ŽIVOT

Carinska uprava na Bajakovu predstavila novi mobilni rendgenski uređaj

Namjena mobilnog rendgena je zaštita vanjske istočne granice EU-a, kako bi se pronašle čak i vrlo male zalihe skrivenih tvari i predmeta koji se pokušavaju prokrijumčariti

Objavljeno 14.05.2021
Ivona Amidžić

Carinska uprava predstavila je na graničnom prijelazu Bajakovo mobilni rendgenski uređaj za skeniranje vrijedan 14 milijuna kuna. Kupnja uređaja financirana je 72 posto sredstvima EU programa, dok je nacionalno sufinanciranje 28 posto, izvijestili su iz Carinske uprave, prenosi Radio Osijek.

“Rendgenski uređaj ugrađen na podvozje teretnog vozila za brze promjene lokacije rada, nabavljen je za potrebe učinkovitog nadzora i zaštite vanjske istočne granice EU, s ciljem provođenja mjera nadzora korištenjem novih, modernih tehnologija te otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba te suzbijanja nezakonitih radnji koje štete financijskim interesima kako EU tako i Republike Hrvatske”, pojasnio je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Iznio je podatke po kojima se na Bajakovu u prosjeku mjesečno u uvozu, izvozu i provozu obradi približno 60.000 carinskih deklaracija što je sedamstotinjak tisuća godišnje te se naplati oko 170 milijuna kuna carinskih davanja. Prema njegovim riječima, u prosjeku godišnje preko ovoga graničnog prijelaza prometuje oko sedam milijuna putnika, oko dva milijuna osobnih vozila, 400.000 teretnih vozila i 70.000 autobusa što granični prijelaz Bajakovo čini visokorizičnim za pokušaj unosa krijumčarene robe.

“Nova, neinvazivna i sofisticirana tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijet će još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika, a ujedno djelovati i kroz preventivni segment suzbijanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba”, kazao je Demirović.

Od ulaska u EU Carinska je uprava ugovorila projekte od 273 milijuna kuna (227 milijuna kuna EU sredstva i 46 milijuna kuna nacionalnih sredstava). Ranije su ugovoreni projekti u iznosu od 240 milijuna kuna, što za pretpristupno razdoblje i razdoblje članstva u EU čini iznos veći od 510 milijuna kuna.

Prema riječima Damira Dobrine, člana uprave dobavljača uređaja Securitas Hrvatska, namjena mobilnog rendgena je zaštita vanjske istočne granice EU-a, kako bi se pronašle čak i vrlo male zalihe skrivenih cigareta, droga, alkohola, lijekova i tvari čiji je promet zabranjen i ograničen.

foto: OBŽ

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Svi će morati ispuniti online obrazac za prijavu i platiti određeni iznos naknade za prelazak granice, ali ima i iznimaka...

Od 2023. godine građani BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova morat će plaćati ulazak u Hrvatsku

Iduće bi godine, očekuje se oko ožujka, u funkciju trebao biti pušten Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje