ŽIVOT

Borzan: “Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima”

Europska komisija mora stvoriti plan distribucije i nabave cjepiva, ipak se pronalazak financira novcem poreznih obveznika...

  Objavljeno 04.05.2020
  Ivona Amidžić

  Pandemija koronavirusa uzrokovala je globalnu utrku za pronalazak cjepiva protiv virusa COVID-19. Sve globalne sile usmjerile su istraživačke i financijske resurse u taj projekt pa tako i Europska unija. EU je iz zajedničke blagajne osigurala velika sredstva kroz programe poput Inicijative za inovativne lijekove i Horizon 2020.

  Potpredsjednica eurosocijalista, dr. Biljana Borzan, pita se što će se dogoditi nakon što se cjepivo razvije. Jasno je da će potražnja biti golema, a Borzan ističe kako će osim samog virusa cjepivo za sobom donijeti i zaštitu od pada BDP-a, nezaposlenosti i urušavanja društvenog poretka.

  “Zato se ne bi smjelo tretirati kao obično tržišno dobro, jer će u tom slučaju u globalnom aukcijskom nadmetanju najgore proći mali i siromašni. Kad ga bude, cjepivo mora biti dostupno svima, a ne samo bogatima”, smatra Borzan.

  Europska je komisija domaćin virtualne donatorske konferencije na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa, a Borzan je zato poslala prioritetno zastupničko pitanje Europskoj komisiji o potrebi stvaranja plana distribucije i nabave cjepiva za kojeg naglašava kako se mora temeljiti na solidarnosti. Ipak se financiranje cijelog istraživanja pokriva novcem poreznih obveznika građana Europske unije.

  “Ukoliko se ponove kaos i sebičnost, posljedice bi mogle biti pogubne. Pozvala sam EU i države članice da organiziraju zajedničku javnu nabavu jer će u bloku moći bolje pregovarati s farmaceutima. Potrebno je osmisliti i plan kako bi se prvo zaštitili oni na prvoj liniji borbe protiv zaraze te najugroženiji”, naglašava Borzan.

  Također je poslala i dopis Europskom vijeću kojim trenutno predsjeda upravo Hrvatska te je pozvala hrvatsku Vladu da iskoristi sve trenutno dostupne mehanizme kako bi postavila temelje europske suradnje oko nabave i distribucije cjepiva.

  “Kao mala zemlja takvu priliku više nećemo imati i bila bi tragedija da je ne iskoristimo”, zaključila je Borzan.

  foto: youtube

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

  Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

  U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, a umrlih nema, izvijestio je u subotu Više…

  Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

  Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

  U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a u Zagrebu je na respiratoru umrla jedna osoba, izvijestio Više…

  Iz Švedske su u četvratak stigla još tri radnika kojima su uzorci za testiranje uzeti na ulasku u Hrvatsku

  Slavonski Brod: Oboljela od Covida-19 povratnica s gradilišta u Švedskoj

  Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je jednu novooboljelu osobu koronavirusom, a riječ je o radnici koja se nedavno vratila Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Meteorolozi su se usudili predvidjeti kakvo nas ljeto očekuje ove godine...

  Pitate se kada nam zaista stiže “ljetno vrijeme”?

  Koja je prehrana odgovarajuća baš za vas, koja će vam hrana dati energiju i odvesti vas u zdrav i fit život?

  Pogledajte zanimljivo online predavanje “Intolerancija na hranu”

  Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

  Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja