ŽIVOT

Borzan: Građani mi se žale da još nisu ravnopravni pri internet kupovini

"Čim stranica detektira da su iz Hrvatske dobiju ili drugačiju ponudu, više cijene ili im se u potpunosti blokira pristup"

  Objavljeno 02.03.2021
  Ivona Amidžić

  Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta izglasao je zahtjev za poboljšanjem internet kupovine. Kao najvažnije probleme istaknuli su slabo provođenje postojećih zakona, nepostojanje dostave ili lošiju ponudu audiovizualnih sadržaja.

  „Jako puno naših građana mi se javljalo da se ne osjeća ravnopravnima pri internet kupovini, jer čim stranica detektira da su iz Hrvatske dobiju ili drugačiju ponudu, više cijene ili im se u potpunosti blokira pristup. To je kao kad bi vam u dućanu rekli da ne možete ući jer ne prodaju Hrvatima. Zato sam u prošlom mandatu radila na zabrani takve prakse koja je nastupila u prosincu 2018. Nedavno je Komisija obavila analizu kojom je utvrdila da se diskriminacija u 18 mjeseci zbog te zabrane prepolovila premda mi građani još uvijek dojavljuju gruba kršenja“, objasnila je Biljana Borzan.

  Međutim, direktiva ne regulira sadržaje koji podliježu autorskim pravima. Naime, dogovor se nije mogao postići te direktiva predviđa regulaciju tog područja u budućnosti.

  „Istraživanja su pokazala da se broj korisnika audiovizualnih sadržaja u međuvremenu udvostručio, ali da su jako velike razlike među državama. Tako je recimo Nijemcu dostupno preko 43 posto filmova dostupnih online u EU, a Grku tek 1,3 posto. Analiza je pokazala kako u uzorku od 1000 naslova e-knjiga, u Hrvatskoj je dostupno samo pet. Ovo područje se mora regulirati na korist i potrošača i autora“, kazala je Borzan.

  Preko 70 posto internet kupnji završava fizičkom dostavom. Međutim, premda direktiva propisuje da svatko može kupovati od svih trgovaca online u EU, ne obvezuje trgovce na dostavu.

  „Pandemija je značajno utjecala na porast internet kupovine u Hrvatskoj, a broj kupaca u jednoj godini je porastao za preko 20 posto. Najviše se kupuju odjeća, filmovi i serije te dostave iz restorana. Naši ljudi mi se najviše žale na slabu provedbu zakona ili na nemogućnost dostave i upravo zato sam podržala zahtjev Komisiji da se omogući stvarna ravnopravnost na internetu“, rekla je Borzan.

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Pandemija koronavirusa grubo je razotkrila rodnu nejednakost u svim njezinim oblicima te je dodatno pogoršala probleme poput nasilja u obitelji ili neravnopravnosti na tržištu rada.

  Zbog pandemije raste nasilje u obitelji

  Broj kaznenih djela nasilja u obitelji porastao je u pandemiji za 39 posto i zbog toga treba ustanoviti jasne kanale komunikacije kako bi Više…

  Žene nisu jednako prisutne na vodećim pozicijama

  Pandemija dodatno istaknula nejednakost žena i muškaraca

  U tjednu u kojem je obilježen Međunarodni dan žena, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizirao je tematsko događanje „Žene i virus Više…

  Rezolucija, među ostalim, traži da se u zakonu i u praksi ukine sav dječji rad.

  Europarlamentarci traže kriminaliziranje mamljenja i uhođenja djece

  Europski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju o pravima djece u kojoj od država članica traži da kriminaliziraju mamljenje i online uhođenje Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

  U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

  Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe