ŽIVOT

Božinović: Od 1.9. otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića

Beroš: Raste udio onih koji ne poštuju mjere, cjepivo ne kompenzira nepridržavanje mjera, nedostaje nam osobna odgovornost naših građana!

Objavljeno 27.08.2021
Ivona Amidžić

Capak i Beroš o situaciji

Danas imamo 596 novih od 9532 testiranja, prije tjedan imali smo 468 od 9948 testiranih, a tjedan prije toga 308 od 8073 testiranih. U pet dana ovog tjedna imali smo 2454 novih, a prošli tjedan 1865, to je za 31 posto više ovaj tjedan. Trenutna 14-dnevna stopa je 143,40, najnižu ima Istarska, a najvišu Splitsko-dalmatinska 385,43, nabraja Capak.

Na ljestvici zemalja EU po incidenciji smo 11., najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Francuska i Irska. Stopa smrtnosti od 2049.2 na milijun, 20. na listi zemalja EU. Danas je udio pozitivnih 6.3, u proteklih 7 dana 5.2, u 14 dana 4.8 posto.

Jučerašnji ostanak u narančastom je važan element, poglavito za turistički sektor. To nas ne smije zavarati, ovaj porast hospitaliziranih i smrti, činjenica da je veliki dio necijepljenih jako je značajan, nije dovoljno to za sigurnu jesen, rekao je Beroš. 86.41 posto zaraženih nije cijepljeno. Od 16. do 22. kolovoza od hospitaliziranih 78.78 posto nije bilo cijepljeno.

“OB Šibenik, KB Dubrava i Plućna bolnica u Zagrebu imaju 100 posto necijepljenih hospitaliziranih. Zar to ne govori dovoljno? Moramo učiniti više, novi izazovi su pred nama, jesen koja je pred nama je tu, obitelji se vraćaju s godišnjih”, dodaje Beroš.

Omogućili smo dostupnost cjepiva, propisali smo ciljane mjere, nastojimo odgovoriti na sve izazove, dodaje.

Beroš o cijepljenju

Oni naši građani koji negiraju bolest, ne žele se cijepiti su suradnik virusu u nastojanju da preživi, naglašava Beroš.

“Molim vas da izaberemo razum, da jasno ukažemo na vrijednost cijepljenja. Mi moramo pobijediti ovu epidemiju. Na kraju ću reći, primijetili smo da raste udio onih koji ne poštuju mjere. Cjepivo ne kompenzira nepridržavanje mjera. Jedino zajedno ta dva faktora mogu nam pomoći. Nedostaje nam osobna odgovornost naših građana”, ističe Beroš.

Hoće li se otvarati kafići?

Razgovarali smo s ugostiteljima. Razgovaramo posljednjih dana s njima. Radili smo analizu turističke sezone koja je vrlo uspješna po brojnim parametrima. Pridružujem se ocjeni Beroša da nam upravo jedan balans mjera koje je donio Stožer omogućio da praktički i defacto cijeli kolovoz taj najvažniji dio Hrvatske, kad govorimo o ljetnom turizmu, ostane u narančastoj zoni, rekao je Božinović.

Također, poznato vam je da smo na kraju ljeta razgovarali s ugostiteljima, kako organizirati ugostiteljstvo na početku jeseni. Polazišna točka je ta da virus neće nestati, da ga se možemo riješiti samo s puno većim procjepljivanjem, a dok se to ne dogodi moramo naučiti kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna osobna odgovornost, dodaje.

Ponavljamo koje su to temeljne mjere, od osobne higijene, izbjegavanje bliskih kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora, jer to sada postaje jako važno. Upravo prozračivanje vrlo često, otvaranje prozora, ono što su nekad plašili s propuhom, sad je propuh svakih 10, 15 minuta dobro napraviti. Ta mjera se pokazuje kao jedna od najefikasniji, dodaje Božinović.

“Konkretan odgovor: planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji spadaju u tu kategoriju, i do od 1.9. Epidemiolozi će propisati mjere. Sve rizike koje donosi i jesen, duži boravak u zatvorenom, da svedemo na najmanju mjeru”, zaključuje Božinović.

Ostala pitanja koja su se pojavila na presici, o djeci, maskama u školama, cijenama testiranja, covid potvrdama, profesorima, trećoj dozi, mjerama i ostalo, pročitajte niže:

  • TKO BI TREBAO SNOSITI TROŠKOVE STALNOG TESTIRANJA?
    U ovim zemljama koje sam spomenuo troškove će snositi oni koji se testiraju. A kod nas? Vidjet ćemo. Je li ta sredstva za testiranje, to je naš novac, trebaju ići na testiranje onih koji se ne žele cijepiti? To je pitanje.
  • BEROŠ O TESTIRANJU I CIJEPLJENJU
    U Europi se ide na ukidanje besplatnog testiranja, zato da bi se svi cijepili. I mi tako razmišljamo.
  • HOĆE LI SE POSKUPJETI TESTIRANJE DA BISMO NAGNALI LJUDE DA IDU NA CIJEPLJENJE?
    Ne razmišljamo o tome, cijene su materijala pale pa imamo prostora da i smanjimo cijene. Mjera testiranja kao stimulacije cijepljenja, dokaz o testiranju je nešto što, smatramo, da će ljudima brzo dosaditi i da će im troškovi biti preveliki i da će se cijepiti.
  • PACIJENT ĆE TREBATI DOLAZITI S COVID-POTVRDOM, A ZDRAVSTVENI DJELATNIK NE?
    Sigurnost pacijenata i zdravstvenog osoblja je na prvom mjestu. Napravit ćemo sve da budu svi sigurni. Cijepljenje nije jedino, potrebno je pridržavanje epidemioloških mjera. Naši epidemiolozi misle da je dovoljno dobar način smanjivanja virusa sve ovo što sad imamo, dobra trijaža, odgovorio je Beroš.
  • JOŠ O PRODUŽENJU COVID-POTVRDE
    S obzirom na to da se radi o europskoj potvrdi, ima nekih zemalja EU u kojima potvrda već sada vrijedi 12 mjeseci. Ne mogu reći koliko će trajati covid-potvrda. Usuglasit ćemo se.
  • O OBAVEZNOM CIJEPLJENJU U ZDRAVSTVU?
    Ako dođe do pogoršanja, onda ćemo razmišljati kako pojačati sigurnost. Nekoliko opcija je na stolu, nismo još odabrali pravu. U ovom trenutku obaveze cijepljenja neće biti. Ja sam mišljenja da su covid-potvrde vrlo utemeljenje. Cijepljenje neće biti obavezno, ali obavezno testiranje je onda opcija, Slovenija recimo ima obavezno testiranje zdravstvenih djelatnika jednom tjedno.
  • PRODUŽIT ĆE SE TRAJANJE COVID-POTVRDE
    Kao što znate, naše vrijeme trajanja covid-potvrde je 9 mjeseci. Još nije isteklo, nama sad slijedi odluka o tome hoćemo li produžiti rok ili preporučiti treću dozu. Prema onome što dosad znamo, nema potrebe da to ograničimo na 9 mjeseci, nego ćemo vjerojatno produžiti trajanje covid-potvrde.
  • KOLIKO NAM CJEPIVA STOJI?
    Imamo nešto malo više od milijun doza neupotrebljeno. Nije nam ništa propalo i nemamo cjepiva kojemu se bliži istek trajanja pa nema panike.
  • O DJECI I ZARAZI
    U ovom valu nije bilo bolesne djece. Ne znam je li tijekom noći netko primljen. Tijekom cijele epidemije je bilo hospitaliziranih. Imamo kapacitet za djecu, ali nadamo se da će i dalje djece biti što manje, rekla je Markotić.
  • KOLIKO JE DJECE CIJEPLJENO?
    Nešto manje od 10 posto djece od 12 do 18 godina.
  • CAPAK O MASKAMA U ŠKOLAMA
    Prije svega treba reći da u ovu školsku godinu ulazimo s nešto više oboljelih nego je to bilo prošle godine, što mora utjecati na naše odluke o epid. mjerama u školama. Svi želimo da djeca budu u školama, moramo zato aplicirati neke mjere koje koliko toliko štite od bolesti. Zato je dogovoreno da će se zadržati maske u svim slučajevima od 5. razreda na više gdje se ne može zadržavati propisani razmak. Najvažniji argument za to je da ako se pojavi bolestan učenike neće svi oni trebati ići u samoizolaciju. U našim mjerama postoji mogućnost da lokalni stožer donese odluku da se maske ne moraju nositi ako je epi situacija povoljna.
  • PROFESORI I COVID-POTVRDA
    Razgovaramo o uvođenju takvih mjera, ali takvu odluku još nismo donijeli.
  • BOŽINOVIĆ O COVID-POTVRDAMA
    Što se potvrda tiče mi ih koristimo za djelatnosti koje ste spomenuli i ne razmišljamo u ovom trenu o široj uporabi. Ali činjenica jest da mi njih imamo i u svakom trenutku ako procijenimo možemo ih aktivirati. Ali sad još uvijek ne.
  • BEROŠ O INCIDENCIJI
    U situaciji kada trećina kliničke slike nije teška, broj hospitaliziranih i broj na respiratoru ukazuju na epidemiološku situaciju. Međutim EU regulativa je takva, kolege u ECDC-u se slažu da bi taj broj mogao biti pokazatelj, ali taj broj se može koristiti kad se usuglasi na razini EU. Osobno preferiram broj hospitaliziranih i broj na respiratoru kao relevantniji.
  • CAPAK O TREĆOJ DOZI
    Još se ni proizvođači niti regulatorne agencije nisu očitovali o trećoj dozi. U literaturi ima nešto dokaza koliko traje imunitet nakon preboljenja, većina EU zemalja ima konzervativan odnos prema trećoj dozi. Mi ćemo vjerojatno krenuti s trećom dozom prema kritično bolesnima. Ne znam kada, ne pitajte još to.
  • INCIDENCIJA NEĆE VIŠE BITI PRESUDNA ZA DONOŠENJE MJERA?
    Naravno da se o svemu vodi računa, i ovo što vi kažete. Činjenica je da smo mi tijekom ljeta uzeli u obzir i veliki broj stranih državljana, da tako smanjimo širenje, a doveli smo se lani u situaciju da nam je završila sezone sredinom kolovoza. To se ove godine nije dogodilo, taj dio smo držali pod kontrolom uz veliki angažman lokalnih stožera. Novi moment u odnosu na prošlu godinu je i da nismo imali cjepivo, nije bilo ni na vidiku. Danas ga imamo, iako ne možemo biti sasvim zadovoljni brojem cijepljenih. Sve uzimamo u obzir kada donosimo odluke.
  • BEROŠ O NAJSTARIJIMA
    Nama je fokus sačuvati najstarije, izgledi za teži oblik bolesti su kod njih najveći. Aktivirat ćemo dodatne mobilne timove i dodatnu patronažu za naše najstarije. Apeliram na najstarije: nemojte zaboraviti na sebe, informirajte se o cijepljenju sa svojim liječnicima. To je od iznimne važnosti, kako sada sijemo tako ćemo i požnjeti krajem jeseni i zime.
  • HOĆE LI SE OTVARATI DISKOTEKE, KOJE ĆE BITI RADNO VRIJEME KAFIĆA?
    Nismo još sve detalje riješili. Radno vrijeme će ostati do ponoći. U tom smislu se neće ništa promijeniti.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Medicinski stručnjaci upozoravaju na važnost cijepljenja protiv gripe kako bi se zaštitili od ozbiljnih komplikacija. Gripa je ozbiljna bolest od koje može oboljeti svaka osoba. Može dovesti do teških, ponekad i po život opasnih komplikacija.

Gripa nije tek sezonska bolest, zaštita ranjivih skupina je imperativ!

Gripa se često smatra rutinskom respiratornom infekcijom koja prolazi za nekoliko dana i ne ostavlja ozbiljne posljedice. U stvarnosti situacija Više…

Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske

U subotu se testira Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju će se u subotu, 3. lipnja 2023., testirati u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!