GOSPODARSTVO

Cijene hrane u studenom poskočile na najvišu razinu u više od dvije godine

Poskupila su biljna ulja, meso i šećer...

    Objavljeno 06.12.2019
    Ivona Amidžić

    Cijene hrane poskočile su u studenome na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u više od dvije godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mesa, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

    FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u studenome 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u više od dvije godine.

    U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene su više 9,5 posto

    Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 10,4 posto. Glavni je razlog skok cijena palminog ulja, potaknut snažnom uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućih manjkova u idućoj godini.

    Značajno su porasle i cijene mesa, za 4,6 posto u odnosu na listopad, najviše u više od 10 godina. Najviše su pritom poskupjele govedina i ovčetina, također zbog snažne uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

    Poskupio je i šećer, 1,8 posto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u idućoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD-u.

    Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad, poduprte sezonski uvjetovanom manjom proizvodnjom mlijeka u Europi i stabilnom globalnom potražnjom.

    Pale su samo cijene žitarica, za 1,2 posto, u uvjetima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

    Očekuje se rekordna proizvodnja žitarica

    FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica povisio procjenu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na rekordnih 2,714 milijardi tona. To bi predstavljalo povećanje za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

    Procjena je podignuta zbog neočekivano dobrog uroda žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i životinja, poput kukuruza, u Kini, Ruskoj Federaciji i Ukrajini. U FAO-u procjenjuju da će u svijetu ove godine biti proizvedene 1,433 milijarde tona.

    Zbog podignute procjene za Europsku uniju, povišena je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 milijuna tona. To bi predstavljalo povećanje za 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu.

    Proizvodnja riže trebala bi se zadržati na prošlogodišnjoj razini i iznositi 515 milijuna tona.

    U sezoni 2019/2020. potrošnja žitarica trebala bi neznatno porasti, na 2,709 milijardi tona.

    Zalihe bi na završetku sezone iduće godine trebale iznositi 863 milijuna tona i time jamčiti solidnu opskrbu, napominju u FAO-u..

    Globalna trgovina žitaricama trebala bi porasti 1,1 posto u odnosu na prethodnu sezonu, na 416 milijuna tona.

    (Hina)

    foto: pixabay (ilustracija)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji da vam na zabavi ponestane pića, grickalica ili leda. Ili možda nešto od higijenskih ili kozmetičkih sitnica, Store2Door je rješenje za vas!

    Store2Door otvoren u Osijeku

    Novi pristup prodaji potrepština, pića, grickalica, razne hrane i leda vas očekuje u Store2Door online trgovini u kojoj na lak Više…

    Ponovno se približavamo psihološkoj granici velikog iznosa za litru goriva, postaje li to novo normalno?

    Od danas je gorivo poskupjelo, najviše dizel

    Od danas imamo nove cijene goriva. Nove cijene vrijedit će iduća dva tjedna. Nove cijene su: 1.54 EUR/l (11.60 kn/l) Više…

    Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

    PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

    Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI