POLITIKA

Božinović: Ne postoje indikacije za odgodu održavanja parlamentarnih izbora

"Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke nego kad se krenulo u proces i donošenje odluke o održavanju izbora"

  Objavljeno 23.06.2020
  Ivona Amidžić

  Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak kako ne postoje indikacije zbog kojih bi se razmatralo pitanje odgode održavanja parlamentarnih izbora, raspisanih za 5. srpnja.

  Božinović je to rekao u izjavi novinarima na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog pojave koronavirusa kod sudionika teniskog turnira Adria Tour u Zadru.

  Imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi

  Upitan je li se na Predsjedništvu HDZ-a razmatrala odgoda održavanja parlamentarnih izbora, u kontekstu ponovnog rasta oboljelih od koronavirusa, odgovorio je niječno dodavši da nema nikakvih indikacija zbog kojih bi se razmatralo to pitanje.

  “Mi u ovom trenutku imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi. U ovom trenutku smo u Europi treća država odozada po broju umrlih, nemamo niti jednu osobu na respiratoru, imamo vrlo mali broj hospitaliziranih. Ako to nisu pokazatelji uspješnosti našeg rada u vođenju ove krize, ne znam što bi bilo”, rekao je.

  Aktivnosti idu svojim tijekom u postojećim uvjetima. HZJZ je na poziv DIP-a razradio načine postupanja u svakoj fazi izbornog procesa, a ostao je još samo dan izbora. “Konkretna rješenja za taj dan ovisiti će o epidemiološkoj situaciji u tom trenutku”, kaže Božinović.

  “Bitno je naglasiti da su ovo još uvijek manje brojke nego kad se krenulo u proces i donošenje odluke o održavanju izbora, a ona se donijela upravo imajući u vidu znanstvene spoznaje da bi na jesen mogao nastupiti novi val s više zaraženih pa bi sigurno situacija s virusom bila puno složenija”, dodao je.

  U Zadru zakazali svi koji su bili u bliskom kontaktu

  U Zadru su, ustvrdio je, zakazali te svojem i zdravlju najbližih naštetili svi oni koji se na teniskom turniru nisu pridržavali mjera socijalne distance – rukovali se i bili u bliskom kontaktu.

  “Zakazali su svi koji su to radili, zakazali su za vlastito zdravlje i na štetu zdravlja svojih najbližih”, ocijenio je Božinović.

  Rezultati testiranja pokazali su da su troje sudionika tog turnira, među kojima i hrvatski tenisač Borna Ćorić, pozitivni na koronavirus. Uz Ćorića, koji je igrao protiv zaraženog Grigora Dimitrova, pozitivan je Marco Panichi, kondicijski trener Novaka Đokovića i Christian Groh, trener Grigora Dimitrova.

  “Mi smo u situaciji koja dolazi nakon razdoblja zatvaranja, gdje se Hrvatska otvara prema gospodarstvu i turizmu… Činjenica je da ako se pridržavamo barem onih elementarnih mjera, fizičke distance, onda smo prilično sigurni”, kazao je Božinović.

  Očekuje da će idućih dana ponovno doći do porasta svijesti kod ljudi, kao i organizatora bilo kakvih događaja, da se treba držati mjera pa će se vratiti niže brojke oboljelih.

  “Mi smo u fazi tog ‘novog normalnog’ i polako se učimo što to zapravo jest. Treba zadržati što je moguće veći obujam gospodarskih aktivnosti, turizam u ljetnim mjesecima, i brigu o zaštiti zdravlja i života ljudi, prije svega rizičnih skupina”, rekao je.

  Ako se svi drže mjera neće biti snažnih restrikcija

  Ako se svi budu pridržavali mjera u najvećem mogućem opsegu neće se ići ni u kakve snažne restriktivne mjere, poručio je da su, što se tiče Zadra, poduzete mjere za najosjetljivije skupine.

  “Do daljnjega se ne mogu obavljati posjeti korisnika domova za starije, a isto tako i za bolnički sustav, ostalo ovisi o svakome od nas”, naveo je te pritom kritizirao novinare koji su došli pratiti njegovu izjavu da se ne drže propisanog razmaka.

  Na njihovo pitanje je li u Zadru trebala reagirati policija, s obzirom na postupanje na početku krize kad je vraćala ljude iz parkova, Božinović je odgovorio kako od prvog dana imaju stajalište da nije potrebna represija, odnosno policijski sat ili vojska na ulicama.

  Premijer Andrej Plenković, koji je boravio u Zadru, testirat će se na koronavirus, a Božinović kaže kako će se testirati “zato što je odgovoran političar i predsjednik Vlade” iako se u Zadru nije rukovao ni sa kime te je imao kratke susrete s tenisačima.

  “U kampanji će sve raditi sve sukladno uputama epidemiološke službe – kratko zadržavanje i bez rukovanja. Kratko biti s nekim, bez rukovanja, bez nekog bliskog kontakta i prilično ste sigurni da nećete biti inficirani”, poručio je Božinović.

  (Hina)

  foto: screenshot

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva

  Ove godine 7.500 promatrača koji nadziru izbore, 2016. bilo ih je više od 12.000

  Izbore za Hrvatski sabor, 5. srpnja nadzirat će oko 7.500 promatrača za koje će također vrijediti mjere zaštite od zaraze Više…

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19, piše Više…

  "Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima"

  Gong: Izbori su prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava

  Gong je poručio kako su izbori prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava i društva te su stoga poslali Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Promatrat će rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u Hrvatskoj i u inozemstvu te rad Državnog izbornog povjerenstva

  Ove godine 7.500 promatrača koji nadziru izbore, 2016. bilo ih je više od 12.000

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  "Tražimo otvaranje svih bitnih podataka tijela javnih vlasti građanima"

  Gong: Izbori su prilika za novi početak i izgradnju boljeg sustava