OSJEČANI

Bogat program u kinu Urania: Povratak u kino uz omiljene klasike

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada Urania planira provesti i nekoliko različitih programa...

Objavljeno 02.09.2020
Ivona Amidžić

Pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, a nedostatak novih filmova rezultirao je dramatičnim padom gledanosti i posjete kinima.

U isto vrijeme, samoizolacija je na neki način samo podsjetila kako je svakodnevicu bez živog oblika konzumiranja umjetnosti nepodnošljivo živjeti. Pokretanjem filmske produkcije i distribucije, sve se postepeno vraća u normalu, a Hrvatski audiovizualni centar je u suradnji s kinima okupljenima unutar Kino mreže pokrenuo poseban projekt s namjerom da se publika pozove natrag u kina uz potrebite mjere opreza, nudeći program ponajboljih hrvatskih filmova – Povratak u kino!.

Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane, a veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima.

Kao dio projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds, od četvrtka 3. rujna u Kino klubu kina Urania (uz sniženu cijenu ulaznice od 20 kn za sve gledatelje) moći ćete pogledati uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije: „Čudesna šuma” u režiji Milana Blažekovića (1986.), „Kapetan Mikula mali” u režiji Obrada Gluščevića (1974.), „Šegrt Hlapić” redatelja Silvija Petranovića (2013.), „Servantes iz Malog mista” u režiji Daniela Marušića (1982.), „Štefica Cvek u raljama života” u režiji Rajka Grlića (1984.), „Sretno dijete” redatelja Igora Mirkovića (2007.), „Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), „Posljednji Srbin u Hrvatskoj” u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film „Teleport Zovko” istog redatelja (2013.).

Odabrani filmovi predvidjeli su sadašnje događaje i kontekst, iako su snimljeni prije pet, deset ili 50 godina. Filmska umjetnost je često, između ostalog, i vidovita. Najavni spotovi tematiziraju pojavu virusa i ideju društva nakon virusa. Glavni cilj je potaknuti javnost da ne zaboravi kako je lijepo i važno otići u kino, kao prostor nenadomjestivog kulturnog užitka i mjesto dodira s neobičnim svjetlom.

Ovoga petka u kina stiže i spektakularna Disney priča o legendarnoj kineskoj ratnici Mulan, koja po starosti oca zauzima njegovo mjesto u kineskoj imperijalnoj vojsci te spašava naciju od osvajača sa sjevera. Ne propustite pogledati dugoočekivani Tenet kojeg potpisuje najuspješniji redatelj današnjice Christopher Nolan, sinkronizirani crtić Crvencipelica i 7 patuljaka o princezi koja se ne uklapa u svijet slavnih princeza na koje smo naviknuti te obiteljsku avanturu Lassie se vraća kući – prekrasnu priču o nerazdvojnom prijateljstvu između dječaka i njegovog škotskog ovčara Lassiea. U Kino klubu možete pogledati poljsku nagrađivanu dramu Corpus Christi nominiranu za Oscara za najbolji strani film te francusko-njemačku dramu inspiriranu stvarnom iranskom TV emisijom Yalda, noć oprosta.

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada Urania planira provesti i nekoliko različitih programa

U suradnji s HAVC-om i Kino mrežom u rujnu sudjelujemo u Rendez-vous au cinéma programu koji uključuje četiri filma (tri igrana i jedan dokumentarni), a u suradnji s Francuskim institutom i Francuskom Alijansom Osijek i dodatnih pet naslova iz programa Frankofonija.

U ponedjeljak 14. rujna gledatelji kina imat će priliku pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova u sklopu Festivala Ars Sacra (12. – 20. rujna), koji predstavlja bogatstvo sakralne umjetnosti u svim oblicima; glazba, književnost, arhitektura, likovna umjetnost, kazališni, filmski, duhovni programi i dr., u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti.

Također, u najavi su i SEDECO Festival 2020., Filmska Runda 2020., Europski dan art kina i brojni drugi.

Napominjemo da će se svi programi provoditi uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija – osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike. Hvala na razumijevanju!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Šest recentnih europskih filmova različitih žanrova, namijenjenih svim dobnim skupinama, pogledajte uz ulaznicu od 20 kuna za svaku projekciju

Kino Urania poziva na proslavu Europskog dana art filma

U nedjelju 8. studenog kino Urania poziva vas na proslavu europske kinematografije i art kina – peti po redu Europski Više…

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna

Autorske večeri Filmske RUNDE održat će se u petak, 11. rujna i subotu 12. rujna 2020. u Kulturnom centru Osijek Više…

Još koji sat i tamo smo! Taman je malo zahladilo, jeste li spremni za današnji početak Osječkog ljeta kulture? :D

Veliki program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture

„Otvaramo 20. Osječko ljeto kulture“ – najavio je organizacijski odbor OLJK-a na konferenciji za medije u sklopu koje je predstavljen Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Info-centar za mlade Osijek  te poziva na sudjelovanje u svojoj aktivnosti

Osijek po tvojoj mjeri

Ministar je istaknuo kako se procjenjuje da škole i dalje nisu mjesta širenja zaraze

Fuchs: Škole će ostati decentralizirane u odnosu na nove opće mjere

Radionica se održala u prostorijama Kulturnog centra Osijek

Održana radionica oslikavanja platnenih torbi