ŽIVOT

Broj zahtjeva za azil u Europi pao je u travnju za 87 posto

EASO očekuje povećanje broja zahtjeva za azilom u mjesecima koji dolaze nakon popuštanja mjera izolacije što se osjeća po prvim podacima za svibanj

    Objavljeno 14.06.2020
    Ivona Amidžić

    Broj zahtjeva za azil u Europi pao je u travnju za 87 posto u odnosu na početak godine zbog ograničenja kretanja uslijed pandemije novog koronavirusa, objavio je Europski ured za azil (EASO).

    Uslijed zatvaranja vanjskih granica EU-a i ograničenja kretanja unutar šengenske zone, broj zahtjeva za azilom značajno se smanjio nakon što je u ožujku pao za 43 posto.

    „U travnju je zabilježeno samo 8.730 zahtjeva za azilom” u državama članicama EU-a, Norveškoj i Švicarskoj, što je „najmanje od barem 2008., i odgovara golemu padu od 87 posto u odnosu na razinu prije covida-19 u siječnju i veljači”, navodi agencija u izvješću objavljenom u četvrtak.

    Ta brojka je međutim gotovo deset puta veća od ilegalnih prelazaka europskih granica u istom razdoblju, kojih je po podacima Frontexa bilo 900.

    To ukazuje na potrebu zaštite tražitelja azila unatoč privremenoj suspenziji registracije tih zahtjeva u više zemalja, ističe agencija.

    Kada se podaci detaljno pogledaju, vidi se da je veliki pad posljedica toga što državljani zemalja Latinske Amerike, Venezuele i Kolumbije prije svega, nisu u travnju mogli doći na europski teritorij: zahtjevi Venezuelaca pali su s 5.013 u siječnju na svega 80 u travnju, dok je iz Kolumbije bilo 64 zahtjeva prema 5.252 u siječnju.

    EASO očekuje lagano povećanje broja zahtjeva za azilom u mjesecima koji dolaze nakon popuštanja mjera izolacije i to se već osjeća po prvim podacima za svibanj.

    (Hina)

    foto: pixabay

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Gradski sportski savez osigurao je da biciklijada bude odrađena po pravilima, uz policijsku pratnju, tehničku pomoć i prvu pomoć. Planirani dolazak pred Azil je oko 11 sati, u koloni, gdje će vas dočekati 180 kerovaca željnih šetnji!

    Bicikllijada – “Bajsom za azil”

    Pozivamo sve naše sugrađane (a i one koji to nisu) da nam se pridruže na tradicionalnoj biciklijadi, koja se u Više…

    Posh store ponovno na uživanje i vrpanje izlaže PREdobre stvarčice koje su jednom nekad nekom bile višak, a sad kod naših kerovaca čekaju da zasjaje i zažare kod nekog drugog

    [FOTO] Održan još jedan Posh store

    Danas je održan još jedan najljepši i najbolji sajam rabljenih stvari u Osijeku. Posh store ponovno na uživanje i vrpanje Više…

    Iz Azila ga najavljuju kao "najljepši event kojega jedan Azil može organizirati a vi podržati" a koji je i ove godine donio iznenađenja i radost upakirane u jedan dan

    [FOTO] Povratak otpisanih vol. 8

    “Udruga Pobjede i najbolji pomagači na svijetu – kerovci, kako ih u nemetinskom Azilu od milja zovu, osmu godinu za Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša