ŽIVOT

Capak izrazio stav Stožera protiv zatvaranja škola

"To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir"

    Objavljeno 23.11.2020
    Ivona Amidžić

    Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u nedjelju da je, unatoč strožim mjerama, Nacionalni stožer civilne zaštite protiv zatvaranja škola osim ako za to ne postoji prijeka potreba.

    “To je stav i nacionalnog Povjerenstva koje vodi ministar Fuchs i moja zamjenica, tako da za osnovne škole u ovom trenutku ta mjera ne dolazi u obzir, ali možda za neke srednje škole ili dijelove srednjih škola da bude kombinacija nastave B i C. No, o tome odlučuje ministar Fuchs, a ne Nacionalni stožer”, kazao je Capak za Dnevnik Nove TV.

    Nacionalni je stožer, kaže, uzeo strategiju da kontinuirano razgovara o mjerama.

    “Ako uočimo izvor ili žarišta odmah reagiramo i na nacionalnoj razini se donose mjere, ali uz mogućnost da županijski stožeri i lokalni stožeri donesu strože mjere na svojoj lokaciji prema svojoj situaciji”, rekao je Capak.

    Dodao je kako na nacionalnoj razini mjerama nisu dotakli sport ni škole.

    “Ako se pokaže da negdje imamo takav problem onda ćemo razgovarati o tome s nadležnim resorima. To se kontinuirano promatra i ako bude potrebe razgovarat ćemo s Ministarstvom turizma i športa, s ministrom Fuchsom”, rekao je Capak.

    Za sada se, rekao je, neće skraćivati vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 10 dana.

    “Već smo skratili vrijeme samoizolacije na 10 dana, oni koji nemaju simptome mogu izaći i mogu na radno mjesto. Mislimo da je trenutno vrijeme izolacije dobro balansirano sa ovih 10 dana, kad 99 posto nije zarazan deseti dan može na radno mjesto, a to nam je važno za recimo zdravstvene djelatnike. Za one koji su sedam dana pod simptomima, to treba biti spoj kliničke slike i PCR testa”, naglasio je Capak.

    (Hina)

    foto: unsplash

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nakupine plastike i dalje gore unutar podzemnog požara. Preporuka je da se hrana, prvenstveno voće i povrće, dobro opere i guli prije konzumacije, da se izbjegava konzumacija lisnatog povrća i isto tako, kada govorimo o hrani za životinje, jako je važno da životinje, također ne jedu hranu koja je bila izložena tom dimu. Iz tog razloga su bile preporuke da se životinje drže na zatvorenom.

    U ponedjeljak nema nastave u pojedinim osnovnim i srednjim školama, preporuka je da se sve aktivnosti na otvorenom ne održavaju

    Nakon danas (8. listopada 2023. Godine) održane sjednice Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je konferencija Više…

    Medijsko obrazovanje važno je za održavanje zdrave ravnoteže online i offline aktivnosti pod sloganom "U ravnoteži – online i offline"

    Počeli 6. Dani medijske pismenosti

    Pod sloganom „U ravnoteži – online i offline” počeli su šesti Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije Više…

    Vrijednost projekta je skoro 390.000 USD, a podržan je i sponzoriran od vodećih hrvatskih ICT tvrtki.  U prvoj fazi projekta plan je uključiti 300 osnovnih škola iz cijele Hrvatske te isporučiti 15.000 micro:bit uređaja đacima od 1. - 4. razreda i školskim knjižnicama

    300 osnovnih škola dobiva 15.000 micro bit uređaja

    ”Revolucija digitalne pismenosti” je projekt Rotary kluba Zagreb Centar u partnerstvu s Institutom za razvoj i inovativnost mladih – IRIM Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

    Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

    [FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

    U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

    Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!