GOSPODARSTVO

Čarolija okusa – recepti i ideje za savršenu uskrsnu šunku!

Što god odlučite, pogriješiti nećete, ali mi vam donosimo savjete koji bi vam mogli olakšati pripremu, ali i odabir recepta :)

    Objavljeno 16.04.2019
    Antonela Verković

    Svi znamo kako je uskrsni stol nezamisliv bez kraljice – šunke.

    Šunka, vratina, lopatica, buncek… pečena u kruhu, lisnatom tijestu, bez kruha, glazirana medom… Puno opcija za sobom povlači i puno pitanja. Uff, što izabrati? Odličan izbor je i dimljena te rolana šunka, pronađite ih po akcijskoj cijeni na MojaAkcija.hr.

    Što god odlučite, pogriješiti nećete, ali mi vam donosimo savjete koji bi vam mogli olakšati pripremu, ali i odabir recepta.

    Ako ste skloniji posnijoj šunki odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije neka radije odaberu vratinu, a ljubitelji masnog će uživati ako u kruhu ispeku rolanu lopaticu. Najbolji izbor šunki po najpovoljnijim cijenama pronaći ćete na MojaAkcija.hr.

    ‘MANJE JE VIŠE’

    Najjednostavniji način je kuhanje u običnoj vodi s minimalnim dodatkom začina.

    Priprema: 
    1. Dan prije pripreme točnije 24 sata ranije šunku stavite u hladnu vodu koja će iz nje izvući višak soli. Šunku zarolajte, povežite je sa špagom kako bi zadržala svoj oblik, blanširajte je u malo vode te je nakon kratkog vremena stavite u novi lonac s hladnom vodom u koji ste stavili lovorov list i peršin.

    2. Nakon toga šunku kuhajte računajući kako je ½ sata kuhanja potrebno po kilogramu šunke. Kada je šunka gotova, omotajte je aluminijskom folijom i pritisnite težim predmetom kako bi zadržala svoju formu koja će spriječiti da se meso raspadne prilikom rezanja.

    3. Najmanje tri sata šunku ostavite da odstoji i nakon toga je režite na tanke kriške, poslužite uz hren, mladi luk i rotkvice.

    IPAK ŽELITE ZAČINE?

    Šunke su slane same po sebi, stoga vodu u kojoj se nalazi šunka nemojte soliti. Najčešći začini koji se koriste su luk, češnjak, papar u zrnu i lovor. Za one malo hrabrije preporučamo da u lonac sa šunkom ubace đumbir, klinčić ili zvjezdasti anis – ali malene količine.

    MMM, VINO!

    Mala tajna gurmana za poseban okus šunke je kuhanje u vinu – trećinu hladne vode kojom na početku punite lonac sa šunkom, možete zamijeniti bijelim vinom, a mnogi se slažu da ono šunki daje nenadmašan okus.

    ŠUNKA U TIJESTU

    Ona je nezaobilazan klasik uskršnjeg stola! Šunku koju ste skuhali dobro osušite kako ne bi razmočila tijesto koje ste pripremili. Tijesto zamijesite od brašna, malo kvasca, soli, mlijeka te malo šećera. Šunku umotajte u tijesto sa svih strana, a ako je šunka velika, pripazite da je tijesto tanje i bez rupa. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike dva sata dok ne porumeni i dok se ravnomjerno ne ispeče.

    Osim u klasičnom krušnom tijestu, šunku možete ispeći i u tijestu za kruh koje se ne mijesi i tako si dodatno ubrzati i smanjiti postupak pripreme. Lisnato tijesto zbog svoje masnoće, tijekom pečenja štiti donekle suhu šunkicu, a i ostaje duže mekano od klasičnog krušnog tijesta.

    ŽELITE ISPROBATI NEŠTO POSEBNO?

    Slatki izazov za sve koji ovog Uskrsa žele probati nešto drugačije, a svi dosadašnji recepti su im dosadili.

    Recept za šunku glaziranu u medu

    – 1,5 kg dimljene šunke

    – 4 žlice bijelog vina

    – klinčići

    Glazura od meda: – 1 žlica meda – 45 g smeđeg šećera – 1 žlica senfa – 1 mala žličica đumbira u prahu – 2 žlice svježeg soka od naranče – papar

    Zagrijte pećnicu na 180°C. U pleh stavite veliki komad folije, na nju stavite šunku, pa zalijte vinom, zatvorite krajeve folije i pecite oko sat vremena.

    Dok pečete šunku, izmiješajte med, šećer, senf, đumbir i sok naranče i začinite s malo papra. Nakon 60 minuta pečenja izvadite meso iz pećnice i iz folije. Povećajte temperaturu pećnice na 200°C. Šunku zarežite u obliku kvadratića oko 1 cm dubine.

    Zabodite klinčiće, premažite šunku glazurom od meda i vratite je u pećnicu da se peče još 30 minuta. Svakih 10 minuta polijevajte je ostacima glazure.

    Šunku možete poslužiti s krumpirom ili blanširanim povrćem.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Kaufland, Konzum, Pevex, Plodine, Spar i Interspar, Lidl, šoping centri...

    VAŽNO: Pogledajte radno vrijeme trgovina za uskrsne blagdane 2022.

    Pred nama je uskrsni vikend. Pogledajte kako će raditi trgovine i šoping centri, prenosi Index. Kaufland Sve trgovine Kauflanda bit Više…

    Motiv na ovogodišnjoj uskrsnoj marki je slika Kalvarije nepoznatog autora koja datira iz 18. stoljeća

    Nova prigodna poštanska marka „Uskrs 2022.“

    Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 30. ožujka 2022. novu prigodnu poštansku marku posvećenu obilježavanju Uskrsa. Motiv na ovogodišnjoj uskrsnoj Više…

    Radno vrijeme blagajne na Veliki petak (2. travnja) bit će od 7 do 12 sati

    Odvoz otpada tijekom blagdana i početak plovidbe kompe

    Unikom obavještava građane kako će se odvoz otpada tijekom Uskrsnog ponedjeljka obavljati prema uobičajenom rasporedu. Radno vrijeme blagajne na Veliki Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Jeste li znali da pomoću pametnih ugovora možete drastično promijeniti način poslovanja?

    Smart contracts: Kako pametni ugovori mijenjaju način poslovanja?

    Kao rezultat sporazuma, Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin će dobiti smjernice za širenje društvenih i pristupačnih stambenih rješenja, prilagođene lokalnim potrebama

    Grad Osijek sklopio sporazum s Europskom investicijskom bankom za podršku razvoju priuštivog stanovanja

    Ova neobična pekarska delicija, koja je već neko vrijeme glavna zvijezda svjetskih društvenih mreža, nije samo oku privlačna, već obećava i pravu eksploziju okusa

    Probali smo cube kroasan: Viralni hit koji je osvojio svijet, stigao je u Mlinar!