SPORT

Braća Lončarić u kvalifikacijama za Tokio

"Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka"

    Objavljeno 12.05.2021
    Darija Kovačić

    U švicarskom Lucernu od 15. do 17. svibnja održat će se veslačka kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju, a među onima koji će tražiti vizu za Tokio su i dvije hrvatske posade – dvojac bez kormilara u ženskoj konkurenciji i muški četverac bez kormilara u kojem su Iktusovci braća Lončarić, prenosi Radio Osijek.

    U ženskoj konkurenciji u disciplini dvojac bez kormilara to će pokušati ostvariti sestre Ivana i Josipa Jurković, a u muškoj konkurenciji četverac bez kormilara u sastavu Ivan Piton, Patrik i Anton Lončarić te Marko Ukropina. Konkurencija je vrlo zanimljiva i jaka, preko 400 sportaša iz 49 zemalja krenuli su u Lucern. U svakoj disciplini dva najbolja čamca će se kvalificirati za Tokio, osim u kategoriji lakog ženskog dvojca koji će imati tri kvalifikacijska mjesta.

    U disciplini četverac bez kormilara bit će ukupno 13 posada, a hrvatskoj posadi najjača konkurencija dolazi iz Južne Afrike, Francuske, Kanade i Njemačke, ali svakako treba spomenuti i posade Rusije, Austrije i Ukrajine.

    “Finalna kvalifikacijska regata je sve bliže, potpuno smo posvećeni nadolazećim utrkama i imamo jasan cilj. Ne krijemo činjenicu da idemo izboriti svoje mjesto za put u Tokio, ali svjesni smo da nam to nitko neće pokloniti i da će konkurencija biti žestoka. Jako smo dobar posao odradili do sada, imamo izvrsnu podlogu i mislim da smo spremni, rekao je Patrik Lončarić.

    Četverac bez kormilara formirao se još 2018. godine i puno je truda uloženo, međutim okolnosti mu nisu išle u prilog i sastav se više puta mijenjao. Nakon nekoliko neizvjesnih godina u jeku pandemije formirao se četverac u sastavu Piton, Ukropina i braća Lončarić koji je nastupio na Europskim prvenstvima 2020. i 2021. godine. Posada je nastavila jake pripreme pod vodstvom trenerice Jasminke Kraljević Čolić i trenera Nikole Bralića, a uz bok najboljim veslačima današnjice, braći Sinković.

    Na nedavno održanom Svjetskom kupu na Jarunu osvojili su treće mjesto, ispred Švicaraca koji imaju olimpijsku normu, a odmah iza Poljaka, koji drže titulu svjetskih prvaka, te Francuza koji su im direktna konkurencija za kvalifikacije i ujedno favoriti u Lucernu.

    “Očekujemo jake i teške utrke protiv snažne konkurencije koja ima jednak pritisak kao i mi. Ovo natjecanje iz vas izvlači i one atome snage koje nikad niste mogli ni zamisliti da imate, svi idu na svoj maksimum, a detalji odlučuju. Kao najstarijem članu posade, ovo mi je najvažnija utrka i cijeli svoj život sam posvetio ovom trenutku. Uz sebe imam ekipu koja je fokusirana i vjeruje u uspjeh. Vjerujemo u trud i rad koji smo uložili i mislim kako se nakon dugo vremena puno stvari posložilo, a to se i pokazalo na utrci Svjetskog kupa na Jarunu. Pred domaćom publikom imali smo ogromnu podršku i vidjeli smo koliko ljudi vjeruje u nas. U Lucernu ćemo veslati za nas i za sve ljude koji su stajali uz nas svo ovo vrijeme, kazao  je Ivan Piton.

    Kvalifikacijska utrka na rasporedu je u subotu, 15. svibnja,  od 11:30 sati. Polufinale nas očekuje u nedjelju od 11:17 sati, a finalna utrka je u ponedjeljak u 10:40 sati.

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Benović: Bio sam u bolnici, vraćam se večeras ponovo, ali nastupit ću u finalu ako treba i bez uha

    [FOTO] Drugi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup Osijek, Srbić, Benović i Zelčić u finalima Svjetskog kupa u Osijeku!

    Hrvatska će imati 9 finala na 15. DOBRO World Cupu u Osijeku! Nakon jučerašnjih 6, danas, drugog kvalifikacijskog dana u Više…

    Benović, Ude, Korent, Šulekić i debitanti Mešter i Sambolec izborili borbe za medalje. Najbolji nastup odradio je domaći dečko, Osječanin Aurel Benović koji je imao najveću kvalifikacijsku ocjenu na parteru!

    [FOTO] Prvi kvalifikacijski dan – DOBRO World Cup u Osijeku – Čak 6 hrvatskih finala u Osijeku!

    Šest od sedam! Čak šest hrvatskih gimnastičara izborilo je subotnja finala na Svjetskom kupu u Osijeku! Prvog kvalifikacijskog dana DOBRO Više…

    Na maratonu je nastupilo 22 osmerca (6 osmeraca Gradova, 12 osmeraca u otvorenoj kategoriji te 4 osmerca u utrci "32 hrabra") s 198 veslača

    VK Iktus briljirao na veslačkom maratonu

    Tradicionalni 20. veslački maraton Vukovar – Ilok održan je 30. rujna 2023. godine sa startom ispred veslačkog doma Hrvatskog veslačkog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Zaslužio je to Marin odličnim nastupima i ove sezone, pa se zasluženo našao na popisu hrvatskih reprezentativaca za njegovo dosad najjače natjecanje.

    Županović će nastupiti na Svjetskom prvenstvu!

    Mačevalački klub Dmitar Zvonimir Osijek uživa status ponajboljeg organizatora mačevalačkih natjecanja kako u zemlji tako i u cijeloj regiji

    7. Osijek Fencing Cup ponovo okuplja mačevalačku elitu u 7 kategorija: U9, U11, U14 EFC, U17, U21, seniori i veterani 

    Na natjecanju je sudjelovalo 28 plivačkih klubova sa gotovo 500 natjecatelja. Odličnim nastupima isplivani su osobni rekordi i norme za nastup na Kadetskom prvenstvu Hrvatske.

    PK Osijek na “Festivalu plivanja” u Zagrebu