CRNA KRONIKA

Čak 60 posto svjetske populacije moglo bi oboljeti od koronavirusa, poznat superširitelj koronavirusa u Europi

Unatoč tome što bi opća stopa mortaliteta mogla biti vrlo niska, za što se smatra da će u budućnosti biti, broj smrtnih slučajeva zbog koronavirusa mogao bi biti ogroman

  Objavljeno 11.02.2020
  Lana Matić

  Epidemiolog iz Hong Konga, profesor Gabriel Leung izjavio je za Guardian kako bi 60 posto svjetske populacije moglo oboljeti od koronavirusa ako se virus ne bude mogao staviti pod kontrolu. Naime, većina stručnjaka vjeruje da jedna osoba može prenijeti virus na oko 2,5 drugih ljudi, piše Guardian. Unatoč tome što bi opća stopa mortaliteta mogla biti vrlo niska, za što Leung smatra da će u budućnosti biti, broj smrtnih slučajeva zbog koronavirusa mogao bi biti ogroman. Leung je to kazao Guardianu na putu na ženevski sastanak WHO-a o koronavirusu. Tamo će se okupiti više od 400 stručnjaka kojima je jedina tema suzbijanje koronavirusa.

  Britanac za kojeg zdravstvene službe sumnjaju da je prvi superširitelj koronavirusa u Europi je poslovni čovjek Steve Walsh (53). 6. veljače testiran je pozitivno na zarazu novim sojem virusa, a zadobio ga je na poslovnoj konferenciji u Singapuru. Prije povratka u Veliku Britaniju otišao je nekoliko dana na skijanje u francuske Alpe. Smatra se da je koronavirusom zarazio još 11 Britanaca, piše Sky News.

  Moja obitelj također je u karanteni
  “Želio bih zahvaliti Nacionalnoj zdravstvenoj službi na pomoći i njezi. Iako sam se u potpunosti oporavio, zabrinut sam za druge koji su oboljeli od ovog virusa“, rekao je Walsh, koji se još uvijek nalazi u karanteni bolnice St. Thomas. “Čim sam saznao da sam bio izložen osobi koja se zarazila koronavirusom, kontaktirao sam svog liječnika opće prakse i druge nadležne zdravstvene službe. Nakon toga sam se izolirao kod kuće prema njihovim uputama“, dodao je.

  Superširiteljem smatra se osoba koja uspije zaraziti značajno veći broj ljudi nego što se očekuje od određene bolesti. Tijekom epidemije SARS-a u Pekingu epidemiolozi su kao superširitelje definirali osobe koje su zarazile više od osam ljudi. U toj epidemiji zabilježeno je nekoliko superširitelja.

  Jedan od njih bio je liječnik koji je unatoč simptomima SARS-a otputovao u Hong Kong kako bi prisustvovao vjenčanju u obitelji. Ondje je zarazio 16 ljudi. Drugi je bio 54-godišnjak koji je uz SARS imao više kroničnih bolesti, među ostalim, bolest srca i dijabetes tipa dva. On je u bolnici zarazio 33 osobe.

  43.138 zaraženih, 1018 umrlih

  Iako se čini sve što je u moći svjetske zdravstvene organizacije (WHO) virusom se svakodnevno zarazi sve veći broj ljudi. Trenutna brojka je 43138 zaraženih i 1018 umrlih od posljedica komplikacija uzrokovanih ovim virusom.

  Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je otkako se bolest pojavila. Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Zadnjih 13 uzastopnih dana svijet ima između 200 i 300 tisuća potvrđenih slučajeva dnevno

  Broj oboljelih od Covida-19 u svijetu prešao 16 milijuna

  Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, a otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se o Više…

  Imamo 49 novih slučajeva, kazao je Beroš. Preminula je još jedna osoba, to je četvrta žrtva od početka epidemije, 45 osoba je oporavljeno. Ostanite doma ponovljeno je!

  Krizni stožer CZ: “49 novih slučajeva koronavirusa, preminula četvrta žrtva. Capak: Ne izlazite

  Prekjučer je preminula 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda. Bila je onkološka bolesnica, izvijestili su iz Stožera. Ranije jučer preminula je Više…

  Jučer je potvrđeno da je ugostitelj iz Istre koji je preminuo prije tjedan dana umro od koronavirusa

  Potvrđena druga smrt od koronavirusa u Hrvatskoj

  U klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” preminuo je 74-godišnji Zagrepčanin koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina kuna.

  Ukrao odjeću iz trgovine pa se na ulici hrvao s djelatnicama…

  Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, osim obale, opasnosti od nastanka šumskog požara za 3. kolovoza je velika i u istočnoj Slavoniji

  Tijekom vikenda zabilježeno nekoliko velikih požarnih intervencija

  Vozač je u zadnje tri godine četiri puta pravomoćno presuđen za isti prekršaj te je uhićen

  Uhvaćen 23-godišnji ponavljač u prekršaju