ŽIVOT

Božić bez bacanja hrane

Donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu

Objavljeno 16.12.2019
Mihael Šilac

Uoči nadolazećih blagdana Centar za edukaciju i informiranje potrošača donosi praktične savjete kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu.

Jeste li ikada pomislili da bacanjem hrane tijekom blagdana doslovno bacamo novac u kantu? Stvaranjem prehrambenog otpada zbog, na primjer, nepravilnog skladištenja, istovremeno bacamo i novac. Donosimo Vam nekoliko praktičnih savjeta kako spriječiti bacanje hrane, a time i smanjiti troškove u kućanstvu.

Prijedlog 1. Planirajte obroke Glavni razlog za 43% slučaja kada bacamo hranu jest taj da se hrana pokvari. Zaboravimo što imamo u hladnjaku, zamrzivaču i ormarićima ako ih redovito ne pregledavamo i ako ne planiramo obroke u skladu s time što se prvo treba iskoristiti. Evo nekoliko savjeta o tome kako planirati tjedni jelovnik i obroke, te kako sastaviti popis za kupovinu.

Prijedlog 2. Kupujte promišljeno Naše kupovne navike i odluke koje donosimo u supermarketu čvrsto su povezane s količinom hrane koju bacamo. Evo nekoliko jednostavnih savjeta o izbjegavanju prekomjerne kupnje, kako biste uštedjeli novac i bacali manje hrane. Ne kupujte na prazan želudac Nemojte ići kupovati hranu ukoliko ste gladni, jer ćete vrlo vjerojatno kupiti više nego što trebate ili se nećete pridržavati popisa za kupovinu. Naučite razliku između datuma “upotrijebiti do“ i “najbolje do“ Datum “upotrijebiti do” odnosi se na sigurnost hrane. Namirnice možete konzumirati do tog datuma, a nakon njega više ne. Datum „upotrijebiti do” nalazi se na namirnicama koje se brzo kvare, poput mesnih i ribljih prerađevina te gotovih salata. Datum “najbolje do“ odnosi se na kvalitetu hrane. Namirnica će biti sigurna za konzumaciju i nakon ovog datuma, no možda neće biti u najboljem mogućem stanju. Okus i tekstura namirnice možda neće biti tako dobri. Datum „najbolje do“ nalazimo na različitim namirnicama, uključujući zamrznutu, suhu i konzerviranu hranu.

Prijedlog 3. Mudro spremajte hranu. Velik dio hrane koju bacate tijekom blagdana mogli biste ohladiti ili zamrznuti pa pojesti drugom prilikom. Pravilno skladištenje i rukovanje hranom kod kuće ne pomaže vam samo da hranu očuvate sigurnom za jelo, već i da ju zadržite duže svježom, a da se ne pokvari.

Prijedlog 4. Iskoristite ostatke hrane. Uvijek nam preostane malo kruha ili riže od prethodnog obroka. Često odabiremo najlakši i najprikladniji način pripremanja večere – počevši od nule – ali budite kreativni pa iskoristite ono što imate u hladnjaku da biste pripremili novi blagdanski obrok.

Prijedlog 5. Donirajte – u vašoj okolini sigurno se nalazi humanitarna organizacija koja prikuplja hranu za osobe u potrebi . Učinite dobro djelo!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sretan Božić mir i dobro želi vam OsijekNews.hr

Sretan veseo i blagoslovljen Božić želi vam Osijek News gradski portal. Želimo vam da ove dane provedete u krugu obitelji Više…

Velik dio građana ne razumije oznake rokova trajanja hrane i to je jedan od glavnih razloga ogromnih količina bačene hrane u Hrvatskoj i Europi

Borzan: Radi ogromnih količina bačene hrane EU mijenja oznake rokova trajanja

Sjeverne i zapadne zemlje EU žele pojednostavniti sustav, dok se Italija protivi ukidanju oznake koja označava rok optimalne kvalitete hrane. Više…

BOŽIĆNI RUČAK ZA KEROVCE u osječkom Azilu!

Ova godina neće proći bez najljepšeg događaja u azilu: Vraća se božićni ručak za kerovce!

Kerovci su oduševljeni što vas ove godine opet mogu pozvati na najpopularnije i najljepše azilsko druženje. Azil će ove blagdane Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

[NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka