ŽIVOT

Capak u samoizolaciji, oglasio se HZJZ: Jasno je da nema opuštanja!

Naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu mogu sasvim slučajno biti zaraženi koronavirusom: Jučer je potvrđeno 11 novih slučaja u jednom danu u Hrvatskoj, najviše u proteklih mjesec i pol dana...

    Objavljeno 19.06.2020
    Ivona Amidžić

    Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, od jučer je u samoizolaciji, piše Index. Jučer se testirao na koronavirus i prvi nalaz mu je negativan, potvrdili su iz HZJZ-a. Capak nije odgovarao na pozive, no kratki komentard dao je šef Nacionalnog stožera i potpredsjednik vlade Davor Božinović.

    “On je postupio je vrlo odgovorno, testirao se sinoć i negativan je, ali bio je na skupu gdje je bila pozitivna osoba. Nije bilo druge. I on i svi koji su bili su u samoizolaciji”, kazao je Božinović.

    U samoizolaciji i Beroševe i Capakove zamjenice, predstojnik klinike KBC-a Sestre Milosrdnice…

    U samoizolaciji je i pomoćnica ministra zdravstva dr. Vera Katalinić Janković. HRT je kontaktirao pomoćnicu ministra koja im je rekla da se dobro osjeća i da nema znakova bolesti. Očekuje se da će se iz Ministarstva uskoro o svemu oglasiti priopćenjem.

    Osim Capaka, testirana je i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin, čiji je nalaz također negativan na koronavirus.

    Sve troje je u ponedjeljak bilo na konferenciji gdje je među okupljenima bila osoba za koju se sumnja da je zaražena koronavirusom ili je bila u kontaktu s osobom koja je zaražena.

    Na istom je događaju bio i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice Krunoslav Kuna, koji je također u samoizolaciji.

    Konferencija na kojoj se nalazila zaražena osoba održana je u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te su na njoj predstavljeni rezultati istraživanja Udruge CroMSIC o znanju mladih o HPV virusu.

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo se oglasio priopćenjem.

    HZJZ: Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja

    “U ponedjeljak, 15. lipnja, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo održana je konferencija za medije o istraživanju utjecaja HPV-a na mlade koje je provodila Udruga CroMSIC. Osim predstavnika medija, Udruge CroMSIC i domaćina, ravnatelja HZJZ-a doc. dr. sc. Krunoslava Capaka i zamjenice ravnatelja dr. sc. Ivane Pavić Šimetin, na konferenciji su sudjelovali i pomoćnica ministra zdravstva prim. mr. sc. Vera Katalinić Janković, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba prof. Mirela Šentija Knežević, predstojnik Klinike za Ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre Milosrdnice prof. dr. sc. Krunoslav Kuna i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine dr. sc. Anka Jurišić Kvesić.

    Događaj je organiziran u skladu sa svim propisanim mjerama zaštite od infekcije koronavirusom koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj, a usuglašene su s preporukama Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti.

    Jučer je došlo do saznanja da je jedna osoba koja je prisustvovala događaju dan nakon konferencije razvila simptome koronavirusa.

    Odmah je ustanovljen popis svih sudionika te ih je dežurna epidemiološka služba HZJZ-a kontaktirala i obavijestila o situaciji. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin jučer su testirani na koronavirus i nalaz je za oboje bio negativan što znači da sve osobe s kojima su bili u kontaktu nisu u nikakvoj opasnosti.

    Prema važećim preporukama ravnatelj HZJZ-a, njegova zamjenica i svi ostali sudionici konferencije sljedećih 14 dana morat će provesti u samoizolaciji.

    Želimo dodati kako i ovaj slučaj pokazuje da nikako nije vrijeme za opuštanje. Osoba koja ima sumnju na COVID-19 je najvjerojatnije zaražena isključivo zato jer je bila slučajno u istoj prostoriji u krugu osoba koje nije niti poznavala, ali zahvaljujući ranom prepoznavanju blažih simptoma i odgovornosti, odmah je zatraženo testiranje i pravovremeno su obaviješteni svi kontakti, a osoba je odgovorno postupila u interesu javnog zdravlja.

    Ovo jasno ukazuje da nema opuštanja, te da naš susjed, kolega, kuma, prijateljica ili dijete, uistinu može sasvim slučajno biti zaražen koronavirusom. Iako se i ova situacija uspješno dovela pod kontrolu, podsjećamo sve na oprez i #ostanimoodgovorni”, stoji u priopćenju HZJZ-a.

    Podsjetimo, jučer je potvrđeno 11 novih slučaja u Hrvatskoj, najviše u proteklih mjesec i pol.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    O kakvom je onečišćenju riječ u ovom konkretnom slučaju znat ćemo više nakon provedenih mjerenja, stoga je iznimno važno pridržavanje svih uputa županijskog zavoda za javno zdravstvo kao i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

    Preporuke – Što učiniti kada postoji upozorenje na zagađenje zraka?

    Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u koordinaciji je sa Stožerom civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožerom civilne zaštite Grada Više…

    Aktivno je 373 slučaja, a u izolaciji je 65 osoba. Porast oboljelih je od kraja kolovoza zabilježen u Hrvatskoj i u ostatku EU. Cijepljenje se posebno preporuča nekim skupinama.

    HZJZ objavio nove preporuke za cijepljenje protiv korone

    Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je privremene preporuke za cijepljenje protiv koronavirusa ove jeseni. Prema podacima HZJZ-a, u Više…

    Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

    KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

    Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

    Uskršnja kupovina u Portanovi

    Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

    Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

    Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

    Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša