrade, također su svojom inovativnošću utjecali i na pomicanje granica svijesti.

  Izuzetne rezultate ostvarili su i filmovi majorskih kompanija koje Blitz ekskluzivno zastupa u distribuciji, te ističemo neke od najvećih naslova:  Harry Potter i darovi smrti prvi i drugi dio, Transformers: Tamna strana Mjeseca,  Transformers: Osveta poraženih, Vitez tame, Shrek uvijek i zauvijek, Početak, Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje, Kung Fu Panda, Madagaskar, Seks i grad, te mnogi drugi. Posebno ističemo domaće uspješnice koje su obilježile posljednjih deset godina hrvatske kinematografije, uključujući hrvatske koprodukcije te značajne i nagrađivane filmove iz regije: Što je muškarac bez brkova, Metastaze, Duh u močvari, Parada, Duga mračna noć, Maršal, Karaula, Grbavica, Na putu.

  Blitz je 2009. pokrenuo prvi domaći filmski kanal – CineStar TV na kojem se uz najbolje filmske naslove prikazuju kino najave filmova te ekskluzivni materijali istih. Potaknuti velikom gledanošću ovog kanala 11. veljače 2012. pokrenut je drugi filmski kanal, a prvi specijalizirani ove vrste na ovim prostorima – CineStar Action & Thriller na kojem se prikazuju vrhunski akcijski filmovi i trileri renomiranih holivudskih i europskih studija.

  Posebno smo ponosni na dolaske najvećih filmskih zvijezda u organizaciji Blitz film i video distribucije. Povodom hrvatske premijere animirano-igranog filma „Arthur u zemlji Minimoya“ Hrvatsku je 2006. godine posjetio redatelj filma Luc Besson, jedno od najvećih imena svjetskog filma. Upravo u godini kada tvrtka slavi dvadesetu obljetnicu, povodom promocije njenog redateljskog i scenarističkog prvijenca „U zemlji krvi i meda“ Sarajevo i Zagreb posjetila je Angelina Jolie. Izravni prijenos cijelog događanja iz CineStar Arene IMAX emitirao se na CineStar TV-u. Poučeni ovako uspješnim iskustvima koji su omogućili promociju ne samo Blitza i CineStara već i cijele Hrvatske, Blitz film i video distribucija planira jednom godišnje ugostiti neku od zvijezda svjetske kinematografije.

  Cilj nam je i dalje se razvijati u korak s najnovijim tehnološkim dostignućima, trendovima svjetske kinematografije, te posebice u skladu sa željama i potrebama gledatelja. Budućnost je u znaku velikih projekata i velikih filmskih naslova, kao što su: Sumrak saga: Praskozorje drugi dio, Hobbit: Neočekivano putovanje, Vitez tame: Povratak,  Madagaskar 3: Najtraženiji u Europi, Ledeno doba 4: Zemlja se trese i mnogi drugi. Hvala što ste s nama već 20 godina.