POLITIKA

Butković: Na ljeto 2022. u promet će biti puštena autocesta Osijek-Beli Manastir

Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput Pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa

  Objavljeno 28.11.2020
  Darija Kovačić

  Veliki infrastrukturni radovi u Hrvatskoj poput Pelješkog mosta, istarskog ipsilona i autocestovnog koridora 5c odvijaju se nesmetano unatoč epidemiji koronavirusa, poručio je u petak ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, prenosi Index.

  Nakon obilaska radova na dionici autoceste A5 most Halasica-Beli Manastir, Butković je izjavio kako se radovi odvijaju čak i ispred dinamičkog plana pa bi do ljeta 2022. godine trebala biti puštena u promet autocesta od Osijeka prema Belom Manastiru.

  Ugovor o izgradnji poddionice autoceste A5 Most Halasica-Beli Manastir, vrijedan 443 milijuna kuna (bez PDV-a) potpisan je u travnju ove godine, a na projektu se svi radovi odvijaju sukladno dinamičkom planu, dok su pojedine faze radova i ispred plana. Dovršetak svih radova na trasi poddionice most Halasica- Beli Manastir očekuje se sredinom 2022. godine.

  Projekt se financira sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

  Na upit kada očekuje da će autocesta na koridoru 5c doći do granice s Mađarskom, Butković je odgovorio kako će to biti do kraja 2023. ili najkasnije početkom 2024. godine.

  U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku su radovi na obnovi i izgradnji cestovne infrastrukture vrijedni oko 750 milijuna kuna, pa se projekt Slavonija, Baranja i Srijem upravo na ovim projektima oslikava i ide svojim tijekom, rekao je Butković.

  Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak ocijenila je kako je koridor 5c vrlo značajan prometni pravac za cijeli istok Hrvatske te značajna okosnica daljnjeg ekonomskog razvoja tog dijela Hrvatske.

  “Ovo je vrlo važna i snažna poruka da će se nastaviti razvoj projekata na području svih pet slavonskih županija i u novom programskom razdoblju EU, od 2021. do 2027. godine, i to ne samo u obnovi cestovne infrastrukture nego i željezničke, poput pruge Osijek-Virovitica te osječke Zračne luke”, rekla je Tramišak.

  Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić istaknuo je kako su u Osječko-baranjskoj županiji u tijeku i značajna ulaganja u mrežu državnih cesta u vrijednosti oko 260 milijuna kuna.

  Butković je prethodno obišao radove na izgradnji obilaznice kod Belog Manastira u duljini od 3.2 kilometra, koja je vrijedna 84 milijuna kuna.

  U Ministarstvu očekuju da će njezina izgradnja rasteretiti promet kroz grad, posebno kroz Osječku ulicu kojom dnevno prolazi više od 400 teretnih vozila. Radovi su počeli u kolovozu, a obilaznica bi trebala biti gotova za nešto manje od godinu i pol dana.

  Foto: arhiva

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Od travnja 2017. godine u roku 3 godine trebali su započeti radovi na izgradnji gimnazije, grad darovao zemljište vrijedno 3,7 milijuna kuna, radovi nisu počeli

  Boris Piližota: Grad Osijek je izdvojio 6 milijuna kuna za izgradnju I. Gimnazije, umjesto nje – “šikara”

  Danas je održana presica za novinare pod nazivom “Zašto projekti stoje”, na kojoj su se mr.sc. Boris Piližota, predsjednik Gradske Više…

  Kopunović Legetin: Kad dođe opet vrijeme najezde komaraca, dragi sugrađani neka vam ovo bude podsjetnik na igrokaz

  Odbijen amandman Mosta za rješavanje problema komaraca!

  Tijekom jučerašnje, maratonske, rasprave o najvažnijem dokumentu proračunu RH Mostovi saborski zastupnici branili su 150 amandmana na proračun koje je Više…

  U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da hrana od polja dođe do stola, koliko se troši resursa i koliko truda moraju uložiti poljoprivrednici da je proizvedu.

  Djeca Osijeka će biti mali ambasadori FAO-a u borbi protiv bacanja hrane

  U četrdeset i šest osnovnih škola i vrtića grada Osijeka djeca počinju učiti o vrijednosti hrane, što je potrebno da Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Veleposlanik Bowman izrazio je suosjećanje sa stradalim stanovništvom i pohvalio napore svih angažiranih

  Iz Kanade stiže milijun i sto tisuća kanadskih dolara pomoći za Hrvatsku

  Procjene govore da se u BiH nalazi između sedam i devet tisuća migranata.

  Odnos prema migrantima na hrvatskoj granici na meti kritika dijela europarlamentaraca

  U izradi nacrta rezolucije sudjelovali su hrvatski zastupnici iz svih zastupničkih klubova Europskog parlamenta

  Zastupnici Europskog parlamenta ovaj tjedan glasaju o obnovi Hrvatske