Arhiva

Čepinski suncokreti – Tajna uspjeha manifestacije krije se u čepinskom srcu i duši

  Objavljeno 02.10.2017
  OsijekNews redakcija

  Čepin je u protekla tri dana, tradicionalno, bio jedno od najposjećenijih mjesta u Slavoniji i Baranji. Znamo li da su se održavali “Čepinski suncokreti”, i to već 17. zaredom, ne čudi što je igralištem Osnovne škole “Vladimir Nazor” prošlo stotine mještana Čepina, ali i brojnih gostiju ne samo iz okruženja već i iz drugih zemalja. U velikom se šatoru i ove godine tražilo mjesto više, a nije nedostajalo štandova, ića, pića, dobre zabave i druženja.

  Sve je, zapravo, počelo još davne 2000. godine, kad se okupila grupa entuzijasta iz Kulturno-umjetničkog društva “Ivan Kapistran Adamović”, inače organizatora “Čepinskih suncokreta”, a prostor isprva namijenjen samo najužoj rodbini i prijateljima članovi KUD-a godinama su širili i uspjeli ovu manifestaciju pronijeti i izvan granica Hrvatske.

  KUD “I. K. Adamović”

  – S vremenom smo povećavali i broj dana, jer krenuli smo s jednodnevnom manifestacijom. Borimo se da narodni običaju ne zamru, a ljudi prepoznaju naš trud. Posebno mi je drago što uspijevamo motivirati mlade, naše Društvo ima stotinjak članova, među kojima je 30-ak djece. Svi mi iz KUD-a poklonit ćemo gledateljma naš godišnji koncert i pokazati tu krunu našeg jednogodišnjeg rada. Ovaj put imamo novu koreografiju, plesove Hrvatskog zagorja, koje ćemo premijerno prikazati, a novina su i recitali – ispričao je Antun Blažević, predsjednik KUD-a “Ivan Kapistran Adamović”.

  Dodaje kako je suorganizator – Općina Čepin – svojim mještanima poklonio bogatu gastroponudu. Što je to toliko privlačno u “Čepinskim suncokretima” da zanimanje za ovu manifestaciju ne jenjava, u samo jednoj rečenici savršeno je opisao načelnik Općine Dražen Tonkovac, rekavši kako se tajna uspjeha ove manifestacije krije u čepinskom srcu i duši.

  Doprinos Općine

  – KUD podnese najviše tereta u organizacijskom smislu, a mi smo tu od financijske i operativne pomoći. Svake godine naši nam folkloraši pokažu sav trud i rad koji su uložili u svoje koreografije i izvedbe. Isto tako, tu su i brojni gosti te razne udruge koje na štandovima plasiraju svoje proizvode. U cijelu su priču uključene i naše dvije osnovne škole koje na štandovima prodaju proizvode te Dječji vrtić “Zvončić” zanimljivim nastupom. Drago nam je što imamo Društvo koje ne gostuje samo u okolici i Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo i goste iz Mohača koji su partneri u novom projektu, a riječ je o novim prostorijama za KUD – pojasnio je Tonkovac.

  Primamljiva je bila i gastronomska ponuda – fiš koji su u petak pripremili ribiči, čobanac koji su u subotu skuhali članovi lovačkih društava s područja Čepina te grah u nedjelju za koji su zaslužni izviđači i branitelji.

  Izvrsni domaćini

  I dok je u petak održan svečani koncert KUD-a domaćina, u subotu su, uoči nastupa TS Zvona, nastupili brojni gosti: kulturno-umjetnička društva iz Nove Gradiške, Požege, Valpova, Novog Marofa, ali i iz Tolise (BiH). KUD “Kralj Tomislav” već je tradicionalan gost Čepina, pa i poručuju domaćinu: – Sve je jako lijepo i Čepin nas uvijek lijepo dočeka. Imamo samo riječi hvale te ćemo KUD “Ivan Kapistran Adamović” rado ugostiti u lipnju – rekao je Drago Oršolić iz toliškoga KUD-a.

  Na čepinsku manifestaciju s jednakim veseljem dolazi i župan Ivan Anušić, koji ističe kako je “Čepinske suncokrete” posjećivao i kao načelnik Općine Antunovac te kao saborski zastupnik. Sad, u svojstvu župana, kaže, posebno mu je zadovoljstvo doći na manifestaciju.

  – Čepin je veliko mjesto i zaslužuje ovakvu tradicijsku manifestaciju, pa ju i Županija podržava. Tradicionalno dolazim ovdje i drago mi je vidjeti ove divne plesove te obići obrte – rekao je župan.

  Na štandovima obilje, pa je svatko mogao pronaći ono što mu odgovara. Dakako, nije izostala ni gastronomska ponuda – langošice, kobasice i ostale slavonske delicije.

  Inače, ove je iznimno uspješne “Čepinske suncokrete” zaključila dječja smotra folklora te nastup TS-a Šokci.

  Marija MIHELIĆ – Glas Slavonije
  Pogledajte i fotografije sa Čepinskih suncokreta na www.cepinonline.com
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Čepinski suncokreti počinju 30. rujna

  Najbogatija kulturna manifestacija koju Općina Čepin organizira na svom području Čepinski su suncokreti, a ove će se godine održati 16. Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Sutra, od 09 do 10 sati u Drinskoj ulici u Osijeku, u blizini Osnovne škole Dobriše Cesarića, prometni policajci će dijeliti vozačima promidžbene letke ...

  Poštujte naše znakove – oprez vozači, počinje škola!

  Vikend s velikim brojem prometnih nesreća je iza nas, a ponedjeljak u PU osječko baranjskoj bilježi nove tri prometne

  Krađe, prometne nesreće i pronalazak mine

  Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

  Program 2. Osječke ljetne noći