OSJEČANI

Bogat program u kinu Urania: Povratak u kino uz omiljene klasike

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada Urania planira provesti i nekoliko različitih programa...

Objavljeno 02.09.2020
Ivona Amidžić

Pandemija je u kratkom vremenu promijenila filmsku industriju, a nedostatak novih filmova rezultirao je dramatičnim padom gledanosti i posjete kinima.

U isto vrijeme, samoizolacija je na neki način samo podsjetila kako je svakodnevicu bez živog oblika konzumiranja umjetnosti nepodnošljivo živjeti. Pokretanjem filmske produkcije i distribucije, sve se postepeno vraća u normalu, a Hrvatski audiovizualni centar je u suradnji s kinima okupljenima unutar Kino mreže pokrenuo poseban projekt s namjerom da se publika pozove natrag u kina uz potrebite mjere opreza, nudeći program ponajboljih hrvatskih filmova – Povratak u kino!.

Domaća filmska industrija kroz ovu akciju želi nam poručiti kako snaga sedme umjetnosti, raskoš filmske mašte i njezina opaka istinitost ne mogu nestati. Teško je nadomjestiti čaroliju filmske dvorane, a veliki filmovi nisu napravljeni za prikazivanje na džepnim telefonima.

Kao dio projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds, od četvrtka 3. rujna u Kino klubu kina Urania (uz sniženu cijenu ulaznice od 20 kn za sve gledatelje) moći ćete pogledati uspješnice iz raznih razdoblja domaće kinematografije: „Čudesna šuma” u režiji Milana Blažekovića (1986.), „Kapetan Mikula mali” u režiji Obrada Gluščevića (1974.), „Šegrt Hlapić” redatelja Silvija Petranovića (2013.), „Servantes iz Malog mista” u režiji Daniela Marušića (1982.), „Štefica Cvek u raljama života” u režiji Rajka Grlića (1984.), „Sretno dijete” redatelja Igora Mirkovića (2007.), „Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić (2012.), „Posljednji Srbin u Hrvatskoj” u režiji Predraga Ličine (2019.) te kratki igrani film „Teleport Zovko” istog redatelja (2013.).

Odabrani filmovi predvidjeli su sadašnje događaje i kontekst, iako su snimljeni prije pet, deset ili 50 godina. Filmska umjetnost je često, između ostalog, i vidovita. Najavni spotovi tematiziraju pojavu virusa i ideju društva nakon virusa. Glavni cilj je potaknuti javnost da ne zaboravi kako je lijepo i važno otići u kino, kao prostor nenadomjestivog kulturnog užitka i mjesto dodira s neobičnim svjetlom.

Ovoga petka u kina stiže i spektakularna Disney priča o legendarnoj kineskoj ratnici Mulan, koja po starosti oca zauzima njegovo mjesto u kineskoj imperijalnoj vojsci te spašava naciju od osvajača sa sjevera. Ne propustite pogledati dugoočekivani Tenet kojeg potpisuje najuspješniji redatelj današnjice Christopher Nolan, sinkronizirani crtić Crvencipelica i 7 patuljaka o princezi koja se ne uklapa u svijet slavnih princeza na koje smo naviknuti te obiteljsku avanturu Lassie se vraća kući – prekrasnu priču o nerazdvojnom prijateljstvu između dječaka i njegovog škotskog ovčara Lassiea. U Kino klubu možete pogledati poljsku nagrađivanu dramu Corpus Christi nominiranu za Oscara za najbolji strani film te francusko-njemačku dramu inspiriranu stvarnom iranskom TV emisijom Yalda, noć oprosta.

U sklopu projekta Resonance Cinema tijekom rujna i listopada Urania planira provesti i nekoliko različitih programa

U suradnji s HAVC-om i Kino mrežom u rujnu sudjelujemo u Rendez-vous au cinéma programu koji uključuje četiri filma (tri igrana i jedan dokumentarni), a u suradnji s Francuskim institutom i Francuskom Alijansom Osijek i dodatnih pet naslova iz programa Frankofonija.

U ponedjeljak 14. rujna gledatelji kina imat će priliku pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova u sklopu Festivala Ars Sacra (12. – 20. rujna), koji predstavlja bogatstvo sakralne umjetnosti u svim oblicima; glazba, književnost, arhitektura, likovna umjetnost, kazališni, filmski, duhovni programi i dr., u suradnji s Muzejem likovnih umjetnosti.

Također, u najavi su i SEDECO Festival 2020., Filmska Runda 2020., Europski dan art kina i brojni drugi.

Napominjemo da će se svi programi provoditi uz poštivanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija – osigurana dezinfekcijska sredstva, propisani razmak među gledateljima i razmak između izvođača i publike. Hvala na razumijevanju!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna

Autorske večeri Filmske RUNDE održat će se u petak, 11. rujna i subotu 12. rujna 2020. u Kulturnom centru Osijek Više…

Još koji sat i tamo smo! Taman je malo zahladilo, jeste li spremni za današnji početak Osječkog ljeta kulture? :D

Veliki program ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture

„Otvaramo 20. Osječko ljeto kulture“ – najavio je organizacijski odbor OLJK-a na konferenciji za medije u sklopu koje je predstavljen Više…

Digitalna platforma omogućuje učenicima i nastavnicima da aktivno sudjeluju u kreativnom nastavnom procesu

Filmska naSTAVa – Interaktivan program filmskog obrazovanja

Filmska naSTAVa interaktivan je program filmskog obrazovanja namijenjen učenicima diljem Hrvatske koju, zahvaljujući digitalnoj platformom na adresi filmskanastava.hfs.hr, Hrvatski filmski Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Dovoljno je svoje staro zlato donijeti u jednu od poslovnica koje postoje u čitavoj Hrvatskoj. Otkupljuje se doista sve od zlata...

Trebate gotovinu odmah? Zaboravite na kredite, rješenje je otkup zlata!

Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika

HZJZ preporučuje da učenici tijekom odmora izađu na otvoreno

Prva večer rezervirana je za filmove jedne od najistaknutijih mlađih filmskih autorica u Hrvatskoj, Sunčicu Anu Veldić

Autorske večeri Filmske RUNDE za najslađi kraj tjedna